- Berichten
- 732
Na lange tijd van inactiviteit eindelijk weer eens de Q aangestoken. Er lag in de vriezer nog een kalkoen te wachten en gisteren was die aan de beurt. Dit was ook m'n eerste keer dat ik zo iets op de bbq had, dus eerst maar even "inlezen"via youtube en de diverse info bronnen. Schijnt dat pekelen de beste resultaten geeft, dus zo moest het gebeuren.
De ingredienten voor de pekel (volgens recept, hier en daar aangepast, van de BBQ Pit Boys) die ik gebruikte:
3 flessen Flevo puur appelsap
1 cup zout
1 cup donkerbruine basterd suiker
10 tenen knoflook
5 cm gember in plakjes
4 dikke sinaasappels in kwarten
4 kruidnagels
2 dikke uien in plakken
Salie, rozemarijn en tijm voor in de kalkoen
1 eetlepel afgestreken chili vlokken
1 scheut appelcider azijn
4 liter water
Handvol kersenhout snippers
Eerst de appelsap in de pan aan de kook brengen en daarin het zout en de suiker opgelost. Toen alles in een grote schoongemaakte emmer over gedaan en de rest van de ingredienten erbij. Kalkoen erbij, 4 liter water erop samen met van die koelelementen en zo'n 20 uur laten pekelen. Op Kerst ochtend de kalkoen eruit gehaald en afgedroogd weg gezet.
Rond 12.30 de bbq aangestoken met voor het eerst kokosnoot briketten. Man, wat brand dat mooi rustig schoon en lang. Affijn, kalkoen op de Q, in de braadslee op de onderzetters en een flesje Leffe eronder leeg gegoten, en lekker ingesmeerd met olijfolie eerst met de borst omlaag een uurtje laten kleuren. Voor een rooksmaakje nog een handvol kersenhout snippers er bij gedaan. Toen omgedraaid, weer ingesmeerd met het vocht wat er uit loopt en nog 3 uurtjes langzaam laten garen onder regelmatig insmeren met het vocht onder de kalkoen. Nadat de kalkoen deze verwennerij had ondergaan mocht hij nog even lekker een uurtje rusten onder een foliedekentje.
Het kerstdiner had een voorgerecht van hartige cupcakes, een hoofdgerecht van bietjes, gefrituurde aardappelroosjes, ree van de gas bbq en de kalkoen van de OTP. Nagerecht in de vorm van eigen gemaakt appel ijs op suiker/kaneel wentelteefjes. M'n dochter verdiend de meeste credits aangezien zij de hele dag in de keuken heeft staan zweten op het diner. Ik hoefde alleen op de kalkoen te letten.
Zou ik weer voor een kalkoen kiezen, dan zou ik het weer op deze manier doen. Het resultaat was een heerlijk sappige kalkoen met een vleugje rooksmaak.
Groeten,
Henk







De ingredienten voor de pekel (volgens recept, hier en daar aangepast, van de BBQ Pit Boys) die ik gebruikte:
3 flessen Flevo puur appelsap
1 cup zout
1 cup donkerbruine basterd suiker
10 tenen knoflook
5 cm gember in plakjes
4 dikke sinaasappels in kwarten
4 kruidnagels
2 dikke uien in plakken
Salie, rozemarijn en tijm voor in de kalkoen
1 eetlepel afgestreken chili vlokken
1 scheut appelcider azijn
4 liter water
Handvol kersenhout snippers
Eerst de appelsap in de pan aan de kook brengen en daarin het zout en de suiker opgelost. Toen alles in een grote schoongemaakte emmer over gedaan en de rest van de ingredienten erbij. Kalkoen erbij, 4 liter water erop samen met van die koelelementen en zo'n 20 uur laten pekelen. Op Kerst ochtend de kalkoen eruit gehaald en afgedroogd weg gezet.
Rond 12.30 de bbq aangestoken met voor het eerst kokosnoot briketten. Man, wat brand dat mooi rustig schoon en lang. Affijn, kalkoen op de Q, in de braadslee op de onderzetters en een flesje Leffe eronder leeg gegoten, en lekker ingesmeerd met olijfolie eerst met de borst omlaag een uurtje laten kleuren. Voor een rooksmaakje nog een handvol kersenhout snippers er bij gedaan. Toen omgedraaid, weer ingesmeerd met het vocht wat er uit loopt en nog 3 uurtjes langzaam laten garen onder regelmatig insmeren met het vocht onder de kalkoen. Nadat de kalkoen deze verwennerij had ondergaan mocht hij nog even lekker een uurtje rusten onder een foliedekentje.
Het kerstdiner had een voorgerecht van hartige cupcakes, een hoofdgerecht van bietjes, gefrituurde aardappelroosjes, ree van de gas bbq en de kalkoen van de OTP. Nagerecht in de vorm van eigen gemaakt appel ijs op suiker/kaneel wentelteefjes. M'n dochter verdiend de meeste credits aangezien zij de hele dag in de keuken heeft staan zweten op het diner. Ik hoefde alleen op de kalkoen te letten.
Zou ik weer voor een kalkoen kiezen, dan zou ik het weer op deze manier doen. Het resultaat was een heerlijk sappige kalkoen met een vleugje rooksmaak.
Groeten,
Henk






