BasBQ
Beef en Steak

Auspit Gold Set - mijn ervaringen

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.156
Beste BBQ Vrienden,

Het afgelopen weekend was ik met mijn makkers van Triple-T Veteranen een lang weekendje weg om te barbecuen. Dat is je vast niet ontgaan.

Omdat we een heuse Asado hadden voorzien leek het mij leuk om wat extra speelruimte te creëren door mijzelf een mooie spit-set aan te schaffen. Van een basketball vriend leende ik al eens een Auspit set om wat mee in de tuin te klooien. Toen was ik nog niet helemaal overtuigd, maar het deed blijkbaar wel een vuurtje ontbranden in mijn BBQ-zieltje want naarmate het weekend in Noordwijkerhout naderde kreeg ik meer en meer inspiratie om er wat leuks mee te gaan doen en die maximaal uit te testen. Dus zo gezegd zo gedaan, het spitje kwam er niet alleen... ik koos voor de indrukwekkende Gold Set van Auspit.

SDJ_1747.jpg


Die set komt in een mooi foudraal en is heel compleet met extra klemmen, een vuurschaal, een zwenkarm en een grill mandje waar je van alles in kan bereiden. Aan de hand van een aantal foto's wil ik jullie graag laten zien hoe veelzijdig dit apparaat is en waar ik zoal tegen aan gelopen ben bij het gebruik ervan.

Wat ik vooral erg leuk vind aan dit apparaat is dat het een stand alone apparaat is. Het spit wordt gevoed door een motor in een RVS behuizing waarin je 2 dikke D-cell batterijen stopt (er is ook een aansluiting voor een externe adapter als je liever met een snoertje werkt) en die unit plaats je dan op een losse dikke RVS-staander zodat je het apparaat echt overal kan gebruiken waar je vuur hebt gemaakt. Denk aan het strand, een park, je achtertuin, overal.

SDJ_1911.jpg


De basis wordt gevormd door een spit stang, staander en motor met klemmen en spitvorken. Dat is de Auspit basis. Daarmee zou je bij een open vuur of een berg kooltjes gewoon al je ding kunnen doen. Wat daarbij (mij) vooral opvalt is dat alles enorm degelijk is uitgevoerd in dik RVS. De staande basis is een dikke stang die je met een (tent-)hamer (of een blok haardhout) de grond in kan werken, dan breng je een klem aan op de hoogte waarop je het spit wil plaatsen, je plaatst die unit erop en je bent good-to-go.

Maar als je bijvoorbeeld in een rijtjes huis woont met buren dichtbij (zeg maar zoals in Australië maar dan heel anders) dan wil je waarschijnlijk gewoon een vuurtje maken van houtskool of briketten en dat van de grond houden. Daar is die prachtige firetray dus voor gemaakt! Ook als je op een camping staat waar ze zuinig zijn op het gras... een uitkomst!

Het vernuft zit in details. De klemmen waarop je spit en daar onder ook de vuurbak rusten, kun je op twee manieren plaatsen. Beugeltjes omhoog maakt dat je spit en vuurbak kunt fixeren, beugeltjes omlaag maakt dat je makkelijk kunt zwenken, beide zonder dat de hoogte veranderd. Dat zwenken is handig als je de positie ten opzichte van de hittebron wil variëren, maar ook als je tussendoor de kerntemperatuur wil meten. Motortje uit en meten. Motortje weer aan en verder garen of kleuren.

SDJ_1894.jpg


Ik keek vooral erg uit naar het grillmandje want daar zag ik al kipkluifjes in, koffieboontjes, mooie groentes... het werd dit weekend een heerlijke notenmix en popcorn. Met name dat laatste vraagt om een sterke regie en keuzes maken... te ver van het vuur droogt de maiskorrels uit voordat ze gaan poppen. Te dichtbij geeft verbranding... maar juist dat laatste viel me enorm mee. Omdat het mandje steeds draait ten opzichte van het vuur is de verhitting best heel gelijkmatig en mag je best dicht op het vuur komen.

SDJ_1396.jpg


Hier de basis voor de notenmix. Ik had ongebrande amandelen, paranoten, cashew, macademia, walnoot en hazelnoot en deed daar een beetje olijfolie bij en wat kruiden. Lekker een half uurtje draaien tot de gewenste kleur, geur en knapperigheid en genieten maar!

SDJ_1431.jpg


Het eerste rondje popcorn ging niet geweldig (te lang te ver van het vuur gedraaid) maar de tweede ronde ging echt perfect.

SDJ_1418.jpg


Lekker rookje eraan. Ik koos voor hartig door een zout en chilipeper mengsel te gebruiken. Zoet met ahornsiroop of een suiker siroopje zou ook moeten werken. Echt hartstikke leuk om die korrels te zien en horen poffen.

SDJ_1461.jpg


De flexibiliteit en de vrijheid van het apparaat bevalt mij erg goed. Je kunt vlot variëren in hoogte en positie ten opzichte van het vuur. Naarmate er minder of meer ruimte ontstaat in je vuurschaal kun je spelen en makkelijk de positie ten opzichte van de andere produkten die je bereid aanpassen. Het is ook mogelijk om naast die spitvorken tegelijk ook een mandje te laten draaien zodat je bij je kippetje ook alvast aardappeltjes bereid. Op de stang kun je ruim 8 kilo kwijt mits je de lading gelijkmatig verdeelt.

SDJ_1738.jpg


Over die spitvorken heb ik nog wel wat te zeggen. Er worden vorken van 2 lengtes meegeleverd en ruim genoeg om daar van alles mee te fixeren. Maar dat is natuurlijk lang niet altijd nodig. Bij onze ananas bijvoorbeeld merk je dat die prima gefixeerd is op de brede spitstang en zijn die vorken niet nodig.

SDJ_1835.jpg


Bij het buikspekje of een kip is dat wel raadzaam. Maar die Australiers zijn - denk ik - gewend aan hele grote stukken zoals hele ribroasts of procureurs, kalkoenen. Dat maakt dat de vorken vrij ver van de stang gesitueerd zijn en je bij een - toch nog behoorlijk - stuk buikspek geen plek hebt om de vorken in te laten aangrijpen. Daarom is die lengte best handig want als je de vorken links en rechts om het vlees laat vallen zit het ook gefixeerd. Hier gebruikte we ook nog een touwtje maar dat was meer voor show, haalde niets uit.

SDJ_1586.jpg


Om de spitvorken te verschuiven moet je de klemmen dus inknijpen en daarmee varieer je ook meteen de breedte ervan. Heel anders dan een spitvork voor een Weber of over waarbij je werkt met een stelschroefje om te fixeren zonder dat je breedte van de vork wijzigt. Omdat de vorken zo lang zijn kun je ook volstaan met één vork om je kip op z'n plek te houden, dan is het logischer om die spitvork eerst te plaatsen (aan de kant van de motor) en dan je product er tegenaan te duwen zodat die aangrijpt. De vorken zijn zo sterk en stabiel dat eentje genoeg moet zijn om zelfs een kalkoen te fixeren.

De spitstang zelf is ook erg degelijk en dik van diameter. Dat betekent dat delicate produkten zoals een paar ananassen op een rij (ik had er later nog twee kleintjes tegelijk op) best wat te verduren krijgen als die dikke punt erdoor heen gejaagd wordt... met een scherp officemesje een kruisje maken door de kern in te snijden helpt daarbij. Misschien kun je ook op een andere manier - je aanzetstaal - iets voor boren.

Samen met de zwenkarm waar je een DO of een koffiepotje boven het vuur zou kunnen hangen is dit een hele mooie complete set en ik ben er dan ook erg blij mee. Buiten koken is gewoon zalig, dat weten jullie allang, maar met deze set heb je weer een nieuwe mogelijkheid erbij!

Heb je vragen over deze Little Aussie Legend? Laat maar weten!
 
Laatst bewerkt:

El Fumarole

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.128
Echt een geinig en veelzijdig apparaat! Mooie aanwinst voor onze buitenkook avonturen!
 

Zzzjon

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.355
Mooi apparaat.

Heb nog geen draaispit maar een apparaat als dit zou een mooie aanvulling zijn.
Zeker omdat wij nog wel eens boven open vuur koken.
 

rsoeteman

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.779
Mooie set man, al plannen om een youtube kanaal te starten?
 

Bram

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
4.964
Deze had ik even gemist. Maar wat een gaaf stuk BBQ speelgoed. Passen de weberspit onderdelen op het apparaat?
Lijkt me ook leuk om voor de tuinkachel te zetten. Shit man. Nu wil ik dit ding ook hebben 😎
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.156
Ha Bram, tja dit is wel echt mooi spul hoor, was ook echt een Top Weekend!

Passen de weberspit onderdelen op het apparaat?

Nee dat niet. Weber gebruikt een vierkante as met een smallere diameter. Ik heb wel accessoires die zowel op dat Weber spit als op deze Auspit passen maar dat zijn accessoires (shaslick set en kebab) die van Chinese makelij zijn. Als ik zo vrij mag zijn is dit Australische materiaal veel degelijker uitgevoerd massief RVS. Kom maar eens voelen!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

picosuma

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.685
Dit is weer een gaaf stukje speelgoed en lekker moet maar weer een hele tijd mijn vrouw maar verwennen voordat ik zoiets aan mag schaffen 😀😀
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.156
Dit is weer een gaaf stukje speelgoed en lekker moet maar weer een hele tijd mijn vrouw maar verwennen voordat ik zoiets aan mag schaffen 😀😀

Dat kan juist heel goed met dit apparaat Piet! Kun je heerlijke dingen mee maken!
 

vogels

Pitmaster
 
 
 
Berichten
834
Mooi geschreven weer Sander, zou je iets mee moeten doen :p
 

Peter64

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.007
Mannen zijn net kinderen....af en toe een nieuw speeltjeen hoppa..
 
Bovenaan Onderaan