BasBQ
Beef en Steak

Dikbevleesde Spareribs gegaard met Whiskey en Beerenburg

The Butcher

Vuurmaker
 
 
Berichten
56
En toen ging van de week de telefoon...."Hé pa, als we zondag langskomen voor Moederdag, ga je dan een lekker stukkie vlees klaarmaken op de BBQ"? was de vraag van onze dochter? Ik heb ribeye, picanha, T-bonesteak's liggen, zeg maar wat je wil. Uhhhh, spareribs? Oké, dan moet ik even een doosje halen, die heb ik niet liggen in de vriezer.
Laat ik ze nou net vorige week ook al gemaakt hebben, maar spareribs kan ik elke dag wel eten....
Dus afgelopen vrijdag maar even een doosje Dikbevleesde Spareribs gehaald, ruim 5,5 kg. Uiteraard rustig laten ontdooien, en toen ontvliesd.
Gekruid met 2 soorten rubs, de ene All Purpose van Grate Goods, en de ander is een fruity rub die ik vorig jaar uit Oostenrijk meegenomen heb. Die laatste is heerlijk fris op varkensvlees. De ribs aan beide zijde ermee ingesmeerd, en daarna nog wat Kikkoman Sojasaus eroverheen. Dit een nacht laten doortrekken, en zondagmorgen op 10.00 uur de BBQ klaargemaakt voor een Low & Slow sessie spareribs. In combinatie met de kolenring en de diffuserplate de Weber gevuld met kokosbriketten, en een stuk wat briketten aangestoken met de Weber mini-starter. Toen er voldoende temperatuur in zat, 3 blokjes appelhout toegevoegd, het rooster erop met het Ikea rekje, en toen de ribs ruim 3,5 uur gerookt bij een roostertemperatuur van 90 graden.
Hierna heb ik de ribs ingepakt in Alufolie met roomboter, en een mengsel van whiskey en beerenburg. Ik beide zijden ingesprayt en toen de ribs voor 2,5 uren teruggelegd op de BBQ zodat ze lekker zachtjes gaar konden stomen, bij een roostertemperatuur van 105 graden. Onder het rooster stond een alubak met heet water, waardoor de temperatuur prachtig constant bleef.
Ondertussen een aflaksaus gemaakt van Barbecuesaus, Ketjap Manis, Honing en Basterdsuiker. Nadat ik de ribs uit de folie gehaald had, heb ik ze met de bolle kant naar boven teruggelegd op het rooster, waarna ik ze afgelakt heb met de glaze die ik gemaakt had. Temperatuur ondertussen iets opgeschroefd naar 125 graden en regelmatig ingesprayt met het eerder genoemde alcoholmengsel.
In totaal hebben ze bijna 7 uur op de BBQ gelegen, maar het wat het allemaal waard. De whiskey en beerenburg laten een kruidenbouqette achter op de ribs, die z'n weerga niet kent...zo belachelijk lekker waren ze. Hoe kwetsbaar ze zijn als ze uit de folie komen, zo stevig waren ze aan het eind aan de buitenkant. Waarschijnlijk veroorzaakt de alcohol aan de buitenkant een schrikreactie tijdens het sprayen, want ik had nog nooit eerder zo'n mooie bark op m'n ribs. Voorheen gebruikte ik met stomen altijd appelsap, maar ik ben om wat dat betreft.

En aan tafel.....was het muisstil, op de knaag -en kluifgeluidjes na dan !!

IMG_20210509_165158.jpg


IMG_20210501_142831.jpg


IMG_20210508_115822.jpg


IMG_20210508_115159.jpg


IMG_20210508_113621.jpg
 

Smokey Willow

Kooltjesharker
 
Berichten
116
Dat ziet er heerlijk uit! Het kruidige van de beerenburg lijkt mij ook wel wat om eens te proberen.
 

Revers88

Pitmaster
 
 
 
Berichten
706
Dat ziet er super uit!😋😋
Mooie lange sessie!
Ik ben ook benieuwd naar de combi met soyasaus en ketjapsaus.. hoe heb je dat met de soya gedaan zonder dat je de kruiden eevanaf spoelt?
Hoe was de structuur van het vlees? Niet droog geworden?
 

Zwientie

Pitmaster
 
 
Berichten
649
Best gaaf zeg berenburg daar was ik nou nooit opgekomen. Weet niet of ik het ga proberen maar ik houdt 't in gedachten iig.
Ze zien er goed uit!
 

The Butcher

Vuurmaker
 
 
Berichten
56
Dat ziet er super uit!😋😋
Mooie lange sessie!
Ik ben ook benieuwd naar de combi met soyasaus en ketjapsaus.. hoe heb je dat met de soya gedaan zonder dat je de kruiden eevanaf spoelt?
Hoe was de structuur van het vlees? Niet droog geworden?
Nee integendeel, ze waren heerlijk sappig gebleven. Ik heb er even een kwartier tussen gelaten met de sojasaus aanbrengen. Als je dat met beleid doet, is er niks aan de hand en blijven je kruiden keurig zitten.
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
8.653
Wauw. Geloof graag dat het goed smaakte.
Ziet er top uit.

Verwen je ze niet teveel?
 

Peter64

Gerijpt
 
 
 
Berichten
3.194
Dat is een flinke Q vol. Ff flink mee tekeer gegaan.
Dochter lief heeft wat dat betreft goeie ideeën

Had ik graag een stukje van geproefd. 😋 😋
 

Bookie

Kooltjesharker
 
 
Berichten
187
Lekker veel vlees aan die ribben zeg! Watertanden met die foto's 🥲
 

Northman

Vuurmaker
 
 
Berichten
56
Potver! Dat ziet er goed uit en is iets wat ik ook graag wilde proberen. Niet dat ik meteen aan beerenburg dacht maar die whisky al wel. Dit ga ik ff testen, dank voor het delen! (y) 🔥 :love:
 

Daannij

Kooltjesharker
 
Berichten
107
Niet direct de vloeistoffen waar ik aan zou denken maar het ziet er verdomd goed uit en met de begeleidende tekst de moeite van het proberen waard.
 

Huib

Kooltjesharker
Berichten
200
Wat een mooi verhaal en idem dito resultaat. Ga de whiskey Beerenburg variant zeker uitproberen.
 
Bovenaan Onderaan