- Berichten
- 546
BBQ vrienden!
Man, man, man.. wat heb ik lang lopen nadenken over hoe en wat ik nu eens aan die verrekte spiesen zou gaan plakken?!
Mijn eerste spiessessie, was die op het strand. Hartstikke gezellig gehad, mooie tijden, maar over de “eindfoto” was ik niet te spreken. Ook vond ik niet dat het onderwerp “Spies it Up” hierin ten goede kwam.
Toen ik die fantastische poging van @Barbeknoei voorbij zag komen, werd dit idee geboren, bedankt daarvoor!
Het idee om iets aan het spit te hangen wat normaliter niet eens in de buurt komt van het draaiende gevaarte, fascineerde mij.
Dubbend op bed, schoot me een gesprek met mijn zwager te binnen, compleet willekeurig
over hoe lekker die Moink Balls wel niet waren! De gedachte om die het aankomende weekend te gaan maken, was ik het boodschappenlijstje in mijn hoofd al aan het maken; kaas, spel, rundergeha… GEHAKT! Ja! Waarom niet een een uitermate fijn spiesje maken met de Moink Balls als inspiratie. Gaan we weer, ballen die inspiratie geven. Komt hier toch verdacht vaak terug op het forum 
Enfin, heerlijk geslapen die nacht, om vervolgens de ochtend erop project “Moink Kebabbal Spies” in werking te stellen!
Eerst maar eens de ingrediënten voor de balls, eh, kebab in een kom en mooi kneden. Ik ben iets afgestapt van het originele recept daar ik het eea vergeten was, noeme een Parmezaanse kaas
Dit vervangen door belegen geraspt en de gekruide paneermeel mooi vervangen door paneermeel en zelf wat Provençaalse kruiden aan toegevoegd.
Toen toch maar even eerst naar het alom vertrouwde balletje draaien uitgeweken ivm verhoudingen
Blijft een mooi gezicht, niet waar?
Ff barbapapa op die ballen; Huup huup kebabtruc! Mooi man
Op naar de volgende stap. Franky’s Pork Prank erbij, strooien en rollen maar! Wat blijft dat toch een fijne rub! Mik hem zelfs op m’n spiegeleitje
Zeg nou zelf; is het geen plaatje?
Last but not least nog even het jasje aan, in de vorm van gerookt ontbijtspek om vervolgens een uurtje op te laten stijven im kuhlshrank!
Omdat ik tijd over had, maar eens verdiept in een mooi sausje voor erbij. Naast de homemade BBQ saus die ik nog had staan. Ik kwam uit op gerookte yoghurt.
Gerookte yoghurt?! Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik op zoek was naar een wit sausje, want ik had een bepaald plaatje in m’n hoofd hoe ik de eindfoto wilde. Maar die yoghurt dus (Recept afgeleid van die van Julius Jaspers). Je Q aan op Max 30 graden (dat was ook ff wennen zeg, voor mij dan
), yoghurt in een kommetje met een gekneusde kardemom peul, flink wat houtsnippers erop en roken maar.
Kwartiertje later even proeven. Potverdikke! Dat is me een potje lekker zeg! Beetje limoensap erin, beetje peper en zout. Niets meer aan doen.
Ja, in de koelkast zetten (inclusief vertrouwd dopje
) en wachten tot gebruik!
Daar ik de Moinkkebbal graag aan het spit wilde garen, moest ik even de crea bea gaan uithangen, want ik heb geen ophanging voor m’n spit waar deze aan konden hangen. Wederom m’n innerlijke MacGyver geraadpleegd, gezien dat de vorige keer prima uitpakte! Ik was tevreden
Op naar het vlees wat ondertussen opgestijfd was. Snel aan het spit hangen, de Q opgewarmd naar 110 graden, appel rookhout erbij om vervolgens als de wiedeweerga het spit erin te hangen! Enthousiaste ikke present
Nu heb ik de sessie van @Barbeknoei aandachtig gelezen, dus bleef ik eerst maar eens even flink de controle houden op dit hele gebeuren. 10 minuten onderweg en 2 keer spieken, niets aan de hand. Dit wordt mooi man!
Na 5 minuten nog voor een laatste check, ai.. Hetgeen ik al een klein beetje bang voor was, geschiedde. De spies trok door het draaien het gehakt van de Moinkkebabbal stuk.
Mede dankzij @Barbeknoei zijn verhaal, extra voorzichtig geweest. Dus opvangbak eronder èn het gehakt goed strak ingewikkeld met spek. Daarom bleef het gelukkig bij hangen ipv vallen
Zekere voor het onzekere genomen, daar ze steeds meer door gingen hangen. Ze mooi aan de spies op het rooster gelegd. Spiesjes blij, ik blij
Een dik uur later gaf mn Meater de 60 graden grens aan. Tijd om de bbq-saus aan te brengen! De geuren die tijdens het openen van de deksel me tegemoet kwamen, och, die vervelen nooit
Hop, dekseltje weer toe, en nu wachten tot de 70 graden wordt aangetikt! Dat was zo’n 30 minuten later. In tussentijd alvast het bord opgemaakt met versgeplukte veldsla uit eigen tuin, voor een mooi contrast tussen het vlees en het bord.
De Moinkkebabbal Spies erop gelegd en getopt met de gerookte yoghurt en bbq-saus.
Wat een feestje was dit zeg! Onze gasten hebben er werkelijk waar in lopen vreten, zoals ook wij. Er werd zelfs gevraagd of er nog meer van de gerookte yoghurt was
Maar natuurlijk!
Al met al was dit dus wat ik voor ogen had wat betreft het Spies it Up gedeelte. Iets opkrikken, verbeteren, experimenteren, etc. Die invalshoek. En dat is in mijn ogen gelukt met deze klassieker in een soort van nieuw Spiesjasje
Mocht je ook maar iets van dit geheel gaan maken, doe dan Vooral die yoghurt. Niets afdoen aan de fantastische spies, maar man, wat was dat een verrassing zeg
Alhier het eindresultaat en tevens mijn inzending voor de fotowedstrijd!
Tot de volgende!
Man, man, man.. wat heb ik lang lopen nadenken over hoe en wat ik nu eens aan die verrekte spiesen zou gaan plakken?!

Mijn eerste spiessessie, was die op het strand. Hartstikke gezellig gehad, mooie tijden, maar over de “eindfoto” was ik niet te spreken. Ook vond ik niet dat het onderwerp “Spies it Up” hierin ten goede kwam.
Toen ik die fantastische poging van @Barbeknoei voorbij zag komen, werd dit idee geboren, bedankt daarvoor!

Dubbend op bed, schoot me een gesprek met mijn zwager te binnen, compleet willekeurig


Enfin, heerlijk geslapen die nacht, om vervolgens de ochtend erop project “Moink Kebabbal Spies” in werking te stellen!
Eerst maar eens de ingrediënten voor de balls, eh, kebab in een kom en mooi kneden. Ik ben iets afgestapt van het originele recept daar ik het eea vergeten was, noeme een Parmezaanse kaas


Toen toch maar even eerst naar het alom vertrouwde balletje draaien uitgeweken ivm verhoudingen


Ff barbapapa op die ballen; Huup huup kebabtruc! Mooi man


Op naar de volgende stap. Franky’s Pork Prank erbij, strooien en rollen maar! Wat blijft dat toch een fijne rub! Mik hem zelfs op m’n spiegeleitje


Last but not least nog even het jasje aan, in de vorm van gerookt ontbijtspek om vervolgens een uurtje op te laten stijven im kuhlshrank!

Omdat ik tijd over had, maar eens verdiept in een mooi sausje voor erbij. Naast de homemade BBQ saus die ik nog had staan. Ik kwam uit op gerookte yoghurt.
Gerookte yoghurt?! Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik op zoek was naar een wit sausje, want ik had een bepaald plaatje in m’n hoofd hoe ik de eindfoto wilde. Maar die yoghurt dus (Recept afgeleid van die van Julius Jaspers). Je Q aan op Max 30 graden (dat was ook ff wennen zeg, voor mij dan



Kwartiertje later even proeven. Potverdikke! Dat is me een potje lekker zeg! Beetje limoensap erin, beetje peper en zout. Niets meer aan doen.



Daar ik de Moinkkebbal graag aan het spit wilde garen, moest ik even de crea bea gaan uithangen, want ik heb geen ophanging voor m’n spit waar deze aan konden hangen. Wederom m’n innerlijke MacGyver geraadpleegd, gezien dat de vorige keer prima uitpakte! Ik was tevreden



Op naar het vlees wat ondertussen opgestijfd was. Snel aan het spit hangen, de Q opgewarmd naar 110 graden, appel rookhout erbij om vervolgens als de wiedeweerga het spit erin te hangen! Enthousiaste ikke present


Nu heb ik de sessie van @Barbeknoei aandachtig gelezen, dus bleef ik eerst maar eens even flink de controle houden op dit hele gebeuren. 10 minuten onderweg en 2 keer spieken, niets aan de hand. Dit wordt mooi man!


Mede dankzij @Barbeknoei zijn verhaal, extra voorzichtig geweest. Dus opvangbak eronder èn het gehakt goed strak ingewikkeld met spek. Daarom bleef het gelukkig bij hangen ipv vallen

Zekere voor het onzekere genomen, daar ze steeds meer door gingen hangen. Ze mooi aan de spies op het rooster gelegd. Spiesjes blij, ik blij


Een dik uur later gaf mn Meater de 60 graden grens aan. Tijd om de bbq-saus aan te brengen! De geuren die tijdens het openen van de deksel me tegemoet kwamen, och, die vervelen nooit


Hop, dekseltje weer toe, en nu wachten tot de 70 graden wordt aangetikt! Dat was zo’n 30 minuten later. In tussentijd alvast het bord opgemaakt met versgeplukte veldsla uit eigen tuin, voor een mooi contrast tussen het vlees en het bord.
De Moinkkebabbal Spies erop gelegd en getopt met de gerookte yoghurt en bbq-saus.
Wat een feestje was dit zeg! Onze gasten hebben er werkelijk waar in lopen vreten, zoals ook wij. Er werd zelfs gevraagd of er nog meer van de gerookte yoghurt was

Al met al was dit dus wat ik voor ogen had wat betreft het Spies it Up gedeelte. Iets opkrikken, verbeteren, experimenteren, etc. Die invalshoek. En dat is in mijn ogen gelukt met deze klassieker in een soort van nieuw Spiesjasje

Mocht je ook maar iets van dit geheel gaan maken, doe dan Vooral die yoghurt. Niets afdoen aan de fantastische spies, maar man, wat was dat een verrassing zeg

Alhier het eindresultaat en tevens mijn inzending voor de fotowedstrijd!


Tot de volgende!
Laatst bewerkt: