BasBQ
Beef en Steak

Gegrilde Gamba's (wintercursus Reitse 2011)

 
 
 
 

Frits

Administrator
Forumleiding
Berichten
20.006
IMG_2431.JPG


Dit is ??n van de recepten van de winter bbq cursus bij Reitse Spanninga 2011, restaurant 't Plein te Joure, Weber Grill Academy.

Gegrilde Gamba's
met groenten atjar en oosterse saus.

Ingredi?nten:
voor 12 personen

Materiaal: Vleestang, koperdraad borstel,
olie kwasten (hitte bestendig) , rvs wok 47  of 57

- 48 gamba's rauw ongepeld
- 3 teentjes gehakte of geperste knoflook
- 1dl Kruidenolie (zie pagina 49 kookboek Reitse)
  Of de olie van de knoflook.
- Zout en peper uit de molen
- 300 gram winterwortel in lange reepjes gesneden
- 300 gram prei in lange reepjes gesneden
- 300 gram taug?
- 150 gram rode paprika in lange reepjes gesneden.

Saus:

- 1 dl ketjap (liefst echte zoete ketjap van een Toko)
  Sambal (eigen gemaakte uit de Toko)
- 2 dl water of kippenbouillon
- 1 teentje knoflook
- gembernat
- aardappelmeel of ma?zena

Werkwijze:

Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
Dit darmkanaal kun je vaak in ??n keer verwijderen als je de staart er voorzichtig aftrekt.
Lukt dit niet, snij de gamba dan in de lengte van de rug open en verwijder het darm kanaal.
Marineer de gamba's gedurende 6 uren in de kruiden olie met de gehakte knoflook.
Verwijder de buitenste schil van de citroengras stengel en snij er een schuine kant aan het dunste eind.
Prik in de gamba's een gaatje voor met een vork of een spies en rijg 4 gamba's aan het citroengras

Tip:

Knoflook bol in 30 seconden pellen?
Breek de bol helemaal open, doe ze in een ronde metalen schaal, zet de andere bak er bovenop en schud 20 seconden met de pannen.
De teentjes zijn gepeld

Groenten atjar:

Snij de groenten in lange reepjes en blancheer de groenten afzonderlijk kort in kokend water.

Saus:

Verhit een eetlepel kruidenolie in een steelpan.
Fruit de gehakte knoflook aan in de olie zonder te kleuren
Afblussen met ketjap en water of kippenbouillon
Voeg de sambal en gembervocht naar smaak toe
Maak van weinig water en aardappel zetmeel een papje
Toevoegen aan het kokende vocht
Goed door laten koken maar laat de saus niet te dik worden!
Voeg eventueel een beetje water of kippenbouillon toe.

Verwarm de bbq 10 minuten voor.
Vet de gril lichtjes in met de kruidenolie (mag ook met de marinade olie van de gamba's)
Gril de gamba's direct op een hete gril gedurende 8 minuten mag ook op een bakplaatje.

IMG_2428.JPG


Houd de gamba's eventueel warm in aluminiumfolie.
Wok de groentes in weinig olijfolie snel. Leg de groenten in een lange 'rug' op het bord en leg de gambaspies hier boven op. Saus eroverheen, smullen maar

Tips:

- De meeste gamba's zijn in diepvriesvorm te verkrijgen.
Let op de verpakking dat je de rauwe garnalen neemt.
Ook wordt er wel zoetwater garnaal op de verpakking vermeld.
Ontdooien altijd in de koelkast gedurende 12 uur.
-In dit recept zijn de gamba's gepeld en gespiest.
Je kan natuurlijk ook de gamba's grillen met schil.
Lekker met z'n allen rond de tafel, gamba's in de midden op een grote schaal,
water met citroen erbij voor de handen te vingers te wassen, ieder gast een theedoek en een glas wijn….
De glazen worden grijs van het vet, de lachsalvo's daveren, wijn is alweer op.

Serveren met stokbrood en eigengemaakte mayonaise. Bourgondischer kan niet!

Lekker Ite !
 
Terug
Bovenaan Onderaan