- Berichten
- 10.086
Beste bbq collega's
Een tijdje geleden werd ik door een collega op het werk geattendeerd op een boerderijwinkeltje hier in de omgeving.
Deze verkocht mooi bbq vlees van eigen eigen rund en lam. Varken komt van een bevriende boer.
Slachten laten ze elders doen maar het versnijden doen ze helemaal zelf.
Dus enkele weken geleden op een vrije dag eens de polder in gereden naar de betreffende boer.
Prima winkeltje, mooie stukken vlees.
Ook ben ik een tijdje gelden geïnspireerd door (volgens mij Keuringsdienst v Waarde) een uitzending over het maken van mosterd.
Zooo simpel, dus moest er een keer van komen. En dat was vorige week zaterdag.
Lees verder voor hoe en wat (soort van cliffhanger
)
Dus bij de boer eea gekocht waaronder een hammetje (naturel
) van een kilo.
Zonde om dit te versnijden tot lapjes. Wilde dit in zijn geheel klaarmaken.
Een simpel rubje verzonnen met colorozo. Vervolgens voor 12 dagen in het vacuüm in de koelkast.
Ik heb er het volgende sausje bijgemaakt:
0,2 liter sinaasappelsap
0,5 kopje agave siroop
enkele Kruidnagels, hele
1 theelepels mosterd DE ZELFGEMAAKTE NATUURLIJK !!!!!!!
1 theelepels knoflookpoeder
vanille stokje (had ik nog liggen)
Alles even opwarmen in een pannetje en even laten staan. Uiteindelijk met wat maizena wat dikker gemaakt.
ok. en doorrrrrrr.........
Afgelopen zaterdag de ham op de wsm en bij een temperatuur van ongeveer 120gr langzaam gegaard tot een kern van 65gr. Duurde ongeveer 2 uur.
bij 55gr en 60gr ingesmeerd met het sausje.
De rest van het sausje later bij de ham geserveerd zodat je dat nog eens lekker over de plakjes kan smeren.
Verder hebben we er een lekkere pasta-salade bij gemaakt en vooraf wat bruschetta.
Wat een heerlijke maaltje was het weer.
Allereerst even de mosterd:
Het volgende heb ik gebruikt:
200ml appel azijn, of een andere mooie zachte azijn. (volgende keer gaan we hiervoor een mooi flesje kopen ipv uit de super
)
100gr mosterzaad. Gele of bruine, wat jij wilt. Of een mix ervan. Tis jouw feest
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen zwarte peper (optie)
1 theelepel komijnpoeder (optie)
2 theelepel gedroogde oregano (optie)
1 eetlepel honing (optie) om de scherpe kantjes eraf te halen.
1 theelepel kurkuma voor die mooie gele kleur (optie) heb ik overigens niet gedaan om de originele kleur te kunnen aanschouwen
Laat het mosterdzaad 2 uur of als je wil tot 12 uur wellen in de azijn. Hoe langer het wellen, hoe gladder de mosterd wordt. De mosterdzaadjes zuigen zich vol met azijn en worden dus zachter en zachter. Wil je wat "hardere" stukjes, wat groffer, dan kan je wat minder lang wellen, minder lang in de keukenmachine en/of tijdens het vermalen nog wat zaadjes toevoegen. Ik heb ongeveer 12 uur aangehouden.
Volgende stap is al wel duidelijk: mik de mosterd met azijn in de keukenmachine. Smijt daar je zout en kruiden bij en draaien maarrrr.....
Blenderen kan ook. Reken op minimaal 5 minuten voor een mooie gladde mosterd na 12 uur wellen.
KLAAR !!!!!! Doe de mosterd in een heeeel goed schoongemaakte pot en laat het minstens een week in de koelkast staan om de smaken te laten intrekken. Hoe langer die staat, hoe mooier de smaak.
Kortom, je kan er echt alle kanten mee op: tijd van het wellen, tijd van het malen, soort azijn, soort mosterzaad, toevoegingen, etc etc.
Je kan hier heerlijk de crea-bea mee uithangen.
De pic's:
eerst ff de mosterd. (de honing staat er niet bij maar zit er wel in)
En dan voor ca 5 minuten alles flink op z'n donder geven
Klaar
Waar een potje van HAK al niet goed voor is
ok. Tot zover de mosterd. Nu het hammetje.
Rubje gemaakt
En zo ging tie de koelkast in
En zo kwam tie er weer uit
Vervolgens op de wsm met een blokje eiken rookhout
Konden we ondertussen mooi de pastasalade en het sausje maken
en een beetje opdikken met maizena
En ohja, op advies van de dokter bij dit warme weer: hydrateren hydrateren hydrateren
inmiddels ook een lekkere bruschetta. Wat is dat toch lekker met dat warme weer
en af en toe met de luie reet uit de tuinstoel om te gaan smeren. We naderen het einde
Het lijkt wel een brood
En eindelijk klaar
Alles op tafel. Voor de vegetariers paprika met vegan gehakt gemaakt
Op het bordje
man man man...... wat was het lekker
en die mosterd: ik zeg doen!!!!!
Dank voor het kijken
Rick
Een tijdje geleden werd ik door een collega op het werk geattendeerd op een boerderijwinkeltje hier in de omgeving.
Deze verkocht mooi bbq vlees van eigen eigen rund en lam. Varken komt van een bevriende boer.
Slachten laten ze elders doen maar het versnijden doen ze helemaal zelf.
Dus enkele weken geleden op een vrije dag eens de polder in gereden naar de betreffende boer.
Prima winkeltje, mooie stukken vlees.
Ook ben ik een tijdje gelden geïnspireerd door (volgens mij Keuringsdienst v Waarde) een uitzending over het maken van mosterd.
Zooo simpel, dus moest er een keer van komen. En dat was vorige week zaterdag.
Lees verder voor hoe en wat (soort van cliffhanger

Dus bij de boer eea gekocht waaronder een hammetje (naturel

Zonde om dit te versnijden tot lapjes. Wilde dit in zijn geheel klaarmaken.
Een simpel rubje verzonnen met colorozo. Vervolgens voor 12 dagen in het vacuüm in de koelkast.
Ik heb er het volgende sausje bijgemaakt:
0,2 liter sinaasappelsap
0,5 kopje agave siroop
enkele Kruidnagels, hele
1 theelepels mosterd DE ZELFGEMAAKTE NATUURLIJK !!!!!!!

1 theelepels knoflookpoeder
vanille stokje (had ik nog liggen)
Alles even opwarmen in een pannetje en even laten staan. Uiteindelijk met wat maizena wat dikker gemaakt.
ok. en doorrrrrrr.........
Afgelopen zaterdag de ham op de wsm en bij een temperatuur van ongeveer 120gr langzaam gegaard tot een kern van 65gr. Duurde ongeveer 2 uur.
bij 55gr en 60gr ingesmeerd met het sausje.
De rest van het sausje later bij de ham geserveerd zodat je dat nog eens lekker over de plakjes kan smeren.
Verder hebben we er een lekkere pasta-salade bij gemaakt en vooraf wat bruschetta.
Wat een heerlijke maaltje was het weer.
Allereerst even de mosterd:
Het volgende heb ik gebruikt:
200ml appel azijn, of een andere mooie zachte azijn. (volgende keer gaan we hiervoor een mooi flesje kopen ipv uit de super

100gr mosterzaad. Gele of bruine, wat jij wilt. Of een mix ervan. Tis jouw feest
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen zwarte peper (optie)
1 theelepel komijnpoeder (optie)
2 theelepel gedroogde oregano (optie)
1 eetlepel honing (optie) om de scherpe kantjes eraf te halen.
1 theelepel kurkuma voor die mooie gele kleur (optie) heb ik overigens niet gedaan om de originele kleur te kunnen aanschouwen

Laat het mosterdzaad 2 uur of als je wil tot 12 uur wellen in de azijn. Hoe langer het wellen, hoe gladder de mosterd wordt. De mosterdzaadjes zuigen zich vol met azijn en worden dus zachter en zachter. Wil je wat "hardere" stukjes, wat groffer, dan kan je wat minder lang wellen, minder lang in de keukenmachine en/of tijdens het vermalen nog wat zaadjes toevoegen. Ik heb ongeveer 12 uur aangehouden.
Volgende stap is al wel duidelijk: mik de mosterd met azijn in de keukenmachine. Smijt daar je zout en kruiden bij en draaien maarrrr.....
Blenderen kan ook. Reken op minimaal 5 minuten voor een mooie gladde mosterd na 12 uur wellen.
KLAAR !!!!!! Doe de mosterd in een heeeel goed schoongemaakte pot en laat het minstens een week in de koelkast staan om de smaken te laten intrekken. Hoe langer die staat, hoe mooier de smaak.

Kortom, je kan er echt alle kanten mee op: tijd van het wellen, tijd van het malen, soort azijn, soort mosterzaad, toevoegingen, etc etc.
Je kan hier heerlijk de crea-bea mee uithangen.
De pic's:
eerst ff de mosterd. (de honing staat er niet bij maar zit er wel in)
En dan voor ca 5 minuten alles flink op z'n donder geven
Klaar

ok. Tot zover de mosterd. Nu het hammetje.
Rubje gemaakt
En zo ging tie de koelkast in
En zo kwam tie er weer uit
Vervolgens op de wsm met een blokje eiken rookhout
Konden we ondertussen mooi de pastasalade en het sausje maken
en een beetje opdikken met maizena
En ohja, op advies van de dokter bij dit warme weer: hydrateren hydrateren hydrateren
inmiddels ook een lekkere bruschetta. Wat is dat toch lekker met dat warme weer
en af en toe met de luie reet uit de tuinstoel om te gaan smeren. We naderen het einde
Het lijkt wel een brood

En eindelijk klaar
Alles op tafel. Voor de vegetariers paprika met vegan gehakt gemaakt
Op het bordje
man man man...... wat was het lekker
en die mosterd: ik zeg doen!!!!!
Dank voor het kijken
Rick