Beste BBQ vrienden,
Ik heb een beetje (erg) hulp nodig :|.
In het kort: ik heb een Boretti buitenkeuken (gas BBQ, sorry) omdat ik eindelijk eens ?cht goede resultaten wilde boeken. Want - ik weet het, het klinkt suf - op de Weber ketel lukte het mij gewoon te vaak net niet. Een paar keer nu met de Boretti een succes ervaring, maar vorige week een mislukking. En ik snap het gewoon niet.
Concreet: Ik heb 1,2 kg procereur gegrilled om pulled pork te maken. Op verschillende fora gekeken op welke constante temp. ik urenlang zou moeten uitkomen. Daar begint het al, want daar verschillende de meningen nogal. Vaak werd 100-120 graden genoemd. Ook mijn keurslager gevraagd. Hij zei nadrukkelijk: dat is echt te hoog, ga echt onder de 90 graden zitten en laat 'het' dan 4 a 5 uur gebeuren.
Het belangrijkste is echter natuurlijk de kerntemperatuur van het vlees. Daar waren internet ?n mijn iGrill meter het gelukkig over eens: 88 graden.
Ik heb vervolgens gekozen voor 85 graden grill temperatuur, constant. Lukte prima. Deze temp. werd aangegeven door mijn iGrill meter, die ik keurig boven het vlees heb bevestigd. Zou dus wel goede weergave moeten zijn. Mijn eerste twijfel was dat de Boretti meter (op de deksel) 60 graden of zo aangaf... veel te laag dus. Maar omdat die volgens mij minder betrouwbaar is, ben ik toch stug verder gegaan.
En de kerntemperatuur liep ook mooi op, daarvoor gebruikte ik de tweede meter van de iGrill, in het midden van het vlees. Na 5 uur werd de 88 graden keurig bereikt. Keurig even laten rusten en vervolgens met twee vorken in de aanslag. Echter....het vlees was nog lang niet gaar genoeg om uit elkaar te vallen. En dat snap ik niet!!! Want de kerntemperatuur is toch leidend en toch altijd 'het juiste kompas'???
Moet ik de grill temperatuur toch hoger zetten? Maar dan bereikt hij toch gewoon eerder de kerntemperatuur en is het probleem toch niet opgelost? Of moet ik een hogere kerntemeratuur aanhouden, terwijl iedereen 88-90 graden roept? Is toch ook onlogisch? Moet ik meer uitgaan van de temperatuurmeter in de deksel i.p.v. de iGrill meter die ik boven het vlees heb gehangen? Maar de iGrill meter is toch een zuiverder weergave van de hitte? En bovendien was de kerntemperatuur goed!
Ik weet niet wat ik fout heb gedaan en weet dus ook niet aan welke knoppen ik moet draaien om morgen w?l een goed resultaat te halen...
Kan iemand mij helpen?
Heel veel dank voor je support!!!
Hans
Ik heb een beetje (erg) hulp nodig :|.
In het kort: ik heb een Boretti buitenkeuken (gas BBQ, sorry) omdat ik eindelijk eens ?cht goede resultaten wilde boeken. Want - ik weet het, het klinkt suf - op de Weber ketel lukte het mij gewoon te vaak net niet. Een paar keer nu met de Boretti een succes ervaring, maar vorige week een mislukking. En ik snap het gewoon niet.
Concreet: Ik heb 1,2 kg procereur gegrilled om pulled pork te maken. Op verschillende fora gekeken op welke constante temp. ik urenlang zou moeten uitkomen. Daar begint het al, want daar verschillende de meningen nogal. Vaak werd 100-120 graden genoemd. Ook mijn keurslager gevraagd. Hij zei nadrukkelijk: dat is echt te hoog, ga echt onder de 90 graden zitten en laat 'het' dan 4 a 5 uur gebeuren.
Het belangrijkste is echter natuurlijk de kerntemperatuur van het vlees. Daar waren internet ?n mijn iGrill meter het gelukkig over eens: 88 graden.
Ik heb vervolgens gekozen voor 85 graden grill temperatuur, constant. Lukte prima. Deze temp. werd aangegeven door mijn iGrill meter, die ik keurig boven het vlees heb bevestigd. Zou dus wel goede weergave moeten zijn. Mijn eerste twijfel was dat de Boretti meter (op de deksel) 60 graden of zo aangaf... veel te laag dus. Maar omdat die volgens mij minder betrouwbaar is, ben ik toch stug verder gegaan.
En de kerntemperatuur liep ook mooi op, daarvoor gebruikte ik de tweede meter van de iGrill, in het midden van het vlees. Na 5 uur werd de 88 graden keurig bereikt. Keurig even laten rusten en vervolgens met twee vorken in de aanslag. Echter....het vlees was nog lang niet gaar genoeg om uit elkaar te vallen. En dat snap ik niet!!! Want de kerntemperatuur is toch leidend en toch altijd 'het juiste kompas'???
Moet ik de grill temperatuur toch hoger zetten? Maar dan bereikt hij toch gewoon eerder de kerntemperatuur en is het probleem toch niet opgelost? Of moet ik een hogere kerntemeratuur aanhouden, terwijl iedereen 88-90 graden roept? Is toch ook onlogisch? Moet ik meer uitgaan van de temperatuurmeter in de deksel i.p.v. de iGrill meter die ik boven het vlees heb gehangen? Maar de iGrill meter is toch een zuiverder weergave van de hitte? En bovendien was de kerntemperatuur goed!
Ik weet niet wat ik fout heb gedaan en weet dus ook niet aan welke knoppen ik moet draaien om morgen w?l een goed resultaat te halen...

Kan iemand mij helpen?
Heel veel dank voor je support!!!
Hans