We hebben een tamme eend gekocht. Poten worden geconfijt, het karkas wordt soep en dan heb
je nog de eendenborsten over. Op zoek naar recepten kwam ik meer tegen over eendenborsten die
worden gedroogd (magret de canard s?ch?) dan koudgerookt. Bij de recepten waarbij koud werd gerookt werd vaak geen nitriet
gebruikt. Ik heb besloten om koud te roken maar wel nitriet te gebruiken. De reden voor deze keuze is
dat het vlees toch een uur of acht wordt gerookt en dus in een zuurstofarme omgeving in de
gevarenzone ligt. Ik maak mij nu eenmaal meer zorgen om botulisme dan om nitriet. De berekening
van het colorozozout was dat ik uit wilde komen op iets boven de 150 ppm.
Hieronder de foto van het zouten, eerst een laagje colorozo en grof zeezout
Na een dag heeft het vlees ongeveer 10% van het gewicht verloren. Het zout heb ik er af gewassen en het
vlees droog gedept. Ik heb voor de eerste proef alleen een beetje peper gebruikt.
je nog de eendenborsten over. Op zoek naar recepten kwam ik meer tegen over eendenborsten die
worden gedroogd (magret de canard s?ch?) dan koudgerookt. Bij de recepten waarbij koud werd gerookt werd vaak geen nitriet
gebruikt. Ik heb besloten om koud te roken maar wel nitriet te gebruiken. De reden voor deze keuze is
dat het vlees toch een uur of acht wordt gerookt en dus in een zuurstofarme omgeving in de
gevarenzone ligt. Ik maak mij nu eenmaal meer zorgen om botulisme dan om nitriet. De berekening
van het colorozozout was dat ik uit wilde komen op iets boven de 150 ppm.
Hieronder de foto van het zouten, eerst een laagje colorozo en grof zeezout

Na een dag heeft het vlees ongeveer 10% van het gewicht verloren. Het zout heb ik er af gewassen en het
vlees droog gedept. Ik heb voor de eerste proef alleen een beetje peper gebruikt.
