BasBQ
Beef en Steak

Ossobuco, Kalfsschenkels in Tomatensaus

 
 
 
 
 

Jet

Gemarineerd
Berichten
1.773
DSC_8154.JPG


Ossobuco, kalfsschenkels in tomatensaus, een klassieker uit Italiaanse keuken, ooit geinspireerd door hert recept van Jappert hier op het forum en door onze Belgische vriend Jeroen Meus.
Het recept is daardoor zo aangepast dat het niet veel meer lijkt op het recept van Jappert. Maar wij vinden hem zo helemaal af.
Voor de bouillon gebruiken wij kippenbouillon, die past beter bij het delicate kalfsvlees dan runderbouillon.
Tip: Kalfsschenkels zijn over het algemeen goed verkrijgbaar bij de Turkse/Islamitische slager.
De Gremolata is een absolute must bij een lekkere Ossobuco.

Ingrediënten:
- Een paar mooie stukken van in totaal ruim 1 kilo Kalfsschenkels meestal (4 stuks) (of Runderschenkels)
- 2 uien zeer fijn gesneden
- 1 a 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 winterpeen zeer fijn gesneden (150 gr.)
- 2 grote bleekselderie stengels zeer fijn gesneden
- 250 ml sterke kippen bouillon (250 ml. Water en 1 bouillonblokje)
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde Tijm
- 2 theelepels gedroogde Oregano
- 250 ml droge witte wijn (Pinot Grigio)
- 2 blikken gepelde tomaten (a 400 gram), gepureerd MUTTI San Marzano bij voorkeur
- ½ - 1 tl. Suiker (optioneel)
- ½ - 1 tl. Sambal Oelek
- 1 eetlepel tomaten puree uit tube MUTTI, hoeft niet ontzuurd te worden. Het merk PETTI is ook lekker
- 1 a 2 eetlepel bloem
- Zout en zwarte Peper uit de molen
- Slagerstouw, eventueel

- Pasta naar keuze, koken zoals je gewend bent (80-100 gram droog per persoon in ruim kokend water met wat zout)

Voor de Gremolata:
- Rasp van 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- Flink wat (platte) peterselie 60-90 gram

Bereiding:
Bind eventueel slagerstouw om de schenkels zodat ze niet teveel samentrekken tijdens het aangrillen, of snij/knip de schenkels in tegen het kromtrekken. Vlees goed peperen en zouten en dan hard kort grillen in skillet of op grillrooster. Vlees eruit/af halen en apart leggen. Dan de uien en knoflook in wat hete roomboter of olie rustig laten sudderen in een braadpan of DO. Voeg daarna de zeer fijn gesneden peen en selderij toe en bak een minuut of 4-5 zachtjes mee. Dan mag de wijn en de (groente) bouillon laurier, tijm, oregano erbij en laat dat rustig warm worden. Voeg de MUTTI tomaten puree uit tube toe en de gepureerde bliktomaten. Strooi gelijkmatig de bloem over de saus en roer voorzichtig door. Leg het vlees op de saus en schep wat saus eroverheen Laat minimaal drie uur sudderen.
Het vlees en merg halen wij tegenwoordig van/uit het bot, snijden het vlees in blokjes en doen dit samen met het merg terug in de saus.

Gremolata:
Hak voor de gremolata de knoflook, peterselie en citroenrasp zeer fijn gebruik dit als topping op de saus op het bord.

Pasta:
Wij eten dit bij voorkeur met mini schelpjes pasta (Mini Conchiglie van bijvoorbeeld Grand'Italia)
Maar tagliatelle (foto), macaroni of Gnocchi kan natuurlijk ook.

Bijgerecht:
Als groente/bijgerecht serveren wij er altijd een eenvoudige frisse komkommersalade bij.
Voor 2 personen:
- 1 Komkommer, grof geraspt, met of zonder schil.
- 1 zakje Calve Salademix tuinkruiden (supermarkt)
- versgemalen zwarte peper uit de molen
- 1 el. neutrale sladressing
- 1 el. extra vergin Olijfolie ( wij gebruiken Valderrama arbequina)
Alles bij elkaar mengen in een kom even laten staan en klaar.

DSC_8131.JPG
DSC_8135.JPG
DSC_8139.JPG
DSC_8140.JPG
DSC_8142.JPG
DSC_8145.JPG
DSC_8146.JPG
DSC_8147.JPG
DSC_8153.JPG
 
Gaan we zeker maken!

Lijkt me heerlijk. 😋
 
  • Leuk
Waarderingen: Jet
Klasse Jet, dank u zeer!
 
  • Leuk
Waarderingen: Jet
Ga ik ook maken....
 
  • Haha
Waarderingen: Jet
Heerlijk hartverwarmend troosteten Jet 😋

Dankjewel voor het delen van dit heerlijke recept.
 
  • Leuk
Waarderingen: Jet
Oh moet ik nog ff erbij tikken 🤦‍♀️ het lekkerste is als de Ossobuco een nacht overstaat, kunnen alle smaken een mooi huwelijk vormen 🥰
 
Oh moet ik nog ff erbij tikken 🤦‍♀️ het lekkerste is als de Ossobuco een nacht overstaat, kunnen alle smaken een mooi huwelijk vormen 🥰
Das dan helemaal mooi Jet, ik heb een etentje zaterdag en weet al wat ik ga maken vrijdag 😇😋
 
  • Geweldig
Waarderingen: Jet
Dit ziet er weer heerlijk uit

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Nou Jet,

Wederom bedankt voor dit lekkere gerecht!

Dat wordt smullen morgen 😋

F295A043-BA83-4529-BE91-2938F2499D19.jpeg
CCD185DC-E6B9-4A38-AA96-AC4A3CB516C2.jpeg

En na dik 3,5 uur pruttelen valt het werkelijk helemaal van het bot.

AC9E8261-B67D-4000-A9A3-7C31C9AB2AF7.jpeg
 
Wohoo, dat ziet er zalig uit zeg!
 
Wohoo, dat ziet er zalig uit zeg!
Danke Sander!

Ik moet bekennen dat ik het wel vaker van het fornuis heb gemaak. Maar het subtiele rook smaakje aan de kalfschenkel maakt het wel af.
 
Wauw Roy :love: mijn complimenten, dit ziet er echt fantastisch uit 🥰
Mooie schenkels, lekker pruttellen en dan het vlees wat loslaat van het bot en de merg door de saus scheppen, een nachtje laten staan en dan de volgende ochtend proeven 🥳 dat romige van de merg is zo verschrikkelijk lekker 😍

Afgelopen weekend goulash gemaakt met kalfsschenkel..................... nooit meer riblappen 😉 kalfsvlees is zo veel zachter van smaak en veel lekkerder 🥰
 
Zo , lijkt me lekker Jet , het idee met goulash ook 😋. ga het eens proberen .
(Vrouw moet het bot er dan niet in zien 🤫)
 
  • Leuk
Waarderingen: Jet
Wauw Roy :love: mijn complimenten, dit ziet er echt fantastisch uit 🥰
Mooie schenkels, lekker pruttellen en dan het vlees wat loslaat van het bot en de merg door de saus scheppen, een nachtje laten staan en dan de volgende ochtend proeven 🥳 dat romige van de merg is zo verschrikkelijk lekker 😍

Afgelopen weekend goulash gemaakt met kalfsschenkel..................... nooit meer riblappen 😉 kalfsvlees is zo veel zachter van smaak en veel lekkerder 🥰
Dankje Jet!

Ik heb zonet even geproefd. Het lijkt mij verstandiger dat ik de ketel weg zet voordat ik als ontbijt Ossobuco ga eten met zuurdesembrood😉😅

Een paar dorpen verder op hebben we een slager zitten ( Kosterke Margraten ) die van slacht tot in de slagerij alles zelf maakt / bereid. Daar krijg je kakel vers betaalbaar kalfsvlees. Ik moet daar ook niet te lang rond lopen want ik begin al te kwijlen als ik daar binnen loop met al dat lekkers.

Goulash van kalfsvlees heb ik nog nooit gemaakt. Dat houd ik in acht voor de volgorde keer.

Vrouw moet het bot er dan niet in zien 🤫)
Haha Rdj, dat commentaar kreeg ik gisteren ook al 😅
 
Hey Roy, det liek mich erg lecker. Kinse mich noa de sjtasiefestatie ff eine keatel bringe...😋😋
 
Ik dacht eerst, die is Slipknot fan, oh nee het is John Wayne Gacy.....................ohja carnaval 😂🤣😂🍻
 
Terug
Bovenaan Onderaan