- Berichten
- 142
Onlangs geleden al een draadje gemaakt over mijn eerste poging om gerookte ganzenborst te maken, helaas was dit nog niet het succes waarop ik gehoopt had.
Vandaag was het tijd voor poging 2, maar ik ben 2 dagen geleden al begonnen met het marineren van de stukken.
Allereerst heb ik de marinade gemaakt van:
- 2 el Rijstwijn, Shaoxing
- 2el Sojasaus
- 4el Honing
- 2el Soja olie
- 1tl 5spices
- Mespunt Zout
- 2tl Rode peper
Omdat ik een beetje aan het experimenteren ben met dit stuk vlees heb ik ervoor gekozen om de ene helft van de borst in de marinade te leggen en de andere helft te injecteren met de marinade. Deze heb ik vervolgens ongeveer 48 uur in de koelkast gelegd. Het deel dat in de marinade lag heb ik een paar keer per dag omgedraaid zodat alles goed gemarineerd zou worden.
Vandaag was het dan de dag om ze te gaan roken. De BBQ heb ik op 120 graden, indirect, voorbereid. Iedere helft voorzien van een thermometer en even goed genoteerd welke ik welke zat zodat ik later nog wel weet welke gemarineerd en welke geïnjecteerd was.
Nu is het tijd om ze op de BBQ te gaan leggen. Ik heb beuken gebruikt om ze te roken. Verwachting is dat ze ongeveer een uurtje moeten totdat ze op 65 graden zijn.
Deze was ik de vorige keer vergeten waardoor hij naar de asbak was verplaatst. Dat gebeurd me niet nog een keer dus meerdere foto's gemaakt van de stukken ook op de BBQ
Hij rookt goed, mooie van zo'n koude, half vochtige avond, is dat je de rook extra goed ziet. En heb het gevoel ook dat de geur van de rook extra goed blijft hangen. Ik houd hier van! De hond van de buren iets minder haha
Nog even en ze mogen eraf.
Zien er goed uit.. Je kan ook goed zien dat de rechter de geïnjecteerde is, deze is wat dikker dan de gemarineerde.
Na het uitstomen, tijd om in te pakken en wachten tot de rest van het eten klaar is. Boontjes gekookt, zoete aardappel uit de oven, alles klaar dus eten maar.
Geen fancy bordje maar hé het is woensdag! Kan niet altijd feest zijn.
Eindoordeel:
Beide stukken hadden een goede garing en waren erg smaakvol. Het geïnjecteerde deel was echt vele malen sappiger. Hier ga ik dan ook nog even wat verder mee experimenten. De marinade houd ik hetzelfde, wellicht dat ik nog wat sleutel aan de verhoudingen. Denk ik bij de volgende stukken met andere houtsoorten ga werken om te zien of dit nog een betere uitwerking heeft op de smaak. Het staat in ieder geval vast, met kerst eten wij Gans
Dank voor het lezen! Mocht je nog tips hebben hoe ik de smaak nog beter kan maken dan hoor ik het graag.
Vandaag was het tijd voor poging 2, maar ik ben 2 dagen geleden al begonnen met het marineren van de stukken.
Allereerst heb ik de marinade gemaakt van:
- 2 el Rijstwijn, Shaoxing
- 2el Sojasaus
- 4el Honing
- 2el Soja olie
- 1tl 5spices
- Mespunt Zout
- 2tl Rode peper
Omdat ik een beetje aan het experimenteren ben met dit stuk vlees heb ik ervoor gekozen om de ene helft van de borst in de marinade te leggen en de andere helft te injecteren met de marinade. Deze heb ik vervolgens ongeveer 48 uur in de koelkast gelegd. Het deel dat in de marinade lag heb ik een paar keer per dag omgedraaid zodat alles goed gemarineerd zou worden.
Vandaag was het dan de dag om ze te gaan roken. De BBQ heb ik op 120 graden, indirect, voorbereid. Iedere helft voorzien van een thermometer en even goed genoteerd welke ik welke zat zodat ik later nog wel weet welke gemarineerd en welke geïnjecteerd was.
Nu is het tijd om ze op de BBQ te gaan leggen. Ik heb beuken gebruikt om ze te roken. Verwachting is dat ze ongeveer een uurtje moeten totdat ze op 65 graden zijn.
Deze was ik de vorige keer vergeten waardoor hij naar de asbak was verplaatst. Dat gebeurd me niet nog een keer dus meerdere foto's gemaakt van de stukken ook op de BBQ

Hij rookt goed, mooie van zo'n koude, half vochtige avond, is dat je de rook extra goed ziet. En heb het gevoel ook dat de geur van de rook extra goed blijft hangen. Ik houd hier van! De hond van de buren iets minder haha
Nog even en ze mogen eraf.
Zien er goed uit.. Je kan ook goed zien dat de rechter de geïnjecteerde is, deze is wat dikker dan de gemarineerde.
Na het uitstomen, tijd om in te pakken en wachten tot de rest van het eten klaar is. Boontjes gekookt, zoete aardappel uit de oven, alles klaar dus eten maar.
Geen fancy bordje maar hé het is woensdag! Kan niet altijd feest zijn.
Eindoordeel:
Beide stukken hadden een goede garing en waren erg smaakvol. Het geïnjecteerde deel was echt vele malen sappiger. Hier ga ik dan ook nog even wat verder mee experimenten. De marinade houd ik hetzelfde, wellicht dat ik nog wat sleutel aan de verhoudingen. Denk ik bij de volgende stukken met andere houtsoorten ga werken om te zien of dit nog een betere uitwerking heeft op de smaak. Het staat in ieder geval vast, met kerst eten wij Gans

Dank voor het lezen! Mocht je nog tips hebben hoe ik de smaak nog beter kan maken dan hoor ik het graag.