BasBQ
Beef en Steak

Afsluiting WSM

 
 

smokey_jaap

Kooltjesharker
Berichten
164
Niet 100% zeker of dit het juiste subforum is...

Ik heb sinds vorig jaar een WSM 57. Het is echt een fijn apparaat. Met gevulde waterpan kan ik 12 uur op 110 graden vasthouden met vrijwel elk type brandstof. Meestal gebruik ik Ecobrasa briketten of andere kokosbriketten i.c.m. de waterpan en anders houtskool.

In mijn andere Webers ben ik gewend dat als ik klaar ben, ik de BBQ dichtdraai. Dus ik ben totaal niet zuinig met mijn brandstof, zorg dat ik altijd meer in de ketel heb zitten dan ik nodig ga hebben, dat geeft redelijk wat comfort. Echter, op de WSM is dicht niet dicht. Dat lullige deurtje verliest redelijk wat rook (en dus vermoedelijk komt daar ook zuurstof binnen) en alle overige kieren lijken ook onvoldoende af te sluiten. Is dit ook de ervaring die anderen hebben?

Het vervelende is dat ik nu eigenlijk van tevoren best goed moet plannen hoeveel brandstof ik ga gebruiken en dat is zó afhankelijk van weersomstandigheden en totale kooktijd. Dus ik ben tijdens het koken vaak brandstof aan het toevoegen, wat ondanks dat deurtje toch niet echt ideaal is. Gevolg, de eerste keer dat ik 'm gebruikte stond hij de volgende ochtend nog aan 😅

Misschien kan ik er zo'n isolatiekoord op plakken als ook op onze kachels zit? Zou dat het oplossen?
 
Hoi Smokey_jaap,

ik had dit probleem tot afgelopen weekend ook! Ik heb wat "nomex" besteld daarvoor via houtskool.nl. dat heb ik op het deurtje geplakt en in de rand van het middenstuk. Ik zal zo even wat fotos maken

groetjes
Koen

edit:
nomex1.jpg
nomex2.jpg
 
Laatst bewerkt:
Op de foto zit de waterpan erin maar ik had nog flink wat over versus een oude ribs-sessie.

Ik moet er wel bijzeggen dat ik pas 1 keer heb gesmoked sinds het aanbrengen van de nomex. Ik moet nog even zien hoe het gaat met de temperatuur want ik had wat moeite om op 110 graden te komen. Dat kan zijn dat ik misschien met te weinig briketten gestart ben.
 
Ja, eigenlijk is dat precies het probleem dat ik probeer op te lossen. Ik wil niet zuinig hoeven zijn met mijn briketten :oops:

Ik neem trouwens altijd minimaal een uur om op temperatuur te komen en vul de waterpan met warm (kraan)water.
 
Mijn vermoeden is gewoon dat hij het nu efficienter doet. Ik ben niet perse zuinig of wat dan ook. Misschien koste het teveel energie met (veel?) koud water in de pan. Ik verloor hiervoor wel erg veel rook/warmte via de deksel en het luik

Ik update je wel hier, als ik het niet vergeet.
 
Het deurtje een beetje bij buigen kan al helpen
Wat echt super werkt Is heel veel gebruiken zodat er een vettige laag ontstaat die eea afsluit
 
Mijn vermoeden is gewoon dat hij het nu efficienter doet. Ik ben niet perse zuinig of wat dan ook. Misschien koste het teveel energie met (veel?) koud water in de pan. Ik verloor hiervoor wel erg veel rook/warmte via de deksel en het luik

Ik update je wel hier, als ik het niet vergeet.
Ik ga het gewoon zelf ook proberen! Het ziet er in ieder geval heel netjes uit.
 
Haha ja dat is mij mijn MT gelukt, maar de WSM blijft helaas te schoon ;)
Ga maar eens een paar sessies pulled pork maken of buikspek op de smoker, wedden dat je vanzelf zo'n vettige laag krijgt? ;-)
Mijn WSM47 lekt ook een beetje bij het deurtje, maar ik heb niet het idee dat het zo erg is dat het de temperatuur beinvloed.
Zou evt ook een keer wat nomex erop kunnen plakken.

@KrijtjeFromNL dat lijkt op het vilt wat je normaliter op een kamado plakt, toch? Welke heb je precies genomen? Moest je nog wat doen aan de breedte van het vilt?
 
Ik heb nu dit gekocht:


Die pulled pork sessies heb ik wel gedaan hoor. Ik moet zeggen, mijn WSM kwam wat beschadigd binnen. Er zat een deuk in de deksel, een handvat was verbogen en het deurtje zat veel te los. Heb er uiteindelijk geen werk van gemaakt omdat ik 'm nodig had voor een BBQ met een grote groep (2 Boston butts was zijn inauguratie), maar het helpt niet denk ik.

Ik heb altijd een beetje pech met nieuwe Webers helaas.
 
Ik heb kachelkoord gekocht en tussen de 2 ringen geplakt. Had tot 2 keer toe dat de WSM +24uur na m’n bbq sessie nog niet uit was... nu is ie binnen een uur koud. Ook veel stabieler qua temperatuur.
Moet wel zeggen dat het op temp krijgen iets meer moeite kost.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan