BasBQ
Beef en Steak

firebox

meinonA

Stoker
Berichten
274
hallo allemaal,

inmiddels ben ik al een heel eind met mijn project voor het bouwen van een verticale drum smoker en ik heb m inmiddels ook al gebruikt.
Met de ventilator die ik erop heb zitten werkt die erg goed.

Nu het volgende: Binnen een dag had ik de inhoud van 2a3 weber chimney's aan houtskool erdoorheen gejaagd.
Dit wil ik oplossen door een hoge steenachtige firebox te maken die dient als een soort isolatie voor de drum. Het moet er dan ongeveer uitkomen te zien als in dit filmpje:
Dit komt dan op de bodem van de drum te staan.
Het enige verschil is dat ik mijn kolen aan de bovenkant erin doe en dus niet een groter gat nodig heb aan de zijkant.

Is er iemand hier die daar ervaring mee heeft? Ik ben een beetje terughoudend om een Kamado firebox te gebruiken simpelweg omdat die dingen best fragiel zijn.
De geldpest heb ik helaas niet, maar als de beste oplossing een paar euro meer is vind ik dat niet heel erg.
Ik zag bijvoorbeeld dat er een merk is die pizzaovens maakt van een cementsoort die uit 90% aluminiumcement bestaat.
Mijn idee was om te kijken of ik van datzelfde materiaal, of in ieder geval een goede namaak, een stevige firebox kon maken.
De smoker staat al op wielen dus het extra gewicht is in principe niet een argument om het niet te doen.

Hoe denken jullie over deze oplossing? Heb je ook een idee hoe ik dit het beste kan maken?
Mocht je denken: "ik weet een veel betere oplossing om je brandstofprobleem op te lossen", dan hoor ik dat natuurlijk graag.
een isolatiedeken of iets anders goedkoops is niet de oplossing die ik zoek.

alvast bedankt voor het meedenken.
 
Informeer u eens bij vuurvast.be
Een bedrijf hier in de buurt die gespecialiseerd zijn in zulke dingen.
Ik heb er nieuwe vuurvaste stenen voor mijn inbouwhaard maten maken op maat.
Ze zullen u de nodige materialen wel kunnen leveren. Indien ze niet verzenden wil ik U daar wel mee helpen als de afstand voor afhalen te groot zou zijn.
 
Let wel dat met een ventilator je sowieso veel meer brandstof verbruikt.
Toen ik nog weleens een BBQ contoller gebruikte merkte ik dat ik veel meer brandstof verstookte dan zonder de controller (fan)
Die extra isolatie gaat wel iets doen maar veel zal het denk ik niet zijn.
 
Let wel dat met een ventilator je sowieso veel meer brandstof verbruikt.
Toen ik nog weleens een BBQ contoller gebruikte merkte ik dat ik veel meer brandstof verstookte dan zonder de controller (fan)
Die extra isolatie gaat wel iets doen maar veel zal het denk ik niet zijn.
Bij de fans van Guru kun je de doorlaat regelen met een schuifje. Als je dat zo stelt dat de natuurlijke flow net aan geknepen wordt dan gaat die fan maar heel af en toe aan.
Op een kamado is dat dan een klein pufje lucht per minuut of zo. Dan is het verbruik hier nagenoeg hetzelfde.
 
Hoi Meimon, 2 á 3 chimneys houtskool voor een hele dag klinkt normaal. Zoveel jaag ik er ook doorheen met mijn UDS. Maar ik ben het met je eens, dat zou beter kunnen...

Het op temperatuur houden van de stookruimte is een natuurkundig proces. Je hebt een hiervoor een aantal calorieën (brandstof) nodig. Fan of geen fan. Naar mijn gevoel heeft de fan daar dus weinig invloed op. Nu is zo'n drum maar een dun laagje metaal. Veel van de energie (dus calorieën) gaat verloren door straling naar buiten via de wanden. Dus de drum isoleren lijkt mij de meest zinnige oplossing.

Ik heb nagedacht over twee opties:
1) De eigenschappen van een keramische BBQ nabootsen. M.a.w. een vuurvaste beton laag aanbrengen. Dat zou kunnen door met cilinder te maken van piepschuim met een kleinere diameter dan je drum. Zodanig dat je rondom een spleet van 2 a 3 centimeter hebt als de cilinder in de drum staat. Vervolgens de spleet opvullen met vuurvast beton. Na het uitharden het piepschuim eruit peuteren.
Nadeel: Je USD wordt er wel erg zwaar van.

2) Isoleren met (hard)hout. Zoals ze dat vroeger met stoomketels deden. Krijg je een mooie klassieke look van van. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn een laagje steenwol ertussen te maken. Wordt de USD wel dikker van...

Stoomketel.jpg


Suc6 weer.
 
1) De eigenschappen van een keramische BBQ nabootsen. M.a.w. een vuurvaste beton laag aanbrengen. Dat zou kunnen door met cilinder te maken van piepschuim met een kleinere diameter dan je drum. Zodanig dat je rondom een spleet van 2 a 3 centimeter hebt als de cilinder in de drum staat. Vervolgens de spleet opvullen met vuurvast beton. Na het uitharden het piepschuim eruit peuteren.
Daar zat ik ook aan te denken. Gezien er in mijn drum al een Kamado joe slow roller zit denk ik dat een onderbak van beton oid een goeie optie is zodat ik hem daarop kan zetten. Maar, maak ik gewoon recht toe recht aan een ronde bak met een platte bodem of maak ik een soort solo stove smokeless firepit, maar dan van cement/beton die van nature al een goeie luchtbehandeling heeft? Ik heb al naar zo een stove gekeken, maar daar versterk je het brandstofprobleem mee.
 
Terug
Bovenaan Onderaan