BasBQ
Beef en Steak

Havazo's worstebrood

H

Havazo

Gast
801b9796ae25e6420443642abe9065af_zpsf494a050.jpg


Recept voor ca. 32 worstebroodjes (met een rooksmaak)

Brooddeeg:
? 400 ml melk (kamertemperatuur ca. 20 graden)
? 1,5 zakje gedroogde gist (11 gram)
? 10 gr suiker
? 50 gr margarine (mag natuurlijk ook roomboter zijn) Ruim van te voren uit de koelkast halen.
? 750 gr patentbloem (bij voorkeur gezeefd)
15 gr zout

Worst:
? 1 kg gehakt half om half
? 1,5 EL (30 gr) Allround BBQ-rub  (ik gebruik mijn ras el rub)
? 35-40 gr paneermeel (niet gekruid)

Laklaag:
? Geklutst ei.

Wil je normale worstenbroodjes maken vervang dan de rub voor 20gr gehaktkruiden (variant waar zout in zit) en ca. 10 gr zwarte peper).

Maak de bbq klaar om low en slow te gaan koken ( 90-100 graden)

Ondertussen kan je het deeg vast maken.
Los de suiker op in de lauwe melk en voeg daar de gist aan toe. Laat dit even werken (ca. 15 min).

Doe vervolgens alle ingredi?nten in een keukenmachine op 100gr bloem na en mix het geheel met de deeghaken. Voeg tijdens het mixen de laatste 100 gr bloem geleidelijk toe en mix net zo lang tot een mooi egaal deeg ontstaat. (ca. 10 minuten)

Je kan dit ook met een handmixer doen.
dd4986b8cdf3589708f3eed3628319a8_zps40b22ba1.jpg


Dek het deeg af met bijv. een handdoek en laat het deeg vervolgens 2 uur op een warme plaats rijzen.

Meng vervolgens alle ingredi?nten voor de worst goed door elkaar. Ik doe dat in de keukenmachine met de k-klopper. Draai er vervolgens worstjes van. Houdt 35 a 36 gr per worstje aan.

fba9e73d11f688cec0818fb489b2bf32_zpse114f9d3.jpg


Leg de worstjes op de inmiddels opgewarmde bbq en laat de worstjes langzaam garen onder het genot van wat rookhout. Ik gebruik appelhout. ( duur 45 minuten, hier krijgt het broodje zijn rooksmaak) De temperatuur zal ergens tussen de 60 en 65 graden zitten. De definitieve garing krijgt de worst tijdens het afbakken.  Laat vervolgens de worst afkoelen.

d8375c5d8a9fbf86bcd9addacf8d05aa_zps6455d150.jpg


Als het deeg gerezen is maak dan kleine bolletjes. Hou hetzelfde gewicht aan als voor de worst. Laat vervolgens de bolletjes ca 15 min rusten onder folie. Na het rusten is het tijd om het deeg uit te rollen en de worstenbroodjes te vouwen. Zie foto?s.
662a72a9bf8576754dd38529740e656c_zps948e533f.jpg

ab898464e35ac813870fdb9ee02504c6_zpsbc656cc5.jpg

fef36ec84e291f1d1639931b92803495_zpsa5db1831.jpg

0fa25894092feb7edccd3fc5e61cfd24_zpsaf8ada99.jpg

Rol nu het worstebroodje in model.
fd290451fe995858dba87d402f857be8_zps2e89f888.jpg


Laat de samengestelde worstebroodjes nog een uur rusten onder folie.
334cdb4806016c08a42c5b9cc87f5418_zpsb21d6949.jpg


Eindelijk. Tijd om af te bakken.

Lak de broodjes af met een geklutst ei en bak ze af op de bbq. Ik doe dat op een pizzasteen, maar een bakplaat kan ook.
9edf24f4ae2dbbc0a4a24836a770430d_zpsc0f4fd76.jpg


250 gr. Ca 8-10 minuten. De kleur zegt voldoende.

41118448d6957b120c491ce80c9caf69_zps5a0380f4.jpg


Eet smakelijk.
 
Thanx voor het recept, gaat hier snel gebeuren :p
 
Dank je wel...... Gaan we proberen!
 
Het ziet er zo vreselijk lekker uit!!!!
 
Die ga ik cker proberen, ziet er goed uit ;D
 
Thx, alleen al door de omschrijving en de foto's ben ik om, Hoppa, op de todo list  ;D
 
Bedankt, het deeg maak ik wel in de broodmachine.  Net iets makkelijker.
 
Bedankt voor het recept!!
 
Lekker hoor. Brabantse worstenbroodjes zijn hier favoriet!
Ga snel komende week een paar worstenbroodjes bij de NL kampioen 2013 halen, zodat ik straks mijn eigen brouwsels kan vergelijken :p
 
DanBras zei:
Lekker hoor. Brabantse worstenbroodjes zijn hier favoriet!
Ga snel komende week een paar worstenbroodjes bij de NL kampioen 2013 halen, zodat ik straks mijn eigen brouwsels kan vergelijken :p
Waar zit die kampioen worstenbroodbakker dan? Vertel vertel!
 
Volgens mijn grote vriend Google is bakkerij van Dongen in Terheijden (vlakbij Breda) dit jaar wederom kampioen geworden :)

Vorig jaar al eens een berg gehaald toen we in de buurt waren en denk dat ik komende week dit nog maar eens ga herhalen :p

Mijn eigen brouwsels kwamen nog niet eens in de buurt qua smaak, maar hoop toch langzaamaan een wat acceptabel recept te kunnen opnemen in het receptenboek.
 
Nice!
 
Wat een rot forum is dit eigenlijk. Nu alweer iets voor op mijn todo. Waar haal ik de tijd vandaan...
 
die zien er fantastisch uit, ga ik zeer binnenkort zeker maken.
Bedankt voor het delen
 
Leuk recept, gaat bij mij ook op de todo lijst!
 
Terug
Bovenaan Onderaan