Beef en Steak

Vietnamees Buikspek op zijn best!

 
 
 
 
 

Sticky Fingers

Gemarineerd
Berichten
1.291
Hoi Bbq genoten

Geïnspireerd door de heerlijke draadjes van Jet Banh mi thit met Nuoc cham, Vietnamees streetfood en Sander72 Aziatische Lekkernijen: Banh Mi Baby!
leek het mij leuk om voor Bacon Weekend een heerlijke variant hier op te maken. Gepekeld Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng) om er vervolgens een heerlijke Bánh Mì Thit van te maken met allemaal lekkers ertussen.

Disclaimer voor Schumi_wk een beetje vaardig lezer heeft er 5,5 minuten voor nodig 😜
IMG_2813.jpeg


Benodigdheden:

Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng)
Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua)
Vietnamese dipsaus (nước chấm)
Vietnamese mayonaise
1 komkommer
Verse Koriander of Peterselie
Paté (Room)
kleine gebakken stokbroodjes

Ingrediënten voor het Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng)

Droge pekel (voor 8 dagen)

  • 1,5 Kgbuikspek zonder zwoerd
  • 37,5 g nitrietzout ( 2,5% zout is dat )
  • 22,5 g kristalsuiker
  • 1,5 tl gemalen zwarte peper
  • 1,5 tl vijfkruidenpoeder (Chinese five-spice)
  • 1,5 tl knoflookpoeder
  • 1,5 tl Citroengas gemalen
  • 1 laurierblad, verkruimeld
Natte Marinade (na het pekelen)

  • 6 el vissaus (zorg ervoor dat het niet te zout wordt)
  • 4 el sojasaus (gebruik bij voorkeur een lichtere sojasaus)
  • 2 Volle el honing
  • 2 el mirin
  • 2 el sesamolie
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 sjalotten, fijngehakt
  • 2 rode chili’s, fijngehakt (of meer naar smaak)
  • 2 stengels citroengras, fijngehakt ( alleen het dikke gedeelte )
  • Zwarte peper naar smaak (eventueel een beetje meer, maar wees voorzichtig met de peper)
Stap 1: Droog pekelen (8 dagen)

  • Meng alle droge pekel-ingrediënten goed.
  • Wrijf het buikspek grondig in met het pekelmengsel.
  • Doe het vlees in een ziplockzak of vacuümzak. Sluit goed af.
  • Laat het 8 dagen in de koelkast pekelen (tussen 1–4°C). Keer het vlees dagelijks om.
  • Na 8 dagen haal je het uit de zak en spoel je het goed af.
    IMG_2749.jpeg

Stap 2: Marineren:
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Laat minimaal 4 uur marineren (liefst een hele nacht) in de koelkast.
IMG_2805.jpeg

IMG_2806.jpeg

Stap 3: BBQ-bereiding

Voorbereiding BBQ:

  • Bereid de BBQ voor op indirect grillen 150°C tot 160°C
  • Gebruik rookhout (bijv. appel, kersen of hickory) voor extra smaak.
Bereidingswijze:
  • Maak het stuk buikspek schoon en zorg dat er geen stukjes ui,knoflook,citroengras en rode peper op zit.
  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen (±30 min).
  • Grill eerst indirect tot het vlees 77c / 85°C intern.
  • Schroef de Bbq op maar 200c indirect
  • Maak ondertussen een glaze van 2 el hoisin + 1 tl honing + 1 tl rijstazijn.
  • Smeer het stuk buikspek hiermee in, zodra het mooi gekarameliseerd is haal je je het van de Bbq.
IMG_2813.jpeg
IMG_2816.jpeg
IMG_2817.jpeg

Voor de Vietnamese mayo

Ingrediënten (voor ca. 150 ml)
  • 1 heel ei
  • 1 theelepel rijstazijn of limoensap
  • 1 theelepel suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 theelepel mosterd
  • 100 ml neutrale olie (bijv. zonnebloem- of arachideolie
  • 1–2 theelepels gecondenseerde melk
Bereidingswijze:
  • Gebruik een hoge (maat)beker waar de staafmixer in past. Doe het hele ei de mosterd, rijstazijn of lemoensap erin. Giet daar vervolgens rustig alle olie op. Doe de staafmixer (terwijl deze nog uit staat) in de beker tot helemaal op de bodem. Zet de staafmixer aan en beweeg deze heel langzaam naar boven. Dit duurt in totaal ongeveer ½-1 minuut. Eenmaal boven is je zelfgemaakte mayonaise klaar. Proef de mayonaise en breng op smaak met wat peper en een beetje zout en naar smaak de andere smaakmakers, tenslotte die je gecondenseerde melk erbij.
IMG_2824.jpeg

Đồ Chua Recept (ingelegde wortel & daikon)

Ingrediënten:

Voor een pot van ongeveer 1 liter

Groenten:
  • Paar grote wortels
  • 1 grote daikon (witte radijs)
Voor het pekelvocht:
  • 250 ml warm water
  • 250 ml rijstazijn (of witte azijn)
  • 100 g suiker (fijne kristalsuiker)
  • 1 tl zout (niet-gejodeerd, bij voorkeur zeezout)
Bereidingswijze:

Groenten voorbereiden
  • Schil de wortel en daikon.
  • Snijd in luciferstokjes (julienne), ongeveer 5-7 cm lang en 3-4 mm dik.( misschien toch maar een fijn julienne mandoline kopen 😅 deze julienne is lekker Roy rustiek 🤣 )
  • Doe ze samen in een kom met 1 theelepel zout, meng goed en laat 20-30 minuten staan. Dit helpt vocht eruit te trekken en maakt de groenten knapperig.
  • Spoel daarna goed af met koud water en laat uitlekken.
2. Pekelvocht maken

Meng warm water, azijn, suiker en zout. Roer tot alles is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Inmaken
  • Doe de uitgelekte groenten in een schone glazen pot.
  • Giet het pekelvocht erover tot alles goed onder staat.
  • Sluit de pot af.
Bewaren:

Laat minstens 1 dag in de koelkast trekken voor gebruik.
Houdbaar: tot 3–4 weken in de koelkast (hoe langer, hoe zuurder).

IMG_2785.jpeg


Vietnamese dipsaus (nước chấm)
Ingrediënten:
  • 2 el suiker (bruine basterd)
  • 2 el vissaus
  • 10 el water
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el limoensap
  • 2 rawit/lombok pepertjes (Spaanse peper kan ook gewoon)
  • ( ¼ tl. maggi )
Bereidingswijze:
  • Haal de zaadjes uit het pepertje.
  • Snij het pepertje samen met de knoflook fijn.
  • Doe alle ingrediënten in een bakje en roer tot de suiker is opgelost.
  • Pers nu het sap uit de halve limoen, snij een paar stukjes vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan de dipsaus.
  • Nog even roeren.
  • Breng eventueel nog verder op smaak door een van de ingrediënten er nog aan toe te voegen (weet wel dat het even duurt voordat de knoflook goed tot zijn recht komt. Hetzelfde geldt voor het pepertje.)
IMG_2826.jpeg

Voor het Vietnamees Broodje (Bánh Mi Thit)
  • Dun gesneden Vietnamees Buikspek(Thịt Ba Chỉ Nướng) ik heb het buikspek mooi dun gesneden op de snijmachine
  • Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua)
  • Komkommer in dunne plakjes
  • Verse koriander / peterselie
  • Vietnamese dipsaus (nước chấm)
  • Vietnamese mayo
  • Roompaté
  • Stokbroodjes
Bereidingswijze:
  • Snij het broodje open. Smeer een laagje roompaté op het onderste deel van het broodje.
  • Smeer er nu een laagje vietnameesevmayonaise over. Leg daar wat plakjes dun gesneden Vietnamees Buikspek(Thịt Ba Chỉ Nướng) op. Daarover wat Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua) Daarover dan wat plakjes komkommer dan wat koriander of peterselie en vervolgens besprenkel je het met Vietnamese dipsaus (nước chấm) en klaar is je broodje Bánh Mì Thit 😋
IMG_2833.jpeg

thưởng thức bữa ăn của bạn ( eet smakelijk)

Groet,
Roy
 
Laatst bewerkt:
Hiervoor maak ik een hele diepe buiging.
Dat heb je heel mooi gemaakt Roy van scrap alles zelf gemaakt, TOP.
Ziet er ook weer waanzinnig lekker uit.
Banh Mi blijft hier ook een terugkerende topper met verschillende soorten vlees. Al blijft de basis natuurlijk altijd authentiek. Stokbrood, paté(smeerlever) Mayo, pepers, wortel, komkommer etc.
Zo'n kleverige Char chiu achtige buikspek schijnt erg polpulair te zijn in het land van herkomst.
 
Roy, vakwerk.
Ziet er geweldig uit.
Zal me ook eens gaan verdiepen in de Vietnamese keuken.
 
Heb je dat stokbroodje nou gewoon kant en klaar gekocht? Prutser!

Wat een geweldige culinaire spektakelshow Roy, waanzinnig, dat lijkt me echt een smaakbom!
 
Man man , Roy toch . Nu heb ik honger.
Lijkt me echt heerlijk 🤤.
 
Mooi uitgevoerd! Heb eigenlijk nog nooit gecondenseerde melk in mayonaise gedaan, ga ik eens proberen. Zal wel een romige bedoeling worden?
 
Hiervoor maak ik een hele diepe buiging.
Dat heb je heel mooi gemaakt Roy van scrap alles zelf gemaakt, TOP.
Ziet er ook weer waanzinnig lekker uit.
Banh Mi blijft hier ook een terugkerende topper met verschillende soorten vlees. Al blijft de basis natuurlijk altijd authentiek. Stokbrood, paté(smeerlever) Mayo, pepers, wortel, komkommer etc.
Zo'n kleverige Char chiu achtige buikspek schijnt erg polpulair te zijn in het land van herkomst.
Dankje Ewald!

Het was ook weer leuk om te maken en weer eens wat anders. De combinatie van paté en buikspek is echt goddelijk, dat in combinatie met de rest van de ingredienten maakte het wel af. De versie met Char Chiu ga ik zeker proberen! dankje voor de tip (y)

heb je dat stokbroodje nou gewoon kant en klaar gekocht? Prutser!
Ja helaas Sander!
Tijd was de grote boosdoener dit weekenden anders was er een heerlijk vers zuurdesem stokbrood van de Bbq getoverd 🤗
Mooi uitgevoerd! Heb eigenlijk nog nooit gecondenseerde melk in mayonaise gedaan, ga ik eens proberen. Zal wel een romige bedoeling worden?
Ik had dat ook nog nooit gedaan, Maar het resultaat was echt verassend lekker en inderdaad romig. Het is een lekkere basis om verder mee aan de gang te gaan :)
 
  • Leuk
Waarderingen: A3N
Poh, wat een werk is dat geweest.

Chapeau!
 
Geweldig dit. Ik heb er vooralsnog het geduld niet voor.
 
Fantastisch!!!
 
Terug
Bovenaan Onderaan