- Berichten
- 62
Afgelopen weekend mijn eerste keer "echt" bbq-en. Op advies van het forum begonnen met een BCC.
De kip eerst lekker gerubt met de Santa Maria Rub van de Plus (zelf rubs maken staat later op de planning). En voor wat extra smaak heb ik ontbijtspek onder het vel van de kip gestopt.

Daarna de kip indirect op op de bbq gelegd. Eerst de briketten koud aan 1 kant en een stuk of 12-15 hete briketten er boven op.

Omdat ik wilde leren met de temperatuur te spelen, heb ik een tweede Fantast thermometer erbij gelegd. Echter kwam de temperatuur op de Fantast niet boven 100 - 105 graden. Echter mijn dome thermometer gaf wel de gewenst 175 - 190 graden aan. Ikzelf denk dat het komt omdat de kip op het kolenrooster in een Ikea schaal lag. En de warme lucht stijgt op en door het hitteschild, werd het daar niet zo warm. Klopt dat? En betekent dat ik voor de volgende keer beter de kip op het gewone rooster kan zetten, waarmee dit probleem is opgelost??
Want het verschil tussen de dome en thermometer was erg groot.
Het eindresultaat was wel erg geslaagd. De kip was erg mals en sappig van binnen!

Als laatste had ik nog de vraag omtrent de briketen. Ik heb er nu voor gekozen om alles aan 1 kant te leggen, maar ik zie ook mensen die werken met de weber brikethouders. Het voordeel van de brikethouders lijkt mij dat je de overgebleven gedoofde briketten makkelijker weer kan opstoken, omdat je het bakje zo in de kolenstarter kan gooien.
Graag hoor ik jullie voorkeur.
De kip eerst lekker gerubt met de Santa Maria Rub van de Plus (zelf rubs maken staat later op de planning). En voor wat extra smaak heb ik ontbijtspek onder het vel van de kip gestopt.

Daarna de kip indirect op op de bbq gelegd. Eerst de briketten koud aan 1 kant en een stuk of 12-15 hete briketten er boven op.

Omdat ik wilde leren met de temperatuur te spelen, heb ik een tweede Fantast thermometer erbij gelegd. Echter kwam de temperatuur op de Fantast niet boven 100 - 105 graden. Echter mijn dome thermometer gaf wel de gewenst 175 - 190 graden aan. Ikzelf denk dat het komt omdat de kip op het kolenrooster in een Ikea schaal lag. En de warme lucht stijgt op en door het hitteschild, werd het daar niet zo warm. Klopt dat? En betekent dat ik voor de volgende keer beter de kip op het gewone rooster kan zetten, waarmee dit probleem is opgelost??
Want het verschil tussen de dome en thermometer was erg groot.
Het eindresultaat was wel erg geslaagd. De kip was erg mals en sappig van binnen!

Als laatste had ik nog de vraag omtrent de briketen. Ik heb er nu voor gekozen om alles aan 1 kant te leggen, maar ik zie ook mensen die werken met de weber brikethouders. Het voordeel van de brikethouders lijkt mij dat je de overgebleven gedoofde briketten makkelijker weer kan opstoken, omdat je het bakje zo in de kolenstarter kan gooien.
Graag hoor ik jullie voorkeur.