Beef en Steak

Kamado temperatuur door weersinvloeden?

Angelshare

Tondelzoeker
Berichten
12
Gisteravond had ik voorgenomen om nog een paar pizza's op de Kamado te maken. Normaal gesproken haalt mijn classic Joe zonder problemen 400+ graden met welke houtsoort dan ook. Nu is gister een half uurtje voordat ik de Kamado aan zou steken een een regenbui over getrokken waardoor er (denk ik) een zeer hoge luchtvochtigheid is ontstaan. Ik heb de Joe niet warmer gekregen dan 250 graden (wat niet echt een lekkere pizza temperatuur is), terwijl alle houtskool in de firebox roodgloeiend was. Heeft iemand dit al eens eerder ervaren, en is dit inderdaad weergeralateerd?
 
Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wel dat er niet genoeg houtskool in zat of dat de luchtgaten in het onderrooster niet goed open waren. Lees vergeten de kolenmand door te schudden.
 
Frits zei:
Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wel dat er niet genoeg houtskool in zat of dat de luchtgaten in het onderrooster niet goed open waren. Lees vergeten de kolenmand door te schudden.

+1

Ik bak overigens ook geen pizza's op 400+ graden. rond de 300 is toch prima?
 
b.asv zei:
Frits zei:
Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wel dat er niet genoeg houtskool in zat of dat de luchtgaten in het onderrooster niet goed open waren. Lees vergeten de kolenmand door te schudden.

+1

Ik bak overigens ook geen pizza's op 400+ graden. rond de 300 is toch prima?

Want dat was ook de discussie, op welke temperatuur je een pizza bakt pfffffffffff....maar dat zei ik dus ook niet.

Excuses voor het stellen van een schijnbaar onnozele vraag. 
 
Angelshare zei:
b.asv zei:
Frits zei:
Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wel dat er niet genoeg houtskool in zat of dat de luchtgaten in het onderrooster niet goed open waren. Lees vergeten de kolenmand door te schudden.

+1

Ik bak overigens ook geen pizza's op 400+ graden. rond de 300 is toch prima?

Want dat was ook de discussie, op welke temperatuur je een pizza bakt pfffffffffff....maar dat zei ik dus ook niet.

Excuses voor het stellen van een schijnbaar onnozele vraag. 

Met het verkeerde been uit bed gestapt vandaag?
 
Angelshare zei:
Gisteravond had ik voorgenomen om nog een paar pizza's op de Kamado te maken. Normaal gesproken haalt mijn classic Joe zonder problemen 400+ graden met welke houtsoort dan ook. Nu is gister een half uurtje voordat ik de Kamado aan zou steken een een regenbui over getrokken waardoor er (denk ik) een zeer hoge luchtvochtigheid is ontstaan. Ik heb de Joe niet warmer gekregen dan 250 graden (wat niet echt een lekkere pizza temperatuur is), terwijl alle houtskool in de firebox roodgloeiend was. Heeft iemand dit al eens eerder ervaren, en is dit inderdaad weergeralateerd?

Ik kan me niet voorstellen dat luchtvochtigheid bepalend is (of beperkend werkt) voor de ontbranding in de kamado. Het gaat om de zuurstof en de luchtstroming. Veel wind in je onderste ventilatieopening maakt de temperatuur vlotter hoger, maar een overtrekkend buitje lijkt mij niets uithalen. Als de houtskool wel roodgloeiend was dan had je voldoende zuurstof lijkt mij, dan wellicht te weinig houtskool erin?
 
Sander72 zei:
Ik kan me niet voorstellen dat luchtvochtigheid bepalend is (of beperkend werkt) voor de ontbranding in de kamado. Het gaat om de zuurstof en de luchtstroming. Veel wind in je onderste ventilatieopening maakt de temperatuur vlotter hoger, maar een overtrekkend buitje lijkt mij niets uithalen. Als de houtskool wel roodgloeiend was dan had je voldoende zuurstof lijkt mij, dan wellicht te weinig houtskool erin?

Ik had de firebox tot aan de rand gevuld en inderdaad volledig roodgloeiend zoals ik dat gewend ben met pizzasessies bij een temperatuur van 300 - 350 graden. Blijf het een raar verhaal vinden.
 
Heb je de roostertemperatuur gemeten, of de dome (met de thermometer in de KJ)?
Ik.kan me voorstellen dat door vocht oid de domethermometer iets anders aangeeft, maar op zich zou je dan vwb het resultaat van je pizza weinig verschil moeten zien.
 
Andere houtskool? Gruis van je kolenroostertje gehaald voor de sessie?

Dat zijn dingen die van invloed kunnen zijn. Maar ik heb nooit gemerkt dat de luchtvochtigheid mijn temperatuur 100? beinvloed.
 
dennis zei:
Heb je de roostertemperatuur gemeten, of de dome (met de thermometer in de KJ)?
Ik.kan me voorstellen dat door vocht oid de domethermometer iets anders aangeeft, maar op zich zou je dan vwb het resultaat van je pizza weinig verschil moeten zien.


De dome thermometer van KJ inderdaad. Ik had daar ook al aan gedacht, maar de bereiding van de Pizza was gewoon ruk  X( (excuse my French). Waar de pizza normaal in twee/drie minuutjes wel klaar is, had de bodem nu zeker 10 minuten nodig om enige vorm van gaarheid te krijgen.
 
Kan natuurlijk ook Aan het deeg gelegen hebben.
 
Terug
Bovenaan Onderaan