BasBQ
Beef en Steak

Deelname van Belgian BBQ team Matthias aan de Jack Daniels BBQ competitie

Castelli

Sprokkelaar
Berichten
35
Deel 1 van het verslag.

We waren op dinsdag 18 okt met een hele bende van 9 personen vertrokken naar de Jack.
- Kurt
- Bianca
- Jan (broer van Bianca)
- Bruno
- Geert
- Jean Pierre (JP)
- Dirk
- Natascha
- mezelf

Eenmaal aangekomen in Zaventem hebben we onmiddellijk een hele boel koffers herschikt zodat we al de nodige kruiden en kookgrief konden meenemen. Van Zaventem vlogen we naar Philadelphia en dan een binnenlandse vlucht naar Nashville.
Eenmaal in Philadelphia waren we al blij dat de lange vlucht gedaan was en dat we rustig de beentjes kunnen strekken en een pintje kunnen drinken.

web.jpg



Van Philadelphia naar Nashville was gelukkig een kortere vlucht. Eenmaal in Nashville aangekomen hebben we de huurwagen opgepikt en naar een motel gereden. S' avonds hadden we natuurlijk nog honger en zijn we in de pizzahut gaan eten. Het was wel opvallend hoe goedkoop het eten is in USA (en vettig :))

De volgende dag hebben we onze mobilhome opgepikt en gelukkig was er een upgrade beschikbaar zodat we met 8 toch in de mobilhome zouden kunnen slapen.

web.jpg


We zijn dan in de Walmart inkopen gaan doen en wat me onmiddellijk opviel was de uitgebreide selectie aan vlees. Iets waar wij alleen maar kunnen van dromen

web.jpg


web.jpg


De keuze was echt enorm en het zijn dingen die bij ons niet gemakkelijk te vinden zijn.
 
Het was niet altijd gemakkelijk om alles te vinden wat we nodig hadden omdat veel al op voorhand gemaakt is. Dus we hebben verschillende keren de winkel moeten doorlopen om soms simpele dingen te vinden

web.jpg


S' avonds zijn we doorgereden naar Lynchburg, het dorpje waar de Jack gebrouwen wordt en waar bijna geen volk leeft (371 inwoners :)). Wat wel interessant is om te weten is dat Tennesee een dry state is waar geen alcohol mag gedronken worden in publieke plaatsen en waar ook geen alcohol mag verkocht worden :). Nu elke gemeente mag over het verbod op verkoop van alcohol een uitzondering aanvragen maar dan moet de gemeente tenminste 600 inwoners hebben. In het geval van Lynchburg (het dorpje waar de Jack gebrouwen wordt...... is dat dus brute pech :))

web.jpg


web.jpg


web.jpg
 
web.jpg


web.jpg


Zoals je kan zien is de tijd er bijna blijven stilstaan.

s'avonds hebben we de verjaardag van Dirk nog gevierd met een echte taart van ginder. Man man man wat was dat ding zoet en de taart zat ook vol kleurstoffen.

web.jpg


En natuurlijk een "fles" Gentleman jack.
web.jpg


Het werd een geweldig feestje waar onmiddellijk al verbroederd werd met de Canadezen en de andere teams.

s'avonds werden er ook nog een deel BBQ's geleverd voor de verschillende internationale teams.
web.jpg

Het was een colonne van BBQ's waar 1 auto 2 BBQ's voortrok. Ik denk niet dat zoiets mag in Belgie of Nederland maar hier mag het blijkbaar allemaal

web.jpg
 
De volgende ochtend zijn we even gaan rondkijken op het terrein en het was indrukwekkende moet ik zeggen.
Heel veel mooie BBQ's en je kan duidelijk zien dat zij op een aantal vlakken en geëvalueerd zijn. Ze gebruiken heel veel custom BBQ's die geïsoleerd zijn en heel mooi gespoten.
Op de jack zijn er verschillende type teams uitgenodigd. Een bepaald type teams zijn de state champions...... en het is duidelijk dat ze over grote budgetten beschikken (en misschien ook hun beroep is maar dat weet ik eigenlijk niet)

web.jpg


Deze teams stonden er al toen wij woensdag aankwamen.
web.jpg


web.jpg


web.jpg

Primo als sponsor van het event waarbij we ook george (de man achter primo) hebben ontmoet.
web.jpg


Sommige mensen lopen er zelfs bij in een volledige Jack uitrusting :)
 
De volgende dag zijn we de Jack Daniels distellery gaan bezoeken. Best wel interessant moet ik zeggen.

web.jpg


web.jpg


web.jpg

Beeld van Jack Daniels :)

web.jpg


Plaats waar ze houtskool maken om de wiskey te laten doorlopen.

web.jpg


web.jpg


web.jpg

Het volledige team bij Jack
 
web.jpg

Het motto van Jack

De "warehouses" waar de Jack wordt opgeslagen tussen de 4 en de 7 jaar (7 jaar is voor de Single Barrels die bovenaan liggen)

web.jpg


web.jpg


En wat krijg je dan na zo een "tour" in een Wiskey distillery?
web.jpg

Limonade natuurlijk...... (think drystate)
 
Na de rondleiding hebben we de stand opgezet waar met "Man en Vrouw" aan gewerkt werd.

web.jpg


web.jpg


web.jpg


web.jpg


De mensen die op het twiske waren gaan deze persoon ook nog wel kennen.
 
Er waren natuurlijk ook eitjes :)

web.jpg

Er waren verschillende teams die eitjes gebruikte

s'avonds zijn we nog bij mensen thuis in de tuin nog wat gaan drinken :). De mensen waren ongelofelijk gastvrij en als elke inwoner van Lynchburg werkte hij bij Jack Daniels.
Het houtvuurtje werd er gewoon stookt met de deksels van Jack Daniels vaten :)
web.jpg


web.jpg


..... en wij maar zakjes met Jack Daniels houtsnippers kopen :-( ze worden hier gewoon opgefikt voor de gezelligheid.

De sfeer zat er weer goed in
web.jpg




web.jpg


Alle international teams stonden samen in de International Village. Van alle internationale teams waren er 6 canadese teams


web.jpg


web.jpg


De sheriff die alles in het oog moest houden :). Aangezien het een klein dorpje is ging het er zeer gemoedelijk aan toe. De sheriff liet ons zonder problemen al zijn verschillende sirenes horen en toen we vertelde dat we een feestje in de mobilhome hadden gehouden dan zei hij door vrolijk dat hij het niet gehoord had (dry county..... remember)
 
Harry en zijn team stonden naast ons
web.jpg


En zij mochten de BBQ van Pitmaker gebruiken....  wat een gaaf ding man.
Er stonden een "Vault" , "Safe" , "Sniper" en een "Grill" op met ingebouwde TV (sorry geen foto) en twee frituur pannen (vond ik wat minder)
Totale kostprijs .... 28000$

web.jpg



Dag voor de wedstrijd
's ochtend zijn we dan begonnen met spek en eieren om iedereen zo snel mogelijk wakker te krijgen
Elk eitje had een mooi stempeltje...
web.jpg

web.jpg


En Dirk had er duidelijk zin in

web.jpg
 
's ochtends kregen we van Jim (remember twiske) nogmaals dezelfde uitleg voor de internationale teams. Het was best wel leuk vooral omdat hij toch weer wat nieuwe dingen vertelde. Ik heb een aantal dingen opgenomen en zal deze nadien als een filmpje monteren.

Opmaak van de "Mc-Donalds supersize" bakjes
web.jpg

Waarbij de verschillende gerechten zoals Kip, Ribben, Pulled Pork en Brisket werden uitgelegd

web.jpg
 
Nadien was er de parade
web.jpg

web.jpg


web.jpg


Wij waren verkleed als de smurfen

web.jpg


web.jpg


Waarbij we muntsnoepjes weggaven

web.jpg


web.jpg
 
s' avonds werden we dan uitgenodigd op de "Hill" van Jack Daniels waar ze hun feestjes organiseren. De uitnodiging was voor alle teams en wat speciale gasten.

web.jpg


web.jpg


web.jpg


Wie zou dit nu zijn? En het is niet Kurt...

web.jpg

Een schitterende zaal..... vol met BBQ'ers
web.jpg


web.jpg


web.jpg


Het team aan het genieten van de maaltijd..... er waren ondertussen twee canadezen bijgekomen (Ted en Wanda) dus ons team bestond al uit 11 personen. Ted en Wanda zijn ongelofelijk vriendelijk mensen en Kurt heeft ze leren kennen in een van de vorige edities van de Jack Daniels competitie.

web.jpg

Haloween was natuurlijk overal aanwezig

web.jpg

Het varken van Jack waar je al je zorgen kwijt kan

web.jpg

De persoon links is een bekende tv kok uit de states, rechts staat de "Master Distiller" van Jack Daniels.
 
web.jpg

Natacha en Dirk
web.jpg

Kurt en Jean Pierre
web.jpg

Mezelf

web.jpg

Bruno
web.jpg

Bianca
En s' avonds laat met de schoolbus terug naar de stand (en wedstrijd)
web.jpg


web.jpg
 
web.jpg

Jack is 's nachts ook heel mooi verlicht
web.jpg


En het magische zicht 's nachts waar iedereen aan het BBQ'en is.
web.jpg


Het was een ongelofelijk zicht.... al die BBQ's die duidelijk aan het branden waren

web.jpg


web.jpg
 
Welke BBQ's hebben we gebruikt?

We werden gesponsord door "Memphis Grills" en we kregen van hun 4 BBQ's ter beschikking. Het zijn pellet grills die zeer gemakkelijk te bedienen zijn en ook een heel groot temperatuur bereik hebben (van 80 graden tot 350 graden) en dit is mogelijk omdat ze geïsoleerd zijn.
web.jpg


web.jpg



en nog 1 Primo
web.jpg


De Primo werd geleverd met drippan racks maar zonder D-Plates. We hebben dan maar snel een "redneck" oplossing gemaakt en een alubakje gevuld met kiezels :)

s' nachts hebben we de primo laten branden op mooi 100 graden en dat was ideaal om ons op te warmen.
web.jpg


web.jpg


Dirk en mezelf waren 's nachts van wacht en we waren de "Primo Sletjes" :) omdat we regelmatig de Primo een dikke knuffel gaven om zelf warm te krijgen. We hebben ons 's nachts goed geamuseerd en gingen langs bij de verschillende teams waar we regelmatig iets lekkers te drinken kregen.

web.jpg


web.jpg


web.jpg

Harry en zijn team waren goed in form en ze begonnen om 3 uur s'nachts te BBQ'en

web.jpg

De polen sliepen gewoon in de auto :)

web.jpg


web.jpg
 
Nadat ik met Dirk s' nachts de wacht heb gehouden aan de Q's ben ik om 04:25 gaan slapen en hebben we Geert wakker gemaakt.

Het eerste gerechtje wat we moesten binnen brengen was de saus. We hebben dezelfde BBQ saus gemaakt waarbij we in Gronau de eerste plaats mee hadden gehaald. De opmerking van Wanda was wel dat de saus niet zoet genoeg en of we geen bruine suiker wilden toevoegen. Dat hebben we echter niet gedaan.

Het tweede gerecht was de cooking of the homeland. We hebben wel wat moeten improviseren want normaal gezien ging de organisatie een lamsbout leveren. Toen het vlees echter geleverd werd zagen we onmiddellijk dat de lamsbout er niet bij was. We hebben dus nog snel lamsvlees moeten gaan zoeken (dag voor de wedstrijd). Dit gaf wel een heel pak stress en je vind dan niet onmiddellijk wat je wilt in een land waar je de winkels niet kent.

web.jpg

Als je goed kijkt kan je de redneck platesetter (een alubakje met kiezels)

web.jpg



Vervolgens kwam de kip aan de beurt
web.jpg


web.jpg


web.jpg


web.jpg
 
De pulled pork (spijtig genoeg geen foto's van de boston butts tijdens de bereiding)

web.jpg


web.jpg

Op aanraden van Jim hadden we de stukjes wat groter gemaakt maar volgende keer gaan we toch weer wat fijner pullen.

Het overschot van de pulled pork werd uitgedeeld aan het publiek
web.jpg



En dan natuurlijk de brisket

web.jpg


web.jpg


Spijtig genoeg heb ik zelf geen foto van de box maar die zal ik binnenkort wel posten
 
Terug
Bovenaan Onderaan