BasBQ
Beef en Steak

Thermoworks Signal roostertemperatuur verandert

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.622
Bij mij gaat het vaak mis na een lange sessie, met een constante mooie temperatuur.
Ik open dan de deksel om bijv om in te wikkelen in aluminium folie of papier of in te smeren met bbq saus.
Daarna pas komen de problemen. Terwijl de stand van de topvent niet is verschoven.

Zal mijn ervaringen hier ook posten


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Voornaam bij zulke sessies is dat ge razendsnel het deksel terug sluit.
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
828
Bij mij gaat het vaak mis na een lange sessie, met een constante mooie temperatuur.
Ik open dan de deksel om bijv om in te wikkelen in aluminium folie of papier of in te smeren met bbq saus.
Daarna pas komen de problemen. Terwijl de stand van de topvent niet is verschoven.

Zal mijn ervaringen hier ook posten


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

als je de thermometer achteraan, of tussen de stukken plaatst dan werkt de open lid detectie niet heb ik al gemerkt.
op die moment begint hij dan te blazen en ben je gezien.
Ik trek in zo een geval even de probe uit en plug die terug in als het deksel dicht is.
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.622
als je de thermometer achteraan, of tussen de stukken plaatst dan werkt de open lid detectie niet heb ik al gemerkt.
op die moment begint hij dan te blazen en ben je gezien.
Ik trek in zo een geval even de probe uit en plug die terug in als het deksel dicht is.
Ah ha, goed idee.
 

Just Vodka

Vuurmaker
 
Berichten
86
Bij mij gaat het vaak mis na een lange sessie, met een constante mooie temperatuur.
Ik open dan de deksel om bijv om in te wikkelen in aluminium folie of papier of in te smeren met bbq saus.
Daarna pas komen de problemen. Terwijl de stand van de topvent niet is verschoven.

Zal mijn ervaringen hier ook posten


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Dit is mijn huidige sessie met een Boston Butt die ik zojuist in folie heb gewrapped. Dan zie je korte overschoot van ongeveer 3 graden wat snel vanzelf wordt gecorrigeerd. De "lid open dection" van de Fireboard 2 werkt prima. Ik heb alleen vanochtend 120 graden ingesteld, verder heb ik niks hoeven doen.

Geel bovenste lijn rooster temperatuur. Oranje kern temp. Groen ventilator snelheid in %
De dipjes die je ziet in rooster temp is wanneer ik de klep open om te kijken en/of sprayen.

1631888221539.png
 

Maarten-B

Vuurmaker
Berichten
63
Dit is mijn huidige sessie met een Boston Butt die ik zojuist in folie heb gewrapped. Dan zie je korte overschoot van ongeveer 3 graden wat snel vanzelf wordt gecorrigeerd. De "lid open dection" van de Fireboard 2 werkt prima. Ik heb alleen vanochtend 120 graden ingesteld, verder heb ik niks hoeven doen.

Geel bovenste lijn rooster temperatuur. Oranje kern temp. Groen ventilator snelheid in %
De dipjes die je ziet in rooster temp is wanneer ik de klep open om te kijken en/of sprayen.

Bekijk bijlage 29115

Dat ziet eruit als een mooie 5u durende sessie.
Dat heb ik met de signals ook, behalve dan de fan speed die ik niet inzichtelijk kan maken (tenzij iemand anders weet hoe) wel een mooie trouwens

Gelukkig heb ik ook vaak deze resultaten.
Af en toe zie ik toch een rare piek, hopelijk met het stukje billows plastic nooit meer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.889
Mijn vraag blijft eigenlijk, hoever hebben jullie de bovenste schuif open staan?
Ik neem aan onder dicht, zodat enkel de lucht via de billow blaast.

Boven is dit bij mij 1/8, van wat ik normaal voor de sessie zou gebruiken. Zo lees ik dit tenminste uit de gebruiksaanwijzing.
1/8 is op de kj een halve cm.
Hiermee heb ik echt vrijwel nooit een overshoot of dropdown in temperatuur.
En de lucht wordt er mooi uitgeblazen.

Screenshot_20210918-040720_Acrobat for Samsung.jpg


IMG-20200824-WA0020.jpeg
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.622
Ik heb een ander type topcap. Heb nog maar 1 sessie ermee gedaan en dus weinig geëxperimenteer. Maar voor het geld moet ik de damper niet laten liggen. Dat zijn 3 zware bieren in de kroeg.
 

Just Vodka

Vuurmaker
 
Berichten
86
Boven is dit bij mij 1/8, van wat ik normaal voor de sessie zou gebruiken. Zo lees ik dit tenminste uit de gebruiksaanwijzing.
1/8 is op de kj een halve cm.
Hiermee heb ik echt vrijwel nooit een overshoot of dropdown in temperatuur.
En de lucht wordt er mooi uitgeblazen.
Ik heb 'm een klein tikje verder openstaan. Maar ik heb een andere fan met mogelijk een andere grote van de opening waardoor als de fan zelf niet draait er mogelijk niet de zelfde hoeveelheid lucht doorheen kan door de aanzuigende werking van het vuur in de bbq zelf.
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.889
Ik heb 'm een klein tikje verder openstaan. Maar ik heb een andere fan met mogelijk een andere grote van de opening waardoor als de fan zelf niet draait er mogelijk niet de zelfde hoeveelheid lucht doorheen kan door de aanzuigende werking van het vuur in de bbq zelf.
Dat klopt, dat is toch het idee van een controller? Doordat de fan niet draait gaat er geen of nauwelijks lucht doorheen, waardoor het vuur dooft. Indien er meer warmte nodig is, gaat de fan harder draaien om het vuur op te stoken...
 

Just Vodka

Vuurmaker
 
Berichten
86
Dat klopt, dat is toch het idee van een controller? Doordat de fan niet draait gaat er geen of nauwelijks lucht doorheen, waardoor het vuur dooft. Indien er meer warmte nodig is, gaat de fan harder draaien om het vuur op te stoken...
Zoals ik het doe niet helemaal, daarom ook wat ik in m'n eerde post in dit draadje zei dat ik de top vent ietsjes verder afknijp t.o.v. de instelling die ik gebruik wanneer ik geen ventilator zou gebruiken. Normaal zonder fan staat mijn top vent ergens rond de 80%-90% tussen het eerste en tweede streepje in voor 120c. Met fan rond de 60%-70%. Voor 150c staat ie een stukje verder open bij zowel met als zonder fan. Dit om de fan minder hard te laten werken. Ik maak dus gebruik van de lucht die er nog door kan stromen wanneer ie uit staat. Het koelt iets af maar zal zeker niet in de buurt komen van doven.
Wanneer de fan harder moet werken branden de kolen minder gelijkmatig. De kolen aan de linkerkant branden dan minder. Het vuur gaat dan in mijn Kamado Joe meer richting rechts achter de richting waar de ventilator naar toe wijst.

En minder hard werkende fan bespaard ook accu (slijtage) van m'n Fireboard.
 
Laatst bewerkt:

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.889
Ik heb hem ooit de hele dag aan staan, waarbij ik zelfs een paar uur naar 200 graden ga en dan nog heb ik houtskool over.
Maar ook op 200 graden blaast de fan maar weinig, zodra de kamado op temperatuur is.
 

Grimlord

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.007
En minder hard werkende fan bespaard ook accu (slijtage) van m'n Fireboard.
Dit topic gaat vrij specifiek over de Billows fan van Thermoworks en deze werkt anders dan de Fireboard fan.
De Fireboard heeft een variable snelheid en kan tot 20 CFM, de Billows blaast aan een constante snelheid en verplaatst 46 CFM en voor gebruik van de Billows heb je steeds elektriciteit nodig.
Wat wel gelijk blijft is dat aangeraden wordt om de topcap maar op 1/8e open te zetten.
De damper waarvan sprake zorgt er voor dat op de Billows de CFM beperkt kan worden.
Ik lees nog ff verder mee vooraleer ik zelf de damper bestel.
 

Just Vodka

Vuurmaker
 
Berichten
86
Dit topic gaat vrij specifiek over de Billows fan van Thermoworks en deze werkt anders dan de Fireboard fan.
De Fireboard heeft een variable snelheid en kan tot 20 CFM, de Billows blaast aan een constante snelheid en verplaatst 46 CFM en voor gebruik van de Billows heb je steeds elektriciteit nodig.
Wat wel gelijk blijft is dat aangeraden wordt om de topcap maar op 1/8e open te zetten.
De damper waarvan sprake zorgt er voor dat op de Billows de CFM beperkt kan worden.
Ik lees nog ff verder mee vooraleer ik zelf de damper bestel.
Ik gebruik de BBQ Guru Pit Viper fan met max 10CFM waar ook ingebouwde damper inzit op m'n Fireboard 2 Drive controller.
Maar ik wist niet dat de billows geen variabele snelheid aan kan, dat veranderd het verhaal al snel. Dan snap ik heel goed dat die extra te bestellen damper een hele goede oplossing kan zijn.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.305
Ik probeer mijn schuiven altijd zo te zetten dat de flow net geknepen is onder de “normale” stand. Dus dat het vuur niet uit zichzelf uit de hand kan lopen. Dan heb ik een redelijk natuurlijk brandend vuur dat af en toe een pufje zuurstof krijgt van de controller.
Dit zorgt voor een betere verbranding dan een gesmoord vuur en verschraalde rook in mijn barbecue.
Die ⅛ slaat op de oppervlakte van de uitlaat, niet op ⅛ van de stand bij een KJ. Omdat de schuif driehoekig loopt is ⅛ste qua stand veel minder dan ⅛ste qua oppervlak.
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.889
Ik weet niet hoor, maar zo moeilijk is het niet om het een beetje stabiel te houden 😜

Screenshot_20210919-105252.jpg
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.305
Ik weet niet hoor, maar zo moeilijk is het niet om het een beetje stabiel te houden 😜
Fijn dat het voor jou wel werkt. Maar blijkbaar is het moeilijk voor te stellen dat dat niet zo bij alle soorten barbecues zo is.
Nogmaals, als het een gebruikersprobleem was dan had Thermoworks die damper niet gemaakt maar er een extra regeltje in de handleiding aan gewijd.
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.889
Fijn dat het voor jou wel werkt. Maar blijkbaar is het moeilijk voor te stellen dat dat niet zo bij alle soorten barbecues zo is.
Nogmaals, als het een gebruikersprobleem was dan had Thermoworks die damper niet gemaakt maar er een extra regeltje in de handleiding aan gewijd.
Dit was natuurlijk een reactie met een knipoog... Hij bleef vast hangen in de temperatuur...😉
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan