- Berichten
- 54
Eindelijk vrijdag wat betekende dat ik eindelijk aan mijn eerste "echte" bbq uitdaging kon beginnen.
Het beestje van 1400 gram een uur lang op temperatuur laten komen met een flinke laag grof gemalen zout eroverheen.
De Q ingericht voor een indirecte bereiding en kolen in de starter aangestoken. Toen ze nog maar net gloeide heb ik ze al in de Q gestort, kersenhout er op, entrecote met een nieuwe thermometer in zn donder boven de waterbak en de deksel er op.
Ik denk dat ik te zuinig ben geweest met de kolen en ze er te snel in hen gegooid want de temperatuur ging in een uur tijd van 80 naar 105 met de schuiven vol open. Hierna daalde de temperatuur aanzienlijk ondanks voldoende zuurstof. Het leek erop dat de kolen niet goed aan hebben gestaan en langzaam uit gingen. Snel extra kolen heet gestookt en erbij gestort. Nu ging de temperatuur rap omhoog en ben ik op 120 de lucht gaan knijpen wat verbazingwekkend goed ging.
Het vlees nog een uur lang door laten garen al spelend tussen de 105 en 110 graden waarna de thermometer 45 graden aangaf.
Vlees er afgehaald en de kolen opgestookt voor het afgrillen.
De tandjes wat een vlammen! Ik had gezien dat het vet van de entrecote grotendeels weggesmolten was maar er was blijkbaar nog voldoende om de kolen een handje te helpen. Ik hou daar wel van
In een kwartier tijd het vlees mooi krokant bruin gegrilled en naar 53 graden gebracht.
Na ruim 2.5 uur genoeten van de perfecte garing en heerlijke rook smaak!
Volgende keer doe ik iets minder voorzichtig met de hoeveelheid kolen en denk ik dat dit project in de helft van de tijd moet kunnen.
Het beestje van 1400 gram een uur lang op temperatuur laten komen met een flinke laag grof gemalen zout eroverheen.
De Q ingericht voor een indirecte bereiding en kolen in de starter aangestoken. Toen ze nog maar net gloeide heb ik ze al in de Q gestort, kersenhout er op, entrecote met een nieuwe thermometer in zn donder boven de waterbak en de deksel er op.
Ik denk dat ik te zuinig ben geweest met de kolen en ze er te snel in hen gegooid want de temperatuur ging in een uur tijd van 80 naar 105 met de schuiven vol open. Hierna daalde de temperatuur aanzienlijk ondanks voldoende zuurstof. Het leek erop dat de kolen niet goed aan hebben gestaan en langzaam uit gingen. Snel extra kolen heet gestookt en erbij gestort. Nu ging de temperatuur rap omhoog en ben ik op 120 de lucht gaan knijpen wat verbazingwekkend goed ging.
Het vlees nog een uur lang door laten garen al spelend tussen de 105 en 110 graden waarna de thermometer 45 graden aangaf.
Vlees er afgehaald en de kolen opgestookt voor het afgrillen.
De tandjes wat een vlammen! Ik had gezien dat het vet van de entrecote grotendeels weggesmolten was maar er was blijkbaar nog voldoende om de kolen een handje te helpen. Ik hou daar wel van

In een kwartier tijd het vlees mooi krokant bruin gegrilled en naar 53 graden gebracht.
Na ruim 2.5 uur genoeten van de perfecte garing en heerlijke rook smaak!
Volgende keer doe ik iets minder voorzichtig met de hoeveelheid kolen en denk ik dat dit project in de helft van de tijd moet kunnen.




