BasBQ
Beef en Steak

Appeltaart: krokant van buiten en een smeuïge fris zoetzure vulling

 
 
 
 
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
Berichten
5.071
20200806_184011.jpg


De jaarlijkse traditie, appeltaart gemaakt met de appels van ons eigen appelboompje uit de tuin. ( uitvoering Juli 2020)
rozijnen geweekt in een mengsel van rum en drambuie, en de bodem van de taart bestrooid met verkruimelde bastognekoeken
Tussen de 160 en 170 graden op de BBQ en mooi goudbruin laten worden, dat duurde deze keer 2 uur en 10 minuten, vorig jaar had ik de BBQ op 175-180 graden toen duurde het 1 uur en 50 minuten, ik wilde nu zien of daar veel verschil in zat, niet dus, heerlijk zacht van binnen en een krokante koek.
Gebruik GEEN rookhout, dat is niet lekker bij gebak

Ik doe niet moeilijk om zelf deeg maken ik koop gewoon een appeltaartmix in de super, nou ja gewoon.
De appeltaartmix van Koopmans gebruikt tegenwoordig 20 gram suiker in plaats van 50 gram, de rest van de zoetheid komt waarschijnlijk van een andere zoetstof en daar houd ik niet van.
Ik neem de Appeltaartmix van Jumbo, die is precies hetzelfde als die van Koopmans maar gebruikt nog de oude 50 gram suiker, gebruik witte Bastedsuiker!!
Heel belangrijk vind ik de appel, ik gebruik het liefst een redelijk zure appel, de James Grieve Appels uit eigen tuin oogst ik vroeg en zijn dan flink zuur, de basterdsuiker compenseert dat straks en zorgt voor een heerlijk frisse zoetzure smaak.
Appeltaart met te grote stukken appel vind ik niet lekker die uitgedroogde naar niks makende stugge schijven.
Voor mij heeft een goede appeltaart een krokante zoete korst (ook de bodem) met een kleverige zachte zoetzure vulling (geen moes maar meer een compote)

Benodigdheden:
  • 1 pak Jumbo Appeltaart of soortgelijk (zie commentaar hierboven.)
  • 175 g roomboter of margarine
  • 1 ei
  • 1 kg (ca. 6 stuks) zure appels Ik gebruik James Grieve uit eigen tuin (of Goudreinet of Elstar of Granny Smith)
  • 50 g witte basterdsuiker !!
  • 75-100 g rozijnen wellen in lauwwarm water of beter in Rum of nog beter in Rum met Drambuie (50/50)
    Als je welt in drank doe dat dan 24 uur van tevoren. duurt dat te lang dan kun je ook boerenjongens nemen
  • 1 el. kaneel
  • 8 a 10 stuks Bastognekoeken van LU !! deze zorgen ervoor dat het overtollige vocht uit de appels wordt geabsorbeerd en de bodem krokant wordt.
    (alles op kamertemperatuur)
  • Springvorm Ø24 cm
  • Mixer met deeghaken
Bereidingswijze:
  1. Wel de rozijnen in de drank of 15 min. In lauwwarm water (zie commentaar boven).
  2. Bereid de BBQ voor op indirect 175-180 graden Celsius
  3. Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker).
  4. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.
  5. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.
  6. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
  7. Verkruimel de Bastognekoeken zo fijn als paneermeel in de keukenmachine of met een deegroller. en verdeel dit egaal op de bodem van de springvorm over het deeg
  8. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes/stukjes ongeveer 1/2x1/2 cm het hoeft niet precies en egaal wat grotere stukje wel kleiner dan 1 x 1 cm maakt het landelijk en zorgt dat de vulling straks een soort compote wordt
  9. Meng de appelblokjes goed met de witte Basterdsuiker, kaneel en rozijnen.
  10. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
  11. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes.
  12. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel.
  13. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei.
  14. Bak de appeltaart in ongeveer 1 uur en 50 min. minuten gaar en goudbruin. check na 75 minuten of het niet te hard gaat.
    Nogmaals: Gebruik GEEN rookhout, dat is niet lekker bij gebak.
  15. Laat de appeltaart circa 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.





20200805_133735.jpg


20200806_131235.jpg


20200806_131427.jpg


20200806_133723.jpg


20200806_140212.jpg


20200806_162849.jpg


20200806_180017.jpg


20200806_183310.jpg


20200806_184011.jpg
 
Laatst bewerkt:
Kijk eens aan, wat een feestje is dit. Heerlijk. Bedankt voor het delen.
 
Schuif maar door 👌🏻 appeltaart is mijn favoriet! En dan nog durven combineren met Bastogne koeken en rum 🤤
 
Altijd weer een traktatie zo'n lekkere punt en voor sommigen nog een klein toefje slagroom maakt het verhaal compleet.
En de gezichten van ongeloof als je veteld dat je hem op de BBQ gemaakt hebt da's lachen maar gelukkig hebben we de foto's als bewijs. (y)

ps, scheutje whisky er in is ook lekker.;):D
 
Laatst bewerkt:
Ewald bedankt om te delen, deze wil ik ook wel eens klaarmaken.
Maar wat bedoel je met 75-10 g rozijnen wellen?
 
Ewald bedankt om te delen, deze wil ik ook wel eens klaarmaken.
Maar wat bedoel je met 75-10 g rozijnen wellen?
Sorry een nulletje vergeten.
75-100 g rozijnen ik hou van gewelde rozijnen in appeltaart 75 g vind ik te weinig dus ik gebruik 100 g maar dat is een keuze
 
Ga ik zeker een keer maken. Staat op het to do lijstje 🫓
 
Daar had ik graag een stukje van gelust Ewald 🤤
 
Terug
Bovenaan Onderaan