
Saratoga lambsracks zijn racks uit de schouder, standaard met 4 ribben.
Deze racks zijn wat meer gemarmerd en zachter dan de ?normale lambsracks?. Ze liggen o.a. bij de Makro in de diepvries.
Wij hadden er nog 2 in de diepvries liggen en met dit herfstweer in bijna de zomer, hadden we behoefte aan iets ?Mediterraans?.
Nodig:
2 lambsracks Saratoga,
1 knoflookbol + 1 el. extra virgin olijfolie,
3 el. extra virgin olijfolie (voor de marinade)
2 tl. Spaanse paprikapoeder (zoet)
1 snufje chilepoeder (puur, cayennepeper, dus zonder komijn)
4 takjes verse thijm, fijn gehakt
1 el. rozemarijnblaadjes, fijn gehakt
1 el. peterselie, fijn gehakt.
Zeezout en versgemalen (zwarte) peper

Voorbereidingen:
1.- Van de knoflookbol de top afsnijden, de bol iets opendrukken, sprenkel de el. olijfolie erover en wat zout en peper naar smaak. Wikkel de bol in alu-folie en rooster het ca. 30 minuten. Laat het daarna afkoelen en als afgekoeld, knijp de geroosterde knoflookteentjes uit hun velletje in een bakje.

[2.- Meng daarbij de 3 el olijfolie en de overige ingredi?nten
Mix alles goed tot een pasta en breng op smaak, als nodig, op smaak met zout en peper.
3.- Peper (en event. zout) de racks en smeer ze in met de knoflook-kruiden pasta.
Laat ze zo minstens 2 uur onder plasticfolie marineren (een nachtje is alleen maar lekkerder).

Bereiding:
Grill de racks direct, met de vleeskant naar beneden 4 (tot 5, of ?) minuten aan de ene kant en dan 3 (tot 5 of ? ) aan de andere kant, tot ze er mooi gegrild uitzien. Laat ze daarna nog indirect garen tot een kerntemp. van 57 gr. C. (= net- medium rare)

Dan inpakken in alu-folie en 10 minuten laten rusten/nagaren. Kernteperatuur zal dan nog iets, zo?n 1 tot 2 graden, oplopen.
Na het rusten/nagaren, de racks in losse ribben snijden en serveren

Wat vonden wij ervan?
Helemaal goed. De twee racks zijn schoon op gegaan. Voor mij, met een beetje (rook)zout erop.
Een bol knoflook lijkt heel erg veel, maar doordat hij geroosterd is, is het ?knoflokige? eraf gegaan en voegt het alleen maar smaak toe.
Wat doen wij de volgende keer anders?
Vier, in plaats van twee rackjes!!
Tip: Deze marinade is ook heel erg goed te gebruiken bij varkenskarbonades, - filet en kip.