- Berichten
- 5.285
Gisteren voor de eerste keer gerookte kip gemaakt, maar wel pas vandaag in gesneden. Omdat ik nogal wat op mijn lijn 'moet' letten (ik kom al bij van naar eten te kijken), eet ik dagelijks 's middags een slaatje. Vaak met makreel, tonijn of gerookte (of gebakken) kipfilet. Dus dacht ik eens wat kipfiletjes te roken en in te vriezen zodat ik toch een tijdje verder kan op vlak van kipfilet. En het is goedkoper dan telkens een pakje van meer dan €3 te kopen.
Ik heb de werkwijze van noskos gevolgd en er stond bij dat het 2u zou duren, maar bij mij zat ik al op die 63° na een uur. Dus en L&S was het niet
Hij zei aan 107°, maar de eerste 20 minuten zat hij zelfs onder de 100° en daarna zo rond de 105°.
2 dagen ervoor had ik de pekel gemaakt om de dag erna te roken, maar had geen tijd genoeg, tenzij ik midden in de nacht wilde klaar zijn. Dus gisteren pas aan geraakt. Dan eerst een uurtje in de pekel gelegd, waarna afgedroogd en nog 15 min in de koelkast op een rekje gelegd.
Zoals gezegd, na een uur zat ik op 63° en dan nog die 14 min laten liggen en is hij nog doorgegaan naar 65 à 66° kern. Noskos had geschreven om er 3 chunks bij te doen, maar de sessie ging vrij snel en al de chunks waren erdoor. Dus in het vervolg wat minder chunks. Het was appel BTW.
In eerste instantie zien ze er niet echt smakelijk uit en mijn vrouw vroeg al direct of het mislukt was en ik ze niet beter zou weggooien
En ergens moet ik ook wel zeggen dat ik de kleur niet aantrekkelijk vind.
Maar vandaag de moment om te proeven. Eerst in stukjes gesneden en de structuur was prima. Een stukje geproefd en wat mij betreft 'iets' teveel rooksmaak. Dus volgende keer minder chunks en mss ook andere kruiden bij de pekel doen. Het was zeker wel lekker, maar voor mijn smaak kan het nog veel beter, denk ik. Maar dan in stukjes gedaan in mijn slaatje met alles er nog bij en dan was de smaak echt wel prima omdat je de combinatie hebt.
Een geslaagde eerste run, al had ik de kleur iets aantrekkelijker verwacht. Mss de volgende keer toch eens doorgaren naar 75° ook. Ik weet dat ze dan wat droger zijn, maar dan heb ik het verschil eens geproefd.
Ik heb de werkwijze van noskos gevolgd en er stond bij dat het 2u zou duren, maar bij mij zat ik al op die 63° na een uur. Dus en L&S was het niet

2 dagen ervoor had ik de pekel gemaakt om de dag erna te roken, maar had geen tijd genoeg, tenzij ik midden in de nacht wilde klaar zijn. Dus gisteren pas aan geraakt. Dan eerst een uurtje in de pekel gelegd, waarna afgedroogd en nog 15 min in de koelkast op een rekje gelegd.
Zoals gezegd, na een uur zat ik op 63° en dan nog die 14 min laten liggen en is hij nog doorgegaan naar 65 à 66° kern. Noskos had geschreven om er 3 chunks bij te doen, maar de sessie ging vrij snel en al de chunks waren erdoor. Dus in het vervolg wat minder chunks. Het was appel BTW.
In eerste instantie zien ze er niet echt smakelijk uit en mijn vrouw vroeg al direct of het mislukt was en ik ze niet beter zou weggooien

Maar vandaag de moment om te proeven. Eerst in stukjes gesneden en de structuur was prima. Een stukje geproefd en wat mij betreft 'iets' teveel rooksmaak. Dus volgende keer minder chunks en mss ook andere kruiden bij de pekel doen. Het was zeker wel lekker, maar voor mijn smaak kan het nog veel beter, denk ik. Maar dan in stukjes gedaan in mijn slaatje met alles er nog bij en dan was de smaak echt wel prima omdat je de combinatie hebt.
Een geslaagde eerste run, al had ik de kleur iets aantrekkelijker verwacht. Mss de volgende keer toch eens doorgaren naar 75° ook. Ik weet dat ze dan wat droger zijn, maar dan heb ik het verschil eens geproefd.