BasBQ
Beef en Steak

Lamrack Saratoga, ?garlic grilled?

 

Dick3G

Stoker
Berichten
282
Hetresultaat.jpg


Saratoga lambsracks zijn racks uit de schouder, standaard met 4 ribben.
Deze racks zijn wat meer gemarmerd en zachter dan de ?normale lambsracks?. Ze liggen o.a. bij de Makro in de diepvries.

Wij hadden er nog 2 in de diepvries liggen en met dit herfstweer in bijna de zomer, hadden we behoefte aan iets ?Mediterraans?.

Nodig:

2 lambsracks Saratoga,
1 knoflookbol + 1 el. extra virgin olijfolie,
3 el. extra virgin olijfolie (voor de marinade)
2 tl. Spaanse paprikapoeder (zoet)
1 snufje chilepoeder (puur, cayennepeper, dus zonder komijn)
4 takjes verse thijm, fijn gehakt
1 el. rozemarijnblaadjes, fijn gehakt
1 el. peterselie, fijn gehakt.
Zeezout en versgemalen (zwarte) peper

Deingrdinten.jpg


Voorbereidingen:

1.- Van de knoflookbol de top afsnijden, de bol iets opendrukken, sprenkel de el. olijfolie erover en wat zout en peper naar smaak. Wikkel de bol in alu-folie en rooster het ca. 30 minuten. Laat het daarna afkoelen en als afgekoeld, knijp de geroosterde knoflookteentjes uit hun velletje in een bakje.

Deknoflookbol.jpg


[2.- Meng daarbij de 3 el olijfolie en de overige ingredi?nten

Mix alles goed tot een pasta en breng op smaak, als nodig, op smaak met zout en peper.

3.- Peper (en event. zout) de racks en smeer ze in met de knoflook-kruiden pasta.
Laat ze zo minstens 2 uur onder plasticfolie marineren (een nachtje is alleen maar lekkerder).

Marineren.jpg


Bereiding:

Grill de racks direct, met de vleeskant naar beneden 4 (tot 5, of ?) minuten aan de ene kant en dan 3 (tot 5 of ? ) aan de andere kant, tot ze er mooi gegrild uitzien. Laat ze daarna nog indirect garen tot een kerntemp. van 57 gr. C. (= net- medium rare)

OpdeWGA.jpg


Dan inpakken in alu-folie en 10 minuten laten rusten/nagaren. Kernteperatuur zal dan nog iets, zo?n 1 tot 2 graden, oplopen.

Na het rusten/nagaren, de racks in losse ribben snijden en serveren

Hetresultaat.jpg


Wat vonden wij ervan?
Helemaal goed. De twee racks zijn schoon op gegaan. Voor mij, met een beetje (rook)zout erop.
Een bol knoflook lijkt heel erg veel, maar doordat hij geroosterd is, is het ?knoflokige? eraf gegaan en voegt het alleen maar smaak toe.

Wat doen wij de volgende keer anders?
Vier, in plaats van twee rackjes!!

Tip: Deze marinade is ook heel erg goed te gebruiken bij varkenskarbonades, - filet en kip.
 
mooi verslag, ziet er heerlijk uit, kan begrijpen dat jullie gesmuld hebben.
Bedankt voor het delen
 
Mooi gerecht Dick, bedankt voor het delen.
 
Lekker! Dank je voor het recept en die geroosterde knoflook is ook heerlijk op stokbrood.
 
Dat ziet er lekker uit , moet ik ook eens proberen.
ik heb een vraagje als je het laat nagaren doe je dat op de grill indirect of leg leg je hem op een bord in de folie ???
 
Op een bord met folie er over, of op een houten plank dan koelt de onderkant minder af.
 
Recept en tips opgeslagen, dankjewel :)
 
Boven het vuur trekken de vezels van je vlees samen en staat het vocht onder druk, als je dan gaat snijden loopt het er uit en ligt het op je bord en zit niet in je vlees, dus heb je droger vlees. Door het te laten rusten ontspannen de vezels en verdeeld het vocht zich weer netjes en loopt het niet zo uit je vlees en ervaar je dus een malser en sappiger stukje vlees.
 
Zo z?g, dat ziet er erg lekker uit Dick.
Lees het recept nu pas, maar wil toch wel ff zeggen "Top gedaan"  8)
 
Hmmm, dat ziet eruit als een voor op mijn to-do lijst, wij zijn gek op lam. En gepofte knoflook, daar kun je nooit teveel van hebben, jammie!
 
Terug
Bovenaan Onderaan