Ik heb er inmiddels een aantal gebouwd en ook al wat jaren ervaring in het stoken van zo'n ding.
ik zou beginnen met een voldoende grote buis, kleine smokers zijn lastig te stoken, te weinig momentum in het vuurbed om het volgende blok lekker aan te steken, kolenbed kan je in een kleine smoker amper over spreken omdat het vuur daar simpelweg te klein voor is. Daarnaast heb je kleine blokken nodig om goed mee te stoken, heb je flink werk aan aangezien alles wat je aan hout koopt te groot gekloofd zal zijn. dus voor je eigen plezier, grote buis die voldoende dik is om lekker warmte vast te houden. mijn smoker is 60cm rond 126 lang op de gaarkamer en 63 lang op de stookkamer, dat zijn wat mij betreft de perfecte maten. Dit kan je gewoon op puur hout stoken, daar is een offset smoker uiteindelijk ook voor
Die platen die ik voorbij zie komen in dit topic ben ik persoonlijk ook nogal allergisch voor. als je een smoker goed bouwt zit er max 5 graden verschil tussen links en rechts. het enige wat zo'n plaat doet is de airflow verprutsen waardoor je verse lucht aanvoer slecht is en de bark minder mooi zet omdat de buitenkant minder mooi indroogt. probeer zo min mogelijk aiflow beperkende zaken in de smoker toe te passen, daar ga je uiteindelijk betere kwaliteit rook en dus betere low and slow mee creëren.
offset of reverse flow; Ik heb beide gemaakt, ik zie persoonlijk niet zoveel voordeel in een reverse flow. mijn offset is net zo eenvoudig in gebruik in de zin van stabiliteit maar heeft veel meer airflow wat betere bark oplevert. daarnaast veel makkelijker te stoken als er helemaal geen wind staat. Mijn reverse flow was ook lastig richting de 180 te krijgen voor bijvoorbeeld een rooster vol kip, dat lukt op de offset heel prima en stabiel.
wat hierboven genoemd wordt, maak de uitlaat in het midden van de kopse kant, voldoende diameter om lekker veel trek te kunnen genereren, te groot is hij niet heel snel, te klein wel. de feldon calculator kwam voor mij een uitlaat uit die echt te klein was, zelfde geldt voor de stookkamer, leuke richtlijnen maar de praktijk leert dat die zeker niet altijd opgaan.
Ik zou me niet te druk maken om een lucht inlaat, zonde van de energie, als je goed stookt dan gebruik je die niet, je hoort een goed vuur namelijk niet te smoren als hij te heet wordt, daar heb je fatsoenlijk firemanagement voor. herschikken van je vuurbed en hout doet al een hele hoop. een voldoende grote deur zodat je er met een schep in kan is wel aan te raden. vuur smoren is een doodzonde op een smoker, je creëert hiermee witte rook, die wil je niet, een smoker hoort efficient te branden met een mooie blauwig doorzichtige rook. smoren betekend verkeerde rook en dus mogelijk bittere rooksmaak.
misschien nog wel het belangrijkste, doe je eigen huiswerk, lees je in, kijk in het DIY topic(staat de mijne ook wel in). en doe het in één keer goed, besteed er voldoende tijd aan. het gaat hoe dan ook veel tijd kosten en als je het goed doet daarna heel veel plezier opleveren voor de komende jaren(als je het goed doet zelfs tientallen jaren).
Mocht je meer willen weten, mag je me altijd pbtje sturen!