Helaas even een topic zonder verheerlijkende foto's, ik zit nog op m'n werk
Dit weekend heb ik m'n eerste spek zelf gerookt, 1.2kg Zeeuws en 1kg Walchers spek. Het heeft van donderdag avond tot zondag avond in de koelkast gelegen en iedere dag braaf gedraaid en gemasseerd. Zondag avond gerookt tot een kern temp van 65C. Gesneden, gevacumeerd en in de vriezer... tussendoor uiteraard wat gesnoept, het is echt heerlijk
Na het snijden viel me op dat in de kern een stukje is waar het vlees een normale "grijze" kleur krijgt en niet mooi roze blijft zoals de rest. Het lijkt erop dat het nitriet niet zover in het vlees is doorgedrongen. De grote vraag natuurlijk: kan dit kwaad?
Dit weekend heb ik m'n eerste spek zelf gerookt, 1.2kg Zeeuws en 1kg Walchers spek. Het heeft van donderdag avond tot zondag avond in de koelkast gelegen en iedere dag braaf gedraaid en gemasseerd. Zondag avond gerookt tot een kern temp van 65C. Gesneden, gevacumeerd en in de vriezer... tussendoor uiteraard wat gesnoept, het is echt heerlijk

Na het snijden viel me op dat in de kern een stukje is waar het vlees een normale "grijze" kleur krijgt en niet mooi roze blijft zoals de rest. Het lijkt erop dat het nitriet niet zover in het vlees is doorgedrongen. De grote vraag natuurlijk: kan dit kwaad?