BasBQ
Beef en Steak

Vlees in de kuip

 
 

Teddo

Pitmaster
Berichten
523
Hey Pittmasters,

Als bestuurslid van de Friese vereniging JV Kodokan, was het gisteren weer tijd voor het jaarlijkse evenement "de open Friese kampioenschappen". Met een internationale deelname en ruim 425 deelnemers, toonden de verschillende teams welk vlees zij in de kuip hadden.

Voor ondergetekende was de vaste plaats aan de wedstrijdtafel weer gereserveerd. Verschillende technieken werden getoond. Het ene team koos voor low & slow terwijl een ander weer voor fast & high koos. Toch bleek weer dat ondanks de zorgvuldige voorbereidingen het ene vlees soms toch een stuk taaier per bleek dan verwacht.

Met spanning op de gezichten, en soms een traan omdat de gewenste overwinning toch net buiten handbereik bleek te liggen.

Toch blijft het een ervaring om gezeten achter de wedstrijdtafel, de jeugd top judoka's aan het werk te zien. En al heeft het ene team soms beter vlees in de kuip dan het andere team, toch is het vlees thuis altijd het beste.

Onder de indruk van de prestaties van de dag, werd in huize Jachtfestijn een eigen strijd gestreden. Gewapend met een nieuw Zeelandse lamsbout en een handjevol nieuwe aardappelen zou de kritische jury in huize Jachtfestijn tijdens het diner op zondag worden verrast.

's Avonds werd de lamsbout gemarineerd met een papje van 4 eetlepels honing, 2 eetlepels dyon mosterd en geraspte schil van de citroen, 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn, 3 teentjes knoflook en 1 theelepel zwarte peper.

Vandaag is de lamsbout in de kamado gegaan en op een dome temp van 110 gr. naar een kerntemp van 75 gr gebracht.

Als bijgerecht gratin dauphinois gemaakt.
Hiervoor aardappels in plakjes van 3 mm snijden, en als dakpannetjes in een ovenschaaltje leggen.

Ondertussen in een pan 50 cc room en 50 cc melk opwarmen. Hier direct bij aan toevoegen, 2 takjes verse rozemarijn, 4 takjes verse tijm, 4 gekneusde knoflook teentjes, 2 mespuntjes nootmuskaat, 4 laurierbladeren, zout en peper. Deze saus niet laten koken, maar warm laten trekken.

Als saus klaar is, deze door een zeef in de schaal met de aardappeltjes gieten, totdat deze geheel ondergedompeld zijn. Vervolgens rijkelijk bestrooien met geraspte kaas, voor een 40 minuten in de kamado plaatsen bij de lamsbout. Om te controleren dat de aardappeltjes gaar zijn, even met een sat? prikker testen.

Al met al weer een complete kamado power dag, en lovende reacties van een geheel onafhankelijke en zeer objectieve jury.

image_zps925ef198.jpg


image_zps25bbd280.jpg


image_zps1c566dc2.jpg


image_zps0c5a3bd7.jpg


image_zps77d5d18a.jpg


image_zps1b5322c6.jpg


image_zps460b8d03.jpg


image_zps476f6a78.jpg


image_zps93e6b7d3.jpg


image_zps7ddd682a.jpg




 
Het ziet er weer heerlijk uit, ik ben alleen verbaasd dat je het lam zo dik hebt gesneden? Doe je dat altijd?
 
Dominique zei:
Het ziet er weer heerlijk uit, ik ben alleen verbaasd dat je het lam zo dik hebt gesneden? Doe je dat altijd?

De eerste keer dat ik dit gemaakt heb. De ervaring ontbreekt duidelijk, want het was behoorlijk stoeien met het bot dat er dwars doorheen liep.

Omdat ik op save wilde spelen is het vlees medium+ gegaard. Dus viel ook niet echt soepel van het bot af.

Met een picnic werkt dit een stuk eenvoudiger. Uiteindelijk is het lamsbout in blokken opgediend.

Het wordt toch eens uitkijken naar een workshop.
 
Terug
Bovenaan Onderaan