BasBQ
Beef en Steak

Weber cursus bij Reitse

 
 
 

Kurre

Stoker
Berichten
454
Hoi,

zelf de BBQ aansteken is dit jaar nog niet gelukt wegens te druk, maar toen de uitnodiging van Weber voor de cursus bij Reitse Spanninga in Joure in de bus viel, was het snel beslist...

Om 5u vertrokken want we werden om 8u30 op het hoofdkantoor van Weber NL verwacht voor een uiteenzetting over de nieuwe modellen en accessoires en de marketingstrategie. Best interessant om te zien allemaal en voor wat het waard is : Weber BELUX zal vol inzetten op de terugkeer van WGA en ook de WSM's (37-47-57) komen meer in the picture. Voor de rest heel wat nieuwe accessoires zoals de Mangal, poffertjespan voor de GBS, worst/vishaken voor in de WSM en nog wat dingen voor gasbbq's.

Maar wij kwamen dus voor "Lekker Ite" bij Reitse Spanninga in Joure. Ik had al erg veel gehoord en gelezen over hem bij het Genootschap, maar het kwam er nooit van om een cursus mee te volgen. En nu dus wel !

Alles stond mooi klaar op het plein en het was zelfs gestopt met regenen.



Reitse ontving ons in de keuken met koffie en begon dan aan zijn uitleg over hoe en wat en het menu dat we gingen klaarmaken.
Hij is werkelijk een top-entertainer en pakt zijn publiek meteen in, maar hij heeft dan ook x-duizend cursisten over de vloer gehad !





Wat hebben we gemaakt :

* amuse van gerookte zalm
* koud gerookte ganzenborst met frisse salade
* Curry (Kerrie) vissoepje met bladerdeegdak
* Entrecote van kalf met gerookt worstje en pommes dauphines
* Gegrilde ananas met coulis van rode vruchten, ijstaartje en italiaans schuim met appelsiensmaak

Recepten hebben we niet gekregen, daarvoor verwijst Reitse naar zijn site die dan weer verwijst naar zijn boeken  :D
Maar ik zal hier even neerschrijven hoe de gerechten in elkaar zaten.

Amuse van gerookte zalm
Zalm met vel in blokjes snijden
kruiden met suiker en zout en een nacht onder gewicht in de koelkast
Op een stokje prikken warm roken in de smoker
Serveren met wat frisse salade en kruidensausje





Koudgerookte ganzenborst
Neem een gans en snij de borst eruit (of vraag het aan je poelier)
Kruid met peper en zout
Koud roken gedurende 4u
Dun snijden en serveren op een salade van appel, witloof en noten
Kruidendressing





Kerrie/Curry vissoepje met bladerdeegdak
Maak een soepje met curry/kerrie, visfond en room
Die wat koudvisvlees in een ramequin/cocotte
Doe er de KOUDE soep op
Bestrooi met peterselie
Dek af met kant en klaar bladerdeeg
Zet indirect op de BBQ tot het deeg mooi bol staat en bruin gekleurd is



Entrecote van kalf en gerookt worstje
Grill de entrecote naar smaak
Blancheer het worstje kort, grill het en hang het dan in de smoker voor rooksmaak
Maak pommes dauphines (1 deel soezenbeslag met 2 delen puree) en bak ze in de poffertjespan voor de mooie vorm
Serveer met groentje en een jus van rozemarijn





Gegrilde ananas
Bestrijk de ananas met geklaarde boter en grill ze aan ??n zijde
Maak een coulis van rode vruchten
Hierbovenop de koude gegrilde ananas
Daarboven een ijstaartje (ijs tussen twee dunne laagjes cake)
En afwerken met Italiaans schuim met appelsienpoeder en brandt even af
Appelsienpoeder : was een appelsien grondig, schil met de dunschiller en droog de schillen tot ze kurkdroog zijn
Maal ze in een koffiemolen tot poeder (super aroma !!!)







Het was allemaal bijzonder lekker en als je ooit de kans krijgt om daar een cursus te volgen : DOEN !!!
bedankt voor het kijken !
 
ik ben 1 keer bij hem geweest, en dat was een feest
 
Frits zei:
Reitse is top! 

Wij hadden toen toch wel recepten gekregen Frits, of vergis ik mij?
 
Bij Reitse is het altijd een feestje!
 
Ah, kijk :)

Hij recycleert dus best wel ??n en ander van zijn recepten.

@BertM : hij plukte de gans niet, maar sneed de borstfilet er zo uit.
Anders gaat het zo onder pluimpjes zitten, vond hij ;-)
 
Nice hoor, toch ook maar eens nadenken over zoiets, bertm wat denk jij?
 
Dat ziet er allemaal erg mooi uit en kan niet anders dan lekker zijn! Cursus bij Reitse staat op mijn verlanglijstje!
 
de Nestor van de Nederlandse demo koks altijd een goed verhaal.
 
Terug
Bovenaan Onderaan