- Berichten
- 1.648
Ottolenghi van de Q.
Met dank aan Sander, dankzij hem weer eens de foto uitdaging aangegaan en in de boeken van Ottolenghi opzoek gegaan naar een passende gerecht. En dat gerecht kwam er na enig zoeken. Bij het bladeren door het boek Nopi stopte ik bij bladzijde 192. Daar stond mijn uitdaging ?geroosterde varkensbuik met geprakte flespompoen en appel-walnotensalsa". Door de foto alleen al liep het water me in de mond.
Gisteren bij de plaatselijk slager een mooi stuk varkensbuik besteld en dat vanochtend opgehaald. Voordat ik naar de slager ging alvast het ei aangestoken en na terugkomst kon de buik meteen in de al heerlijk ruikende appelrook gelegd worden.
Buik heeft circa 2 uur op 65 gr gerookt, dat stond weliswaar niet in het recept maar leek mij wel zo lekker.
Daarna buik naar binnen gehaald en goed droog gedept. Vervolgens zwoerd ingesmeerd met halve citroen en wat citroen sap, daarna voorzien van circa 30 gr zeezout. In het bakblik takjes tijm geplette knoflook en stukken gember gelegd, daarop het stuk buikspek gelegd en dat 1 uur op dik 240 gr in de q gehad.
Na 1 uur het zout verwijderd en weer voorzien van nieuwe laag zout, dat ging voor 30 min terug op de Q. Na die 30 min temp verlaagd naar 170 gr en bakblik voorzien van halve liter Sauvignon Blanc. Kerntemperatuur zat ondertussen al op de 89 gr. Daardoor de temp van de q nog verder verlaagd naar 135 gr. De korst ziet er ongelofelijk crispy uit, het water loopt me in de mond.
Ondertussen doperwten puree ala Ottolenghi gemaakt en pompoenpuree.
Zodra het vlees ligt te rusten de salsa gemaakt en de borden gaan opmaken. Na lang twijfelen toch nog een andere persoonlijke twist gegeven en wel een frambozen-appelstroop saus. Dammmmmmm wat hebben we ongelofelijk lekker gegeten.
Het hele spul bij elkaar
Ei aangestoken voordat ik naar de slager ging
Wat ruikt dat appelhout toch lekker
Al een mooi rookkleurtje, goed droog deppen ....
...en dan voorzien van circa 30 gr zeezout
na een uurtje op 240 gr ziet het er al erg lekker uit
voorzien van nieuw zout en nog even op hoog vuur
het zwoerd is ongelofelijk crispy, wat een vondst om het met citroen in te smeren
Bordje opmaken met doperwtenmouse, walnoten-appelsalsa en pompoenpuree. En wat saus natuurlijk
zwoerd was echt ongelofelijk crispy en heel lekker, rest van de buik overigens ook. Dit gaan we vaker maken
bedankt weer voor het kijken
Met dank aan Sander, dankzij hem weer eens de foto uitdaging aangegaan en in de boeken van Ottolenghi opzoek gegaan naar een passende gerecht. En dat gerecht kwam er na enig zoeken. Bij het bladeren door het boek Nopi stopte ik bij bladzijde 192. Daar stond mijn uitdaging ?geroosterde varkensbuik met geprakte flespompoen en appel-walnotensalsa". Door de foto alleen al liep het water me in de mond.
Gisteren bij de plaatselijk slager een mooi stuk varkensbuik besteld en dat vanochtend opgehaald. Voordat ik naar de slager ging alvast het ei aangestoken en na terugkomst kon de buik meteen in de al heerlijk ruikende appelrook gelegd worden.
Buik heeft circa 2 uur op 65 gr gerookt, dat stond weliswaar niet in het recept maar leek mij wel zo lekker.
Daarna buik naar binnen gehaald en goed droog gedept. Vervolgens zwoerd ingesmeerd met halve citroen en wat citroen sap, daarna voorzien van circa 30 gr zeezout. In het bakblik takjes tijm geplette knoflook en stukken gember gelegd, daarop het stuk buikspek gelegd en dat 1 uur op dik 240 gr in de q gehad.
Na 1 uur het zout verwijderd en weer voorzien van nieuwe laag zout, dat ging voor 30 min terug op de Q. Na die 30 min temp verlaagd naar 170 gr en bakblik voorzien van halve liter Sauvignon Blanc. Kerntemperatuur zat ondertussen al op de 89 gr. Daardoor de temp van de q nog verder verlaagd naar 135 gr. De korst ziet er ongelofelijk crispy uit, het water loopt me in de mond.
Ondertussen doperwten puree ala Ottolenghi gemaakt en pompoenpuree.
Zodra het vlees ligt te rusten de salsa gemaakt en de borden gaan opmaken. Na lang twijfelen toch nog een andere persoonlijke twist gegeven en wel een frambozen-appelstroop saus. Dammmmmmm wat hebben we ongelofelijk lekker gegeten.

Het hele spul bij elkaar

Ei aangestoken voordat ik naar de slager ging

Wat ruikt dat appelhout toch lekker

Al een mooi rookkleurtje, goed droog deppen ....

...en dan voorzien van circa 30 gr zeezout

na een uurtje op 240 gr ziet het er al erg lekker uit

voorzien van nieuw zout en nog even op hoog vuur

het zwoerd is ongelofelijk crispy, wat een vondst om het met citroen in te smeren

Bordje opmaken met doperwtenmouse, walnoten-appelsalsa en pompoenpuree. En wat saus natuurlijk

zwoerd was echt ongelofelijk crispy en heel lekker, rest van de buik overigens ook. Dit gaan we vaker maken
bedankt weer voor het kijken