BasBQ
Beef en Steak

wat is het verschil tussen pelletsmokers en masterbuilt smokers

grillmeneer

Vuurmaker
Berichten
53
heyy, weer even een vraagje. Wat is het verschil tussen pelletsmokers en de smokers van masterbuilt behalve de brandstof? op internet kan ik niet echt verschillen vinden of ik moet niet goed kijken🧐
 
Over welke masterbuilt smoker heb je het?
 
Bij een pelletsmoker heb je een voorraadbak, de hopper, waar met behulp van een wormwiel pellets naar een vuurpot worden getransporteerd. Die worden daar met een gloeiplug aangestoken. Als ze branden wordt door een samenspel van meer of minder pellets toevoegen en meer of minder lucht inblazen de temperatuur geregeld.

Bij een gravity fed smoker heb je naast je gaarkamer een grote buis zitten waar houtskool of briketten in gaan. Die buis sluit je boven luchtdicht af en je steekt de kolen aan de onderkant aan. Doordat er geen luchtstroom naar boven is zal niet de hele kolom met kolen ontbranden.
Bij een standaard gravity fed smoker heb je een luchttoevoer bij de buis en de schoorsteen op de rookkamer. De lucht stroomt langs de kolen en de warmte gaat door de rookkamer. Met de toevoer en eventueel klep op de schoorsteen regel je de luchtstroom en dus de temperatuur.

Bij de Masterbuilt is die luchttoevoer geregeld door een ventilator die aan een regelaar hangt en zo kun je de temperatuur instellen en regelt de elektronica de inblaas.

Bij een pellet smoker stook je puur hout, die geven rooksmaak. Bij een gravity fed kun je rookhout mengen met je brandstof of het in de asopvangbak leggen, brandende sintels die uit de kolom vallen zullen dat dan laten smeulen.

Ik hoop dat dit een beetje de verschillen weergeeft 😁
 
Bij een pelletsmoker heb je een voorraadbak, de hopper, waar met behulp van een wormwiel pellets naar een vuurpot worden getransporteerd. Die worden daar met een gloeiplug aangestoken. Als ze branden wordt door een samenspel van meer of minder pellets toevoegen en meer of minder lucht inblazen de temperatuur geregeld.

Bij een gravity fed smoker heb je naast je gaarkamer een grote buis zitten waar houtskool of briketten in gaan. Die buis sluit je boven luchtdicht af en je steekt de kolen aan de onderkant aan. Doordat er geen luchtstroom naar boven is zal niet de hele kolom met kolen ontbranden.
Bij een standaard gravity fed smoker heb je een luchttoevoer bij de buis en de schoorsteen op de rookkamer. De lucht stroomt langs de kolen en de warmte gaat door de rookkamer. Met de toevoer en eventueel klep op de schoorsteen regel je de luchtstroom en dus de temperatuur.

Bij de Masterbuilt is die luchttoevoer geregeld door een ventilator die aan een regelaar hangt en zo kun je de temperatuur instellen en regelt de elektronica de inblaas.

Bij een pellet smoker stook je puur hout, die geven rooksmaak. Bij een gravity fed kun je rookhout mengen met je brandstof of het in de asopvangbak leggen, brandende sintels die uit de kolom vallen zullen dat dan laten smeulen.

Ik hoop dat dit een beetje de verschillen weergeeft 😁
bedankt! en qua lawaai en opstartrook wat ze geven zit daar nog verschil in?
 
Daar kan ik geen eerste hand vergelijking over geven. Wat ik wel weet is dat zowel de Traeger als de SmokeFire duidelijk aanwezig zijn in je tuin. Bij de Traeger is het bij mij in mijn kleine, rondom ingebouwde stadstuin, alsof er iemand met een bladblazer in de tuin staat. De SmokeFire is wat minder erg. Ik heb wel al een stillere ventilator voor de SmokeFire liggen maar heb nog even wat verplichtingen richting Weber ;)
Het geluid wordt veroorzaakt door aan de ene kant een goedkope ventilator die aardig wat volume produceert en aan de andere kant lucht die door het wormwiel met pellets moet bij de Traegers (ik heb een Ironwood gehad en nu een Timberline).

Bij de Masterbuilt hoeft de ventilator alleen de lucht langs het vuur te voeren en zou deze in de praktijk een heel stuk stiller kunnen zijn. Maar dat heb ik (nog) niet kunnen testen want ik heb geen Masterbuilt :D Maar als ik zie hoe stil regelaars als de DigiQ's zijn dan denk ik dat ik er niet zover afzit met mijn aannames. Maar misschien is er hier iemand die zo'n ding heeft staan.
 
Oh en wat rook betreft, op lage temperaturen heb je eigenlijk altijd wel wat rook bij een pelletbarbecue, de hele sessie. Bij de Masterbuilt kun je je rookhout uit de aslade halen als je genoeg hebt. Dus daar ben je wat flexibeler.
Die rook bij de pelletbarbecues is niet heftig qua smaak op je product, maar in de tuin wel duidelijk aanwezig. Op hoge temperaturen zijn ze dan weer erg efficiënt en is er nagenoeg geen rook of rooksmaak.
 
Terug
Bovenaan Onderaan