Beef en Steak

Eerste Low and Slow. Pulled Pork

 

driel24

Tondelzoeker
Berichten
2
Sinds kort ben ik in het bezit van een kleine Kamado. De Urban Chef Compact (Intratuin).
Echt een beginners ding. Bewust zo gestart, omdat ik nog even uit moet vinden of het BBQ-en wel echt iets voor mij is.

Na flink wat lezen op dit forum een Pulled Pork geprobeerd.
Zaterdag een mooi stukje bij de keurslager gekocht. Niet al te groot 1.2 kg. We waren met zijn tweeën dit weekend.
Kostte 13,95 per kilo. Viel mij mee.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.28.37.jpg


Voor de rub heb ik een potje bij de Jumbo gevonden. Als plaklaagje heb ik mosterd gebruikt.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.10 (2).jpeg


Zaterdag avond het vlees in de mosterd + rub gezet. Met aluminium folie ingepakt en in de koelkast gelegd.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.28.37 (1).jpeg



Zondagmorgen op vaderdag (zoon lief ligt nog te ronken :)) de wekker gezet om de bbq aan te steken.
Gebruikte kolen "Bastard Power Mix".
Op het forum gelezen dat je één wokkel moet aansteken.

09:00 uur
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.10.jpeg



Voor mijn gevoel duurt het warm worden erg lang. Na 45 minuten nog steeds geen 100 graden.
Waarschijnlijk de platesetter te vroeg geplaatst.
Geduld is een schone zaak zeggen ze dan, maar dit wachten is best moeilijk.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.11 (1).jpeg


Om 09.30 125 graden. Vlees erop en de schuiven onder en boven op een kwart.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.11.jpeg


WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.11 (2).jpeg


Echt vol verbazing naar de temperatuur zitten kijken. Blijft echt uren op dezelfde temperatuur.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.12.jpeg



10:15 uur. Kern temperatuur gaat langzaam stijgen.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.13.jpeg


12:45 Het begint het er al lekker uit te zien.
70 graden bereikt en in de lak gezet met BBQ saus.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.14 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.15.jpeg


Dit punt was voor mijn gevoel een beetje vreemd. De kern bleef maar op 70 staan.
Wel een uur lang. Toch maar ietsje warmer gezet. Schuifje iets geopend waardoor Kamado naar 130 steeg.
Om 14.30 was de kern op 75 graden en ingepakt met 2 lagen aluminium folie.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.16 (2).jpeg


Om 15:10 kern van 94 graden bereikt. Tijd om er af te halen.
Achteraf had het nog ietsje langer gemogen. Dan had het iets gemakkelijker uit elkaar gevallen.
Het was nog sappig genoeg.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.17.jpg


Resultaat :
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.17 (1).jpeg


Als bijgerechten :
- Gepofte zoete aardappel (1 uur op de bbq) gevuld met
een mix van sour cream, lente ui, zongedroogde tomaat op olie en peterselie.
- Oven groente
- Desem afbak stokbroodje.

Het vlees in een ovenschaaltje nog 10 minuten opgewarmd.
WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.17 (2).jpeg


WhatsApp Image 2023-06-19 at 08.18.18.jpeg


Het was erg lekker !!
 
Heerlijk. Dat de temperatuur op ca 70 - 75 graden blijft hangen is normaal. Dit heet ook wel de "stall" dit kan het moment zijn om in te pakken of geduld bewaren en de temperatuur niet te verhogen. De stall kan enkele uren duren waarbij de kern temperatuur zelfs iets kan zakken. Ik vind dat zelf een prachtig iets om te zien op de grafiek van mijn meater. Zeker als na 3 tot 4 uur wachten eindelijk de temperatuur weer gaat stijgen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G991B met Tapatalk
 
Mooi resultaat, gefeliciteerd met je knor.

Dat fenomeen dat de temperatuur gelijk blijft is heel normaal. Wij mensen hebben dat ook 😉.
Op een gegeven moment licht je vlees zo te zweten dat de temperatuur gelijk blijft. Het verdampen van vocht kost namelijk energie daardoor stijgt je vlees in temperatuur niet door. Op een gegeven moment kan het vlees niet meer genoeg ‘zweten’ dan gaat de temperatuur weer stijgen.
Al dat ‘zweten’ kost je vlees dus vocht, door het strak in te pakken stop je dit proces gedeeltelijk maar genoeg om je vlees door te laten garen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan