E
Elbullie
Gast
Ingredi?nten:
Voor 4 personen,
800gr tot 1 kg lams nek zonder of met bot, met bot is beter voor de smaak.
10 piment korrels
4 kruidnagels
Zwarte peper naar smaak
Gerookt paprika poeder agri dulce 2 tl
2 tl geroosterd mosterd zaad
1 tl zeezout
Meng dit in een koffie molentje of in de vijzel tot een rub
Voeg 2 el gedroogde oregano toe.
Neem de dry rub en wrijf hier de lams nek mee in, laat min 1 uur staan

Bereid 1 fire starter met briketten voor, afh. van de maat van de bbq( ik gebruik hiervoor de weber otg57)
Snij drie uien grof
8 tenen knoflook geplet
3 blaadjes verse laurier
3 verse rijpe tomaten op blokjes
4 punt paprika's op stukjes, grof
1 blikje tomaten pure
1/2 liter witte wijn
1/2 liter lams bouillon, vrij sterke ivm met de wijn
4 grote licht kruimige aardappels op grove stukken/kwarten
1 winter wortel op halve schijfjes
Flinke scheut ketjap manis
Stort de kolen in de bbq laat mooi even op temperatuur komen en grill snel de zijden van de nek stukken dicht en mooi bruin.
Regel de briketten langs de rand van je ketel en houd er een stuk of 12 over voor op het deksel.
Zet de Dutch oven tussen de briketten, giet er wat olie in als hij op temperatuur is en fruit de uien,knoflook en wortel met de laurier blaadjes.

Blus af met wijn en laat even in koken, voeg het vlees en de rest van de ingredi?nten toe en voeg bouillon toe tot het vlees ongeveer 3/4 onder staat.

Deksel op de pot kolen op het deksel en laat ongeveer 1:45 gaan, afhankelijk van de dikte van het vlees en de temperatuur van de bbq ( mik op 160 graden in de pot, mijn bbq geeft dan ongeveer 130 graden aan) kan het ook een kwartiertje meer of minder zijn. Het gericht is gaar als de nek op het punt staat uit elkaar te vallen.

Voeg ongeveer 15 min voor het einde van de kooktijd de paprika toe samen met de scheut ketjap.
Het resultaat is een zeer smakelijke en warme stoof.

Eet smakelijk

Laatst bewerkt door een moderator: