Beef en Steak

Kamado opwarmen duurt lang (Bastard Large)

Lag er afgelopen week bij de Gamma ook niet een nep-looftlighter voor iets van 25 euro of 3 tientjes ofzo in het schap?
 
Ik heb een Looftlighter alleen om dat het kan. Ben zo tegen de alles moet goedkoper/action maatschappij
 
Mischien een domme vraag werkt je thermometer wel goed?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Het ligt er bij mij ook erg aan waar ik de wokkels neerleg. In de buurt van grote harde blokken = langzaam opwarmen. In de buurt van wat kleinere brokjes (liefst ook in een klein kuiltje) = snel opwarmen.
 
Ja ik krijg het ook nog niet heel consistent voor elkaar. Zeker als ik op wat ''hogere'' (150-180) temperaturen indirect wil doen dan ben ik echt ontzettend lang bezig. Was bezig met een gerecht uit een dutch oven, dus eerst de Kamado opgestookt tot 200-220 graden, platesetter erin en daarna donderde de hele boel in elkaar (temperatuur knalde naar 50 en duurde weer een goed half uur/45minuten voordat hij op de gewenste 180 graden was). Ik had ook ontzettend veel rookvorming deze keer, dus wellicht dat mijn aanmaak wokkels ook niet helemaal super zijn?

Er is een Looflighter on the way, dus hopelijk dat dat wat gaat helpen.

Hoor graag van je als je een update van ze hegbt @SebHon

Hierbij het antwoord van the basterd.

Beste S.,

Vriendelijk dank voor je e-mail.
Ik heb even navraag gedaan bij onze specialist en die herkent het probleem met de nieuwe ashlifter niet een geeft aan dit niet eerder ondervonden of gehoord heeft.

Het is dus lastig te beoordelen waar het probleem door wordt veroorzaakt.
Graag ontvangen we een filmpje van de Bastard als deze aanstaat om te kijken of er eventueel ergens rook ontsnapt wat de temperatuur kan beinvloeden.

Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Serviceteam The Bastard


Kan hier niet veel mee. Ik heb de ashtray verwijderd om te proberenen,daarmee was het probleem verholpen.
Dus ga toch een andere ashtray kopen zodat ie meer lucht krijgt.
Met het nieuwe model is de lucht toevoer niet voldoende.
 
Ik heb sinds de looflighter minder problemen, heb wel nog steeds dat de temperatuur enorm keldert als de deflector eringaat. Wellicht iets eerder de deflector erinzetten zodat hij mee opwarmt inplaats van een enorm verschil genereert?

Ben ook totaal geen fan van de dop, ik heb hem er eigenlijk altijd af/schuin half erop staan om enigsinds temperatuur te krijgen, dus wellicht dat ik er gewoon de BGE dop op ga zetten.
 
Als de deflector erin gaat zakt de temp., effe wachten zodat deze ook op temp komt
 
Hier nieuw op het forum, met hetzelfde probleem, BB Medium gekocht, grote stukken goed houtskool, houtkrullen, maar een crime om deze op 200 graden te krijgen, thermometer getest in kokend water plus externe thermometer, dat is het probleem niet. Dus alles uitgesloten en moet het aan de lucht toevoer liggen. Het probleem zit er in dat de flens van de as-bucket aansluit op de keramische binnenring waardoor er geen luchtstroom/te lage luchtstroom ontstaat. Oplossing is vrij simpel, a) de as-bucket wat verder van de bodem plaatsten waardoor de flens een cm ruimte heeft tussen de keramische ring. Ik heb dus onder de as-bucket 3 reepjes baksteen gelegd. nadeel is dat niet al het as wordt afgevangen. b) de as-bucket in zijn geheel weglaten en het as na gebruik van de BB wegnemen (as-stofzuiger). c). extra gaten is de as-bucket boren zodat er weer een grotere/voldoende luchtstroom ontstaat om het houtskool te voorzien van zuurstof, of d) de oude versie as-bucket van de voorganger plaatsen.

Nadat ik de as-bucket had verhoogd en alle schuiven had openstaan was het geen probleem meer om de BB aan te steken en schoot de temperatuur vrij snel door naar 350 graden. Heb zo'n looftlighter nog nooit geprobeerd, wellicht een optie. Zo zie je dat het toepassen van innovatie in het concept van een Kamado BBQ niet altijd goed uitpakt, terwijl dit toch geen rocket science is en het wiel al een tijdje is uit gevonden. Vond het eigenlijk wel teleurstellend dat dit in 2020 nog mogelijk ws met een BBQ van 1000,00 euro. Is er toch iets mis gegaan in het ontwikkelingsproces.

Wellicht heb je wat aan dit verhaal, ik was in ieder geval erg opgelucht toe ik de temperatuurnaald richting de 350 graden zag gaan.

Succes!!

Mapanima
 
Gewoon het deksel langer open laten staan tot de kolen of briketten goed op gang komen. Ik heb zelf ook een bastard large en als ik de deksel niet dichtmaak gaat het soms zelfs te snel.
 
Wel ik heb gisteren voor het eerst mijn BBQ aangestoken met een mix van kokosbriketten (om te starten) aangevuld met grote brokken houtskool. Dit was voor een low and slow. De briketten waren mooi aan, maar die grote stukken houtskool hadden toch moeite om aan te blijven. uiteindelijk heb ik de hele sessie moeten bijboosten door mijn topvent wijd open te zetten. Telkens als ik die ook maar iets sloot viel de temperatuur naar beneden. Dus ik zou aanraden om niet met té grote brokken te koken, de kleinere stukken laten zich veel makkelijker controleren.
 
Het is dan ook geen 'echte' kamado, maar een aluminium kamado-style. Briketten gaan er prima in.
Voor de kamado van de originele poster dus best bij houtskool blijven, maar misschien wat kleinere brokken.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
 
Ik herken het probleem niet, heb een Bastard Large 2020, maar komt snel op temperatuur en blijft ook goed op temperatuur, ook wanneer ik de platesetter erin doe. Wel heb ik onder nog maar één schuif. In de winkel vertelden ze me dat met én het schuifje met gaatjes in de bodem en de ashbucket met gaatjes de Bastard lastig op temperatuur kwam en dat ze dit dus bij de laatste modellen veranderd hebben.
 
Ik heb ook een basterd medium. Bijde eerste keer pizza bakken heb ik naar de deksel thermometer gekeken en die kwam bij mij, met veel moeite, net aan de 200°C. De tweede keer pizza bakken heb ik m'n digitale thermometer gebruikt. Die schakelde zichzelf na een klein half uur uit want die kan maar 300°C aan. 😁 De basterd was dus 300 plus (op rooster niveau) terwijl de deksel thermometer net aan 200°C aangeeft. Conclusie: deksel thermometer is niet goed geijkt of is pruts kwaliteit.
 
kan het ook zijn dat het houtskool een factor is? Heb de Bastard houtskool en bij de eerste run kom ik met alles open (topvent - en onderste schuif) maar net tot 250gr, voor de eerste keren niet erg maar als we bijvoorbeeld een keer pizza willen gaan bakken dan is het wel fijn als ie wat hoger komt.
 
Hier ook nog wel wat ruzie qua temperatuur met mijn nieuwe bastaard large. Precision top er af laten tijdens opwarmen heeft al wel wat verbetering gebracht maar het blijft wennen ten opzichte van de grill guru compact die ik hiervoor had
 
Hierbij het antwoord van the basterd.

Beste S.,

Vriendelijk dank voor je e-mail.
Ik heb even navraag gedaan bij onze specialist en die herkent het probleem met de nieuwe ashlifter niet een geeft aan dit niet eerder ondervonden of gehoord heeft.

Het is dus lastig te beoordelen waar het probleem door wordt veroorzaakt.
Graag ontvangen we een filmpje van de Bastard als deze aanstaat om te kijken of er eventueel ergens rook ontsnapt wat de temperatuur kan beinvloeden.

Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Serviceteam The Bastard


Kan hier niet veel mee. Ik heb de ashtray verwijderd om te proberenen,daarmee was het probleem verholpen.
Dus ga toch een andere ashtray kopen zodat ie meer lucht krijgt.
Met het nieuwe model is de lucht toevoer niet voldoende.
Je zou wellicht een link van dit topic kunnen sturen naar hun . En een filmpje idd zoals ze vragen . Ze zijn immers wel bereidwillend toch .
Wellicht komt er nog iets uit voor je 😏
 
Heb geen kamado maar inmiddels wel een hoop verschillende houtskool en briketten geprobeerd in mijn Weber 57. Van alle brandstof die ik heb geprobeerd is de Black Ranch Argentina één van de traagste om aan de gang te krijgen. Brandt ie eenmaal, dan is ie fantastisch maar voor ie goed en wel brandt....
Green Egg en Dammers (acacia/black wattle) staan in een kwartier tot 20 minuten in lichterlaaie en is 350 tot 400 graden geen probleem. Als ik de videos van Noskos (en zijn berichten dat de gele zakken Fire Up kind aan huis zijn) goed inschat heb je daarmee gelijksoortig resultaat.


Sent from my GM1913 using Tapatalk
 
Ik heb het eerste half jaar met wokkels gedaan met een wisselend resultaat. Daarna zo'n looftlighter imitatie gekocht en wil niet meer anders.
Probleem met die wokkels vond ik dacht je pas na een tijdje weet of je genoeg warmte hebt ingebracht om de bbq aan te krijgen.
Als ik dan pech had kwam je na een half uur tot de conclusie dat ik hem nogmaals aan moest steken.
Met looftlighter heb ik direct feedback van hoe het er met de verbranding voor staat en kan je al naargelang wat langer/korter aansteken.
Daarnaast vind ik aansteken met looftlighter fijn omdat je erna meteen het deksel dicht kan doen. Dit wordt voor wokkels afgeraden totdat ze opgebrand zijn. Is toch altijd een beetje spannend als het een beetje waait, dan moet ik er toch bij blijven voor mijn gevoel voor t geval hij misschien dicht zou waaien.
Opwarmen gaat nu in ieder geval een stuk zekerder. Bij streeftemperatuur +50 zet ik mijn gietijzeren platesetter erin. Ik heb Bastard Large met kickash mandje.
Wellicht heb je iets aan mijn werkwijze/ervaring.gr Tom

Off-topic maar als het zo hard waait dat je bang bent dat hij dichtwaait, zou ik mij geen zorgen maken of hij wel genoeg zuurstof krijgt om de wokkels op de branden als hij dicht is (met de kleppen volledig open natuurlijk).
 
Terug
Bovenaan Onderaan