BasBQ
Beef en Steak

Entrecôte à la bordelaise, ratatouille et pommes fondant

 
 
 
 

Zzzjon

Gerijpt
Berichten
4.676
Dus, iets met Frankrijk….
Ik ken Frans niet en Frans kent mij ook niet.

Behalve croque monsieur en mosterd ben ik niet zo thuis in de Franse keuken.
Maargoed, we zijn niet voor 1 gat te vangen dus ik ben flink opzoek gegaan naar Franse gerechten.

Na het combineren van een aantal gerechten kom ik met; Entrecôte à la bordelaise, ratatouille et pommes fondant

Oftewel, entrecote met rodewijnsaus, groente tian en aardappelen in bouillon.

Begonnen met het voorbereiden van de groentes voor de ratatouille, die moest er dadelijk het langst op. Ook alvast een skillet ingevet.

01025CB5-D9B4-4913-A83F-1290D6A8CC53.jpeg


Hierna alles mooi in de skillet gelegd.
(De oplettende kijker weet dat ik eerder zoiets gemaakt heb)
91EC1ACF-3AD9-4218-BFBC-A7B432CD6A0E.jpeg


Toen dit klaar was mocht dit indirect op 200 graden.

0EAA304C-0535-48F1-8CBF-3108E152AC20.jpeg


Hierna begonnen met mijn grootste uitdaging, de rode wijnsaus.
Dit heb ik al meerdere keren gemaakt op diverse manieren, maar telkens dikt hij niet in.

5 sjalotjes gesneden en aangefruit.

EDB54999-DAA5-46E4-8A40-2A9D8695C934.jpeg


Hierna mocht de rode wijn, tijm en kaneel erbij

24CDB2A7-8305-44EF-AD43-C254E80297DB.jpeg


Tja…… je moet als chef wel blijven proeven.

B96D828E-710E-4DB9-936A-B40F3C52F18A.jpeg


Toen dit wat ingekookt was mocht er de runderbouillon bij.
Ondertussen had ik 125 gram beenmerg gepocheerd. Dit moet er later met de boter bij.

7001740A-785E-42FB-AE21-4A759C6C5910.jpeg


Toen was het tijd voor de aardappelen.

C9257AC2-64D2-4441-B80E-71A61B4CADCE.jpeg


Netjes in tonnetjes gesneden en hup, in een 2e pan.

C86A3FE7-19E9-4C09-9AEB-823FAAD27045.jpeg


Hierin heb ik ze met wat tijm goudbruin gebakken en afgeblust met kippenbouillon.

Nu mochten ze op de kamado indirect verder koken.

F616383B-15B4-48FF-B935-CE711527A02C.jpeg


De oplettende lezer heeft inmiddels gezien dat de kamado Joe big Joe volledig indirect stond op 200 en de weber 57 vol gas rond de 250 graden stond.
Ook had ik er een klein inductieplaatje bij voor alles wat gekookt moest worden.

Toen de aardappelen bijna een kern van 85/90 graden hadden (15min) werd het tijd voor de ster van de show.

Via de forumsponsor had ik 4 mooie entrecotes besteld.

9FD39321-4424-4D70-9306-9F5B810159C4.jpeg


Tja, ik was niet van plan om het vet randje eraf te snijden (a la Ralph de kok) dus maar besloten om dit ook in een skillet te maken.

Die op de weber gezet en flink opgewarmd.

Hierna mooi dicht geschroeid met alleen wat peper en zout.

B6DB5FFF-912E-4C47-BA4C-76C7944F235E.jpeg

B31FCD5A-426C-4BF9-99F0-5D08D4108D79.jpeg


Toen ze er mooi uitzagen heb ik ze er in de big Joe bijgezet, hier konden ze rustig naar de 54 kern.

Ondertussen de rodewijnsaus gezeefd en langzaam gekoelde roomboter en de beenmerg toegevoegd.

1E9DB3F4-CFDA-4828-8CD1-6314E7020938.jpeg


Dit wilde niet helemaal smelten zoals de bedoeling was.
ook dikte hij (weer) niet lekker in.

Uiteindelijk was alles klaar en konden we naar binnen.

31D981AF-5432-43B3-98A0-4EEFCE6DCF8C.jpeg

707557EA-1B5C-449E-95EB-637C93E32977.jpeg

274F300F-2C3D-41FF-B7B6-E0782C735797.jpeg


Binnen heb ik een mooi “klassiek” bord opgemaakt en nog maar wat van die rode wijn ingeschonken.

Bedankt voor het onderwerp en de uitdaging die mij het gebracht heeft @SandyMan!
Dit is precies waarom ik de fotowedstrijd zo leuk vind.


Vive Le France!

87F6E90A-95CD-4015-B49E-E442E6917874.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Vive Le Zzzjon.
Mooi gemaakt kerel 👌
 
Leuk gerecht! De bereiding van de groente en aardappelen ga ik binnenkort ook eens proberen! (y)
 
Heerlijke bijdrage, had graag even aangeschoven.
 
DeliZzzjon ! Heerlijk maal. Mooie reportage.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
@Zzzjon, Frans gaat jou wel leren kennen.
Wat een mooi verslag. Bordje ziet er prima uit. Ook de bereiding van de entrecote, gewoon lekker "out of the box".

En, me geeft me voldoende argumenten om bij de cheffin aan te tonen dat ik minimaal 1 W57 bij de nieuw te kopen kamado nodig heb.
 
En, me geeft me voldoende argumenten om bij de cheffin aan te tonen dat ik minimaal 1 W57 bij de nieuw te kopen kamado nodig heb.

Ja die zou ik ook nooit meer wegdoen.

Dat is echt de ideale sidekick om erbij te hebben. Al is het maar om bijgerechten te maken, of juist het vlees direct en opende kamado indirect de rest.
 
Mooi omschreven en het ziet er weer heerlijk uit! 👌
 
Ziet er heerlijk uit Zzzjon. Pomme fondant ziet er ook schitterend uit.
 
Ziet er echt heel lekker uit allemaal… en keurig omschreven zeg erg netjes!!!

Was het gerecht ook naar iedereens zin?
 
Ziet er echt heel lekker uit allemaal… en keurig omschreven zeg erg netjes!!!

Was het gerecht ook naar iedereens zin?

Ja was heerlijk! We hebben erg lekker gegeten.

De aardappelen op deze manier was nieuw en gelijk een blijvertje.
Gebakken en gekookt tegelijk.
 
Je ne parle pas un mot de français non plus, mais tu as rendu ça sacrément beau Zzzjon! 🥰🥰🤣(y)
 
Zo, je hebt er flink werk van gemaakt.
En het resultaat Is ernaar.
Ziet er heerlijk uit zeg.
 
John dit ziet er fan-tas-tisch uit.
Geweldig dat je nog geen half jaar lid bent en al zo betrokken bent bij het forum en zulke gave posts plaatst, deze hoort daarbij!
Een mooi bordje eten, die skillet met groenten ga ik ook eens maken!
 
Terug
Bovenaan Onderaan