- Berichten
- 1.648

Na weken proberen en proeven (heel vervelend B-) ) eindelijk de voor ons juiste marinade voor de beef jerky. Die maak ik als volgt.
Voor de beef kies ik voor runder achtermuis van iers rund. Bij de Makro in Delft bijna altijd te koop (circa 13 euro de kg), de hoeveelheden zijn genoeg voor een achtermuis van 1,5 kg, die ik in plakjes van 4 mm dik snij. Voordat ik begin met de marinade leg ik de in aluminiumfolie ingepakte achtermuis in de vriezer, dat maakt het snijden een stuk makkelijker. Dwars op de draad gesneden vonden wij de beef lekkerder dan met de draad mee (op de foto's staat vlees dat ik met de draad mee heb gesneden).
Vlees
1,5 kg rundermuis, gesneden in 4 mm dikke plakken (dwars op de draad gesneden)
Marinade
3 cup cola
1 cup appelazijn
1 cup soja
3/4 cup homing
125 ml Sriracha (Thaise hete saus)
2 el zout
3 tl uienpoeder
1 tl gerookte hot chilipoeder
1/2 tl gemalen birds eye (hete peper)
Alle ingredienten voor de marinade in pan doen, aan de kook brengen en inkoken tot de helft.
Ondertussen vlees snijden.
Zodra marinade is ingekookt af laten koelen (in bak met koud water zetten) en zodra saus is afgekoeld vlees goed door de marinade mengen. Vlees met marinade verdelen over ziplockzakken (oid) en circa 24 uur in koelkast zetten. Volgende dag vlees uit de zakken halen en in grote bak tussen keukenpapier leggen. Vlees weer 24 uur in koelkast zetten om te drogen.
Smoker verwarmen tot circa 70 graden, vlees op de smoker leggen en roken met stukjes appelhout (of ander hout wat je lekker vindt). Na circa 4 uur is het vlees goed. Ik pak het daarna meteen in in afsluitbare plasticzakjes. De warmte zorgt ervoor dat het vlees soepel blijft. In die zakken blijft het vlees zeker 2 weken goed (wel bewaren in de koelkast).
Succes

Vlees in 4 mm dikke plakken snijden

Na de marinade drogen

Vlees klaar om op de smoker te gaan

Smoker ligt helemaal vol

Bijna klaar
Zo verschrikkelijk lekker