Beef en Steak

Fiësta Latino - Picanha Churrasco con Chimichurri

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
7.474
Hola BBQ-Amigos!

Afgelopen zaterdag was een drukke dag èn het was lekker warm. In de ochtend voetbaltoernooitje met mijn zoon Thijs en zijn G-makkers in Utrecht, daarna even vlot boodschapjes bij de groentejuwelier en de slijter, het vlees had ik al op m'n gemakje op de vrije vrijdag gedaan... toen was het nòg warmer en ontstond het idee van een mooie Latijns Amerikaanse bereiding. Ik wilde een staartstukje bereiden, maar dan niet mijn comfort versie (langzaam garen en afgrillen) maar op het spit deze keer... mijn eerste keer. Beste een beetje spannend, ik zag filmpjes van indirect (platesetter tussen het spit en de pit) en vol direct met een gevulde kolenmand...

Ik heb een haat-liefde verhouding met rook. Mooie pluimpjes van heerlijk rookhout vind ik zalig, maar grote vette walmen van het grillen vind ik lastig. Ik woon in een rijtjeshuis met echt òveral buren dus ik was een beetje huiverig voor het spit. Maar kom op, het is maar eens per maand fotowedstrijd en dan moet alles uit de kast. No Merci.

Dus daar gaan we: Soppen met die handel!

SDJ_9002.jpg


Tja wat dacht je anders? Voor de wedstrijd laat ik niets aan het toeval over!

Er groeide al een tijdje een mooi rood pepertje boven mijn Groene Vriend en die had zo stilletjes aan wel genoeg zon en koude rook gehad, die mocht geoogst worden voor een heerlijk pitje in de zo essentiële condiment bij picanha:

SDJ_8993.jpg


Inderdaad, we maakte chimichurri, met verse platte peterselie en verse oregano en een lekkere punchy rode wijn azijn en ook belangrijk (voor mij) lekkere verse dus erg scherpe knoflook en dan ook echt standje anti-vampieren dus gerust vier teentjes in zo'n potje raspen:

SDJ_8996.jpg


Dat is voor mij echt dè go to saus bij lekker hard gegrild rundvlees:

SDJ_9000.jpg


Hieronder de uiteindelijk - voor mij - optimale opstelling: split grill, dus een halve kolenmand. Ik koos voor Marabu van Echt onderin en afgetopt met zachtere Dammers. Dan gaat het vlot aan en heb je even rustig de tijd voor rook tot het daarna harder gaat.

SDJ_9008.jpg


Mooi rookhoutje op maat hakken, ik koos voor Zweedse Kers voor het heerlijke zoete rookje maar ook de geel-rode gloed aan het vetje vind ik dan erg mooi en lekker.

SDJ_9050.jpg


Over het vetje gesproken... dat was er wel hoor. Allemachtig, het had een boterig lekker speklaagje dat al romig aan voelde bij het snijden:

SDJ_9025.jpg


Mooi graan afgevoerde runderen met speklaag maar ook mooie marmering. Dit moest haast wel lekker worden... lekker dik grof zoutlaagje erop!

SDJ_9028.jpg


En dan lekker even wegleggen in een alufolie hangend in de koelkast (want liggend paste niet):

SDJ_9030.jpg


Dat gaf me lekker even de tijd voor de bijgerechtjes, omdat ik niet goed wist hoe lang dat grillen op het spit ging duren besloot ik al die handelingen maar eerst te doen. Dan kunnen de smaken lekker intrekken ook maar vooral, dan bleef er tijd voor ontspanning en een klein drankje tussendoor. Alles op z'n tijd. Hoe zeggen onze Latino Amigos dat ook alweer? Tranquilo!

SDJ_9033.jpg


Een hele mooie blonde overzeese Trappist: erg fijn!

SDJ_9036.jpg


Tomaten slaatje vind ik altijd lekker, door die sushi azijn ook lekker bij vette vleesjes, heerlijk!

SDJ_9077.jpg


Bosje bloemen vind mijn lieve vrouw echt leuk om te krijgen, maar een vers gegrild bosje groen vind ze haast nog leuker!

SDJ_9079.jpg


Zoals gezegd, eerst lekker rustig met een lekker rookje (je ziet op de foto het verschil niet, maar dit is heerlijke warme rook van het kersenhout) er wordt nog nauwelijks gegrild in dit stadium, de pit is omstreeks 125 klein nulletje c. Alle kleur is van de rook.

SDJ_9055.jpg


Dus ruim tijd voor een mooi bier van de Zuiderburen. Mooie stevige blonde Duvel-achtige rakker. Fijn.

SDJ_9134.jpg


Dan schuiven verder open en door grillen tot een krokant vetje en een kern van 56°C (snel met Thermapen One prikken tijdens het draaien) en daarna even rusten zodat je de grill vorken er makkelijker uit haalt en je het vlees dan mooi trancheert.

Kon ik mooi even de Stevige Argentijn aan de tand voelen:

SDJ_9044.jpg


Nou, die staat hoor... Carmaba, wat een heerlijke donker rijp fruit. Zalig!

Bordje opmaken dan maar:

SDJ_9161.jpg


Het was echt een heerlijke maaltijd en het vlees was zalig. Dik tevreden!

Eerlijk waar, dit is puur levensgeluk:

SDJ_9166.jpg


Knapperig vetje, heerlijk mals vlees en de combi met die chimi is goddelijk!

Veel liefs, bedankt voor het lezen!
 
Het wordt tijd dat we ook Fumes en Carnes slabbetjes krijgen. Ik kwijl zo wat van al dat lekkers.
 
Mooi verhaal met een mooi resultaat 👌.
 
Picanha, chimichurri en groene asperges... Ik begin nu toch echt te twijfelen of we geen familie zijn! Damn, dat is ook echt mijn favoriete combi!
 
Wat een heerlijke plaatjes Sander 😍

Het water loopt me al weer in de mond van die heerlijke Picanha in combinatie met de lekkere groentjes en de heerlijke biertjes en wijn 🤤

Ben wel stiekem nieuwsgierig nu wat je voor keur heeft kwa bereiding van je Picanha ? Het spit of de reverse sear methode?

En hoe beviel je het spit voor de eerste keer?
Kwa opstelling is de opstelling die je gebruikt voor een Kamado het beste in mijn ogen, zo doe ik het ook altijd🤗
 
Ben wel stiekem nieuwsgierig nu wat je voor keur heeft kwa bereiding van je Picanha ? Het spit of de reverse sear methode?

Ik neig naar laag en traag... maar ik ga het gauw nog eens naast elkaar proberen... spit is natuurlijk wel een stuk fotogenieker... hopelijk!
 
Terug
Bovenaan Onderaan