BasBQ
Beef en Steak

Hoe lang duurt het voordat een kamado uit is?

 
 
 

de volle

Gemarineerd
Berichten
1.052
Eindelijk mag ik mijn monolith le chef gaan gebruiken (word omgeruild voor een nieuw exemplaar vanwege beschadigingen)
Nu vind ik dat deze te lang blijft branden nadat ik alles heb dicht gezet. Vandaag om 12 uur aangestoken. Een paar broden gebakken op 200 graden en om 14.00 uur de boel dichtgezet. Om 19.00 uur was de temp nog 120 graden. Om 20.30 uur (50 gr) de boel schoongemaakt maar zag er toch nog wat vuur uitkomen. Hierna alles terug gezet en 5 minuten later branden de kolen weer. Dus maar even een rook test gedaan. Nu 21.05 is de boel uit. Hier de foto's

IMG20210805201508.jpg


IMG20210805202643.jpg


IMG20210805202651.jpg


IMG20210805202655.jpg


De eerste foto is kolen voor de schoonmaakbeurt.
Bij de andere foto's zie je de lekkage. Ook tussen deksel en lichaam komt een heel klein beetje rook.
Ik weet dat een beetje lekkage geen probleem is maar is dit normaal? Is nu 4 keer gebruikt.
 
Naar mijn mening ontsnapt er teveel rook. De kamado is ook veel te lang warm. Dit vergelijk ik dan met mijn MB.
 
20 minuten vuur gedoofd en dan langzaam afkoelen. Met een uur of twee zou hij aardig lauw moeten zijn.
 
20 minuten vuur gedoofd en dan langzaam afkoelen. Met een uur of twee zou hij aardig lauw moeten zijn.
Zoiets had ik ook in gedachten maar na 2 uur zat ie nog op 200 graden. Gelukkig kreeg ik vandaag bericht dat hij volgende week of de week erop wordt omgeruild door monolith. Zal eens vragen of ze bij de nieuwe een rooktest kunnen doen.
 
Ik haal even in. Ik heb vandaag mijn Joe Junior binnen gekregen en deze natuurlijk getest. Het eten was prima, maar de kamado staat inmiddels al uit sinds 20:00 en is nu nog een graad of 50 (om 22:30), toen ik keek gloeide er wel nog wat kooltjes maar ik ga er vanuit dat het vuur dan al wel gedoofd is toch?
In ieder geval alvast bedankt!

Ik schrok trouwens wel van het gebruik van een kamado, ik vond het erg lastig om de temperatuur te stabiliseren en ik had last van grote schommelingen als ik de deksel opende. Zou dit een combi kunnen zijn van een gebrek aan ervaring en een kleine kamado, om moet ik toch verder gaan zoeken naar die oorzaak?
 
Als er na 2,5 uur nog kolen gloeien dan is er iets niet goed.
 
Als er na 2,5 uur nog kolen gloeien dan is er iets niet goed.
Dan zal ik hem maar terugsturen, maar zouden alle kolen uit moeten zijn? Want er gloeide enkel nog wat kleintjes en de meeste waren wel echt uit, ook zakte de temperatuur. Ik weet niet of dit universeel zou moeten zijn of dit misschien ook merkafhankelijk is?

bedankt voor je feedback in ieder geval
 
Normaal is het vuur in zo’n 30-60 minuten echt wel gedoofd. Het kan nieuwigheid zijn, luchtspleetjes, kiertjes bij de bodemschuif, speling in de dop. Dingen die dichtslibben.
Je kunt testen of je deksel goed op de base zit met een bankbiljet. Dat doe je ertussen, deksel dicht en dan moet je weerstand voelen als he het er tussenuit trekt en dat rondom.
 
Na een tijdje de monolith gebruikt te hebben merk ik dat de kolen niet meer geheel opbranden. Maar na twee uur dicht te staan is er maximaal 50 grden daling. Als ik hem na 2 uur openzet gaan de kolen weer branden. Ik zie wel wat er gebeurd als deze word omgeruild. Zou toch deze week met moeten.
 
Dan sluit er iets niet goed als na twee uur ‘dicht’ de kolen uit zichzelf weer gaan gloeien.
 
Er moet dan toch behoorlijk wat lekkage zijn? Ik heb bij mijn oude WMT 47 maar zelfs de Summit niet het idee dat hij 100% dicht is. Toch is de temperatuur goed te regelen en gaan de kolen uit.
Of is het de combi van lekkage bij inlaat EN uitlaat?
Als ik 1 van beide helemaal dicht zet gaan mijn ketels eigenlijk ook al uit.
 
Je moet een luchtstroom hebben anders verstikt het. Dat is bij de oudere bastards ook het geval. Lekkende dop en de onderste schuif die op allemaal speling heeft.
 
Na een tijdje de monolith gebruikt te hebben merk ik dat de kolen niet meer geheel opbranden. Maar na twee uur dicht te staan is er maximaal 50 grden daling. Als ik hem na 2 uur openzet gaan de kolen weer branden. Ik zie wel wat er gebeurd als deze word omgeruild. Zou toch deze week met moeten.
Is er een verschil met je nieuwe Monolith? Ik heb sinds dit weekend een classic en het valt mij ook tegen hoe traag deze gedoofd is. Dat de BBQ nog warm blijft betekent natuurlijk niet dat deze nog niet uit is maar het valt mij op dat die van mij na ca 1,5a2uur nog steeds niet geheel gedoofd is.

Bij het roken zag ik op vergelijkbare plaatsen rook naar buiten komen. Vooral rond de chip-feeder en op 1 plek bij de glasvezel afdichting op een plek.

Verder kan ik de ventilatie kap een beetje naar voor en achter bewegen. Herken jij dit?
 
Ja dat bewegen van de kap gaat vanzelf over als je heb genoeg gebruikt. Mijn eerste monolith was licht beschadigd en is daarom omgeruild. Na een uur of 6 is mijn Q nog steeds niet uit. De volgende morgen wel. Ik kreeg deze week het advies om de banden en scharnier opnieuw aan te spannen. Dit gedaan en er lijkt wel wat verbeterd. Ik kan veel makkelijker de temperatuur behouden maar de Q gaat nog steeds pas uit na lange tijd. Ik ga dit spannen nog een keer opnieuw uitvoeren maar daar heb ik een haaktool voor nodig. Als ik hem toch snel uit wil hebben dan doe ik de kolen mand in mijn Weber dan is ie in 20 minuten uit. Het is wel een uitdaging om een mand met kolen van 250 gr te verplaatsen.
 
Bedankt voor het (geruststellende) antwoord. Die lekken had ik niet verwacht valt me wel een beetje tegen.

Met spannen heb je het dan over de afdichting, of is die haaktool ergens anders voor nodig?
 
Die haaktool is nodig als je de veren van het scharnier af wil halen. Ik heb het eea opnieuw gepositioneerd zonder de veren te verwijderen en dit heeft een zeer positieve invloed op de regeling van de temperatuur. Vrijdag een pulled pork sessie gedaan en kon zeer eenvoudig de temperatuur regelen en constant houden. Het verbruik is nu ook een stuk lager. Gaat alleen nog niet snel genoeg uit.
 
Terug
Bovenaan Onderaan