- Berichten
- 3.175
Misschien wel gelezen hoe het ging, maar laat ik een lekker verhaaltje schrijven.. blijft wel leuk.
Na een paar heren hier weer worst hebben zien maken, kwam het besef dat mijn bevroren voorraad op was. Tijd voor nieuwe worst. @Ridevi71 aangeschreven en gesmeekt voor het recept van de Jalapeno Cheddar worst, om tegelijkertijd met m'n maat af te spreken die mij dol graag een keer wilde helpen met worst draaien. We spraken bij m'n maat af zodat ik het BGE boek even in kon zien (wat een schitterend maar gigantisch boek), en hij de worstenbijbel.
We kregen langzaam de doelstelling voor ogen. Rookworst. Het is immers winter en wanneer moet je het anders maken? Ik enthousiast. We gaan lekker rookworst maken, leuk. Nieuwe worst, BBQ gebruiken om warm te roken. Geweldig!
Ik kom thuis, kruip het bed in een surf getrouw even door naar dit forum. Om vervolgens te zien dat @Ridevi71 de moeite heeft genomen om het hele recept uit te schrijven. Nogmaals dank Rick! En ik moet je bekennen, ik had me waardeloos, schuldig en belabberd gevoeld als ik daar vervolgens niks mee deed.. dus ik had mezelf beloofd beide te gaan maken om m'n maat en Rick tevreden te houden.
Even rekenen.. 1,5 kilo JC worst en 1 derde vet.. halve kilo kinnebak en kilo procureur. De rookworst had 450g om 450g nodig. Zogezegdzogedaan. Ik de slager gebeld en gevraagd voor een varkensdarm, 1,5 kilo procureur en 1 kilo kinnebak. Oja, nitriet zout.. slager gevraagd "ik doe t erbij". Altijd fijn.
Toen moesten we nog dextrose hebben.. dextrose is een ander woord voor druivensuiker, blijkbaar. Dit moest in de rookworst volgens het recept uit de worstenbijbel. Stad en land afgezocht (lees: 2 verschillende Appie's), om helaas met lege handen thuis te komen.
Bestelling van de slager opgehaald op vrijdag na werk, meteen de buurman van de slager bezocht (kaasboer) en daar een lekkere smaakvolle cheddar gekocht. 's Avonds begonnen het klein te snijden, om vervolgens ook al de verdeling te maken van de rookworst en de JC worst.
De rookworst portie voorzien van het nitriet zout, de JC worst voorzien van keukenzout.
En als we dan toch bezig zijn.. maar alvast de kruiderijen afgewogen, kunnen we lekker door werken. (Foto van de JC kruiden)
Toen bleef me die dextrose in de maag zitten, en weetje: niet geschoten is altijd mis. Ik ben in de DM's van Meneer Wateetons geslide en heb gevraagd of ik dit kon weglaten of moest vervangen voor iets anders. En zowaar reageerde hij zaterdag ochtend: "Je kunt het ook weglaten hoor, vooral een optisch hulpmiddeltje."
Ik kreeg nog een tip waar ik het kon kopen online, en een blokje dextro-energy zou ook goed zijn. Nou als het alleen optisch is, dan laat ik het eruit.
M'n maat kwam smiddags aan, dus na een bakje koffie konden we beginnen met de cheddar klein te raspen en de Jalapeno klein te snijden. Daarna was het malen geblazen (en bier drinken).
De proefstukjes waren natuurlijk van de JC worst in orde. De hitte komt echt pas achteraf maar wat een fijne pittigheid heeft die worst..
De rookworst was gek, want wat moet je verwachten? Je denkt aan je vertrouwde Unox rookworst maar daar smaakt het natuurlijk lang niet naar gezien het nog geen pufje rook gezien heeft. Afijn, de smaak was goed, maar niet bijzonder.
Na weer een biertje gingen we de darmen vullen.
Ook dit ging (na wat stommiteit van mijn kant ) dik prima en de worst kwam er weer goed uit. We hebben overigens wel gekozen om de rookworst achter de JC worst te doen, achteraf niet de beste keuze geweest aangezien ik wel wat groene blokjes(jalapeno) voorbij zag komen in de rookworst, maar dat is dan gewoon een leuke verassing voor de eter denk ik, haha!
Je ziet bij de laatste foto in de linkerbak wel het kleurverschil tussen de ene en de andere worst.
Na het knopen zag het er zo uit..
De JC worst;
De (nu nog aspirant-)Rookworsten
Je snapt wel welke voor mij en voor m'n maat waren haha. Rookworst mag wel groot zijn als het 1 persoons worsten zijn toch? (Zie ook de verborgen jalapenos haha)
Mn maat ging zijn twins en vriendin halen, ik stookte de firestarter aan en koos een blok appelhout als 'smaak'. Om vervolgens de bende van de keuken op te ruimen. Worst maken is leuk, maar je moet schoonmaken en afwassen niet haten want dat doe je meer dan daadwerkelijk het maken van de worst.. tussendoor de worsten op de BBQ gegooid en die heeft rond de 120graden geschommeld en flink gerookt, met de worsten erop.
Gewacht tot de kerntemperatuur van 65 graden en verder echt niet gekeken (eerlijk waar)!
Toen piepte de thermometer!
M'n maat maakte een filmpje toen ze eraf kwamen, dus hier even een screenshot van dat filmpje.
Joh die waren net echt zeg!
De rest was nog niet klaar! Dus de oven op 60graden warmhoud stand gezet en de worsten in de braadslede bedekt met alufolie en gewacht tot DN PIEPERS GAAR WAREN.
en ondertussen begon de oven de heerlijke rookgeur te verspreiden door de kamer.. ochochoch.
Nou ik zal het niet langer uitsmeren, zo kwamen ze op tafel;
En wat eet je daar bij?
En hoe ziet dat er dan uit als deze jongen echt niet meer kan wachten maar TOCH aan jullie denk om nog een foto te maken?
Jongens, Hij was geweldig. Niet te rokerig, maar wel een goede rook erin, knapperig velletje, niet te vet, lekker hroot.. hemels!
Ik had er meer moeten maken. Alvast een reminder voor volgend jaar; dubbele portie zodra het ook maar even lijkt op winter.
En om de cirkel rond te maken nog wat leer punten;
- 2 verschillende worsten blijft veel meer werk, met bakjes zeulen en noem maar op.
- nitriet zout zorgt echt voor een mooie roze kleur
- dextrose is dus echt niet nodig geweest (ik vind de kleur goed)
- als je 2 worsten achter elkaar door draait, zorg dan dat degene met vulling als laatst gaat (jalapeno)
- Rookworsten moeten eigenlijk hangen (wist ik wel).. jullie zien hier de mooie kant, de andere kant was nog ietsje bleker maar had dus ook de steepen van de grill erin staan. Dus maar haakjes gaan bestellen en volgende keer de wsm gebruiken.
- grote pijp pakken van de worstenvuller, ik begon dus met de kleine..
Voor de liefhebbers het recept van de rookworst, werkwijze laat ik even achterwege want koop dan gewoon de worstenbijbel;
450g procureur
450g kinnebakfn
100g ijsgruis
15g nitrietpekelzout
3g witte peper korrels (ik heb poeder gebruikt)
1g foelie
1g korianderzaad
2 g dextrose (dus niet gebruikt)
Warm roken 110-135 tot kerntemp van 65
Na een paar heren hier weer worst hebben zien maken, kwam het besef dat mijn bevroren voorraad op was. Tijd voor nieuwe worst. @Ridevi71 aangeschreven en gesmeekt voor het recept van de Jalapeno Cheddar worst, om tegelijkertijd met m'n maat af te spreken die mij dol graag een keer wilde helpen met worst draaien. We spraken bij m'n maat af zodat ik het BGE boek even in kon zien (wat een schitterend maar gigantisch boek), en hij de worstenbijbel.
We kregen langzaam de doelstelling voor ogen. Rookworst. Het is immers winter en wanneer moet je het anders maken? Ik enthousiast. We gaan lekker rookworst maken, leuk. Nieuwe worst, BBQ gebruiken om warm te roken. Geweldig!
Ik kom thuis, kruip het bed in een surf getrouw even door naar dit forum. Om vervolgens te zien dat @Ridevi71 de moeite heeft genomen om het hele recept uit te schrijven. Nogmaals dank Rick! En ik moet je bekennen, ik had me waardeloos, schuldig en belabberd gevoeld als ik daar vervolgens niks mee deed.. dus ik had mezelf beloofd beide te gaan maken om m'n maat en Rick tevreden te houden.
Even rekenen.. 1,5 kilo JC worst en 1 derde vet.. halve kilo kinnebak en kilo procureur. De rookworst had 450g om 450g nodig. Zogezegdzogedaan. Ik de slager gebeld en gevraagd voor een varkensdarm, 1,5 kilo procureur en 1 kilo kinnebak. Oja, nitriet zout.. slager gevraagd "ik doe t erbij". Altijd fijn.
Toen moesten we nog dextrose hebben.. dextrose is een ander woord voor druivensuiker, blijkbaar. Dit moest in de rookworst volgens het recept uit de worstenbijbel. Stad en land afgezocht (lees: 2 verschillende Appie's), om helaas met lege handen thuis te komen.
Bestelling van de slager opgehaald op vrijdag na werk, meteen de buurman van de slager bezocht (kaasboer) en daar een lekkere smaakvolle cheddar gekocht. 's Avonds begonnen het klein te snijden, om vervolgens ook al de verdeling te maken van de rookworst en de JC worst.
De rookworst portie voorzien van het nitriet zout, de JC worst voorzien van keukenzout.
En als we dan toch bezig zijn.. maar alvast de kruiderijen afgewogen, kunnen we lekker door werken. (Foto van de JC kruiden)
Toen bleef me die dextrose in de maag zitten, en weetje: niet geschoten is altijd mis. Ik ben in de DM's van Meneer Wateetons geslide en heb gevraagd of ik dit kon weglaten of moest vervangen voor iets anders. En zowaar reageerde hij zaterdag ochtend: "Je kunt het ook weglaten hoor, vooral een optisch hulpmiddeltje."
Ik kreeg nog een tip waar ik het kon kopen online, en een blokje dextro-energy zou ook goed zijn. Nou als het alleen optisch is, dan laat ik het eruit.
M'n maat kwam smiddags aan, dus na een bakje koffie konden we beginnen met de cheddar klein te raspen en de Jalapeno klein te snijden. Daarna was het malen geblazen (en bier drinken).
De proefstukjes waren natuurlijk van de JC worst in orde. De hitte komt echt pas achteraf maar wat een fijne pittigheid heeft die worst..
De rookworst was gek, want wat moet je verwachten? Je denkt aan je vertrouwde Unox rookworst maar daar smaakt het natuurlijk lang niet naar gezien het nog geen pufje rook gezien heeft. Afijn, de smaak was goed, maar niet bijzonder.
Na weer een biertje gingen we de darmen vullen.
Ook dit ging (na wat stommiteit van mijn kant ) dik prima en de worst kwam er weer goed uit. We hebben overigens wel gekozen om de rookworst achter de JC worst te doen, achteraf niet de beste keuze geweest aangezien ik wel wat groene blokjes(jalapeno) voorbij zag komen in de rookworst, maar dat is dan gewoon een leuke verassing voor de eter denk ik, haha!
Je ziet bij de laatste foto in de linkerbak wel het kleurverschil tussen de ene en de andere worst.
Na het knopen zag het er zo uit..
De JC worst;
De (nu nog aspirant-)Rookworsten
Je snapt wel welke voor mij en voor m'n maat waren haha. Rookworst mag wel groot zijn als het 1 persoons worsten zijn toch? (Zie ook de verborgen jalapenos haha)
Mn maat ging zijn twins en vriendin halen, ik stookte de firestarter aan en koos een blok appelhout als 'smaak'. Om vervolgens de bende van de keuken op te ruimen. Worst maken is leuk, maar je moet schoonmaken en afwassen niet haten want dat doe je meer dan daadwerkelijk het maken van de worst.. tussendoor de worsten op de BBQ gegooid en die heeft rond de 120graden geschommeld en flink gerookt, met de worsten erop.
Gewacht tot de kerntemperatuur van 65 graden en verder echt niet gekeken (eerlijk waar)!
Toen piepte de thermometer!
M'n maat maakte een filmpje toen ze eraf kwamen, dus hier even een screenshot van dat filmpje.
Joh die waren net echt zeg!
De rest was nog niet klaar! Dus de oven op 60graden warmhoud stand gezet en de worsten in de braadslede bedekt met alufolie en gewacht tot DN PIEPERS GAAR WAREN.
en ondertussen begon de oven de heerlijke rookgeur te verspreiden door de kamer.. ochochoch.
Nou ik zal het niet langer uitsmeren, zo kwamen ze op tafel;
En wat eet je daar bij?
En hoe ziet dat er dan uit als deze jongen echt niet meer kan wachten maar TOCH aan jullie denk om nog een foto te maken?
Jongens, Hij was geweldig. Niet te rokerig, maar wel een goede rook erin, knapperig velletje, niet te vet, lekker hroot.. hemels!
Ik had er meer moeten maken. Alvast een reminder voor volgend jaar; dubbele portie zodra het ook maar even lijkt op winter.
En om de cirkel rond te maken nog wat leer punten;
- 2 verschillende worsten blijft veel meer werk, met bakjes zeulen en noem maar op.
- nitriet zout zorgt echt voor een mooie roze kleur
- dextrose is dus echt niet nodig geweest (ik vind de kleur goed)
- als je 2 worsten achter elkaar door draait, zorg dan dat degene met vulling als laatst gaat (jalapeno)
- Rookworsten moeten eigenlijk hangen (wist ik wel).. jullie zien hier de mooie kant, de andere kant was nog ietsje bleker maar had dus ook de steepen van de grill erin staan. Dus maar haakjes gaan bestellen en volgende keer de wsm gebruiken.
- grote pijp pakken van de worstenvuller, ik begon dus met de kleine..
Voor de liefhebbers het recept van de rookworst, werkwijze laat ik even achterwege want koop dan gewoon de worstenbijbel;
450g procureur
450g kinnebakfn
100g ijsgruis
15g nitrietpekelzout
3g witte peper korrels (ik heb poeder gebruikt)
1g foelie
1g korianderzaad
2 g dextrose (dus niet gebruikt)
Warm roken 110-135 tot kerntemp van 65
Laatst bewerkt: