BasBQ
Beef en Steak

Ook hier droge worst

 
 
 

Gammetje

Kooltjesharker
Berichten
151
Mijn ouders hebben mij de oude gehaktmolen van mijn opa en oma cadeau gedaan. De molen is waarschijnlijk uit 1936.
Heb nieuwe platen, een mes en worstvulpijp besteld. Maat Enterprise nr. 10/12.
Toch mooi dat zo'n standaard al zolang bestaat.

y2u7uju5.jpg


Eerst een keer proefdraaien met het maken van verse worst. Dit was goed gelukt (niet gebeurd).
Nu dus een keer droge worst proberen.

Een mengsel gedraaid van 1/3 hamlappen, 1/3 speklappen en 1/3 runderlappen.
Dit gekruid met colorozozout, peper, kruidnagel, nootmuskaat, knoflook, gember en koriander.

quhema2a.jpg

5ebe2ypu.jpg


Het gelijkmatig stoppen van de worst was nog best lastig. Goed oefenen dus maar de komende tijd...

De worsten hangen nu te drogen in de schuur. De luchtvochtigheid schommelt hier rond de 80%.
Nu maar hopen dat het mooi lenteweer geen roet in het eten gaat gooien (te warm / lage luchtvochtigheid)

gunuruzu.jpg


Ik wil na ca. 3 ? 4 dagen drogen de worst koud roken op beuken. Is dit een goed idee? Eerder of later roken of helemaal niet?
Na het roken weghangen bij een lagere luchtvochtigheid (inpandige berging)?
Tips zij welkom.

Wordt vervolgd.

 
Hoe mooi kan simpel zijn!! :D :D :D
 
Ik zou ze morgen al roken. Als je ze eerst droog dringt de rook moeilijker door.
Het is ook een extra vorm van conservering, dus hoe eerder je dat doet hoe beter.

Als het weer mooier wordt neemt de luchtvochtigheid toe i.p.v. af.
Warmere lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Het risico op schimmel neemt dus in een meervoud toe. Warmer en vochtiger.
Hou ze dus goed in de gaten, zie je iets schimmel ontstaan, direct goed afwassen. Daarna kun je ze invriezen dan kun je ze nog gewoon gebruiken.
Wellen net als een rookworst geeft dan meestal nog het meest smakelijke resultaat.
Afwassen en weer terug hangen is bij dit weer eigenlijk een hopeloze zaak.
 
Mooi man! Ik volg.
 
Bert, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Morgen idd maar ff roken.
 
Mooi man! Ik ga ook zeker volgen. Succes!
 
Ik ga dit ook volgen het water loopt me nu al in de mond
 
Wat een mooi nostalgische molen heb je daar!
 
Update: vandaag koud roken op beuken
ara2uva9.jpg
 
Na het roken ophangen in de berging gebroederlijk naast de rauwe hammen...
ydedu3y4.jpg
 
dat ziet er toppie uit
 
Mooi! Worstslingers en hamballonnen! <:p
 
Mac zei:
Hoe lang ga je ze roken Gammetje ?

Mac

Ik heb ze een driekwart volle csg lading gerookt (ca. 8 uur)
 
Terug
Bovenaan Onderaan