- Berichten
- 503
Staartstuk/tritip/picanha
Allemaal een andere naam voor het zelfde stuk vlees.......toch?
Dat gaat we testen
Ook maar gelijk twee manieren van bereiden geprobeerd.
In dikke steaks en aan een stuk.
Ik had me goed voorbereid en veel gelezen en gekeken op het net.
Volgens de kenners kan een picanha nooit meer wegen dan 1000-1100 gram
Anders krijg je roundroast ofte wel rosbief met vet.
We hadden twee stukken
ik eentje van 1.8 kilo, een goede vriend eentje van 1 kg
Ik bij de Hanos, Ronald van de Macro
Ook de beschrijving was anders.
Op het 1kg Makrostuk stond echt Picanha, op mijn stuk stond staartstuk.
Toen we de stukken vlees in handen hadden zagen we al genoeg vermoedde we.
We hebben het 1kg stuk in stukken gesneden en het staartsuk in zijn geheel gelaten.
5 minuten van te voren gemalen zout op de steaks, 10 minuten eerder veel grof zeezout op het hele stuk.
Dat hebben we vervolgens op de ProQ gelegd op de eerste etage (is ongeveer 40 cm hoog) en die tot een kern van 50 graden gedaan.
Bij 40 graden omgedraaid op de vetkant.
Totaal heeft het 45 minuten geduurd denk ik.
De bbq temp was ongeveer 140-150 graden
De steaks op heet vuur op de Weber.
2x 6 minuten en toen weggelegd tot een kern van 55 graden ongeveer
DAMN wat een vlammen af en toe, dat is echt flamegrilled en niet te doen zonder deksel.... 8)
Voor het serveren de grotert ook nog even 2 minuutjesd met het vet op de hete kolen.
En???
Eigenlijk wisten we het al, staartstuk van 1.8 kg is beslist een ander stuk vlees dan Picanha van 1 kg.
Picanha is echt een zalig stukje vlees en tot nu toe het meest echte stukje grillvlees dat van de Q is gekomen.
Ongetwijfeld in samenwerking met de flamegrill methode...
Dan valt het staartstuk gewoon wat tegen.
Dat is jammer, want het was toch lekker.
Maar inderdaad rosbief met vet.
Minder mals, en het vet was in tegenstelling tot de Picanha niet bedoeld te eten vonden we.
Verder had ik er een variatie op chimichurry bijgemaakt met een basis van gegrilde paprika.
Iets te veel knoflook, maar erg lekker, vooral dan weer bij het staartstuk.
De Picanha had het eigenlijk niet nodig.
Vaste bijgerechten waren gevulde tomaatjes, portebello's en twice baked potato's
Helaas heb ik daar en van het indirect grillen geen scherpe en duidelijke foto's gemaakt.
Conclusie
Picanha als steak is niet te versmaden.
Echt heel erg lekker.
En staartstuk is niet per definitie het zelfde als Picanha.
Volgende keer echt twee indentieke stukken scooren en de test over doen.
Echt vervelend, maar goed, het moet maar......:-D
Oja de Pron
(sorry mensen, ik had de puf niet om de goede DSLR camera op te snorren, dus de foto's zijn iets minder.)
Filmpje van de vlammen doet het altijd leuk.
MVI 4725
Allemaal een andere naam voor het zelfde stuk vlees.......toch?
Dat gaat we testen
Ook maar gelijk twee manieren van bereiden geprobeerd.
In dikke steaks en aan een stuk.
Ik had me goed voorbereid en veel gelezen en gekeken op het net.
Volgens de kenners kan een picanha nooit meer wegen dan 1000-1100 gram
Anders krijg je roundroast ofte wel rosbief met vet.
We hadden twee stukken
ik eentje van 1.8 kilo, een goede vriend eentje van 1 kg
Ik bij de Hanos, Ronald van de Macro
Ook de beschrijving was anders.
Op het 1kg Makrostuk stond echt Picanha, op mijn stuk stond staartstuk.
Toen we de stukken vlees in handen hadden zagen we al genoeg vermoedde we.
We hebben het 1kg stuk in stukken gesneden en het staartsuk in zijn geheel gelaten.
5 minuten van te voren gemalen zout op de steaks, 10 minuten eerder veel grof zeezout op het hele stuk.
Dat hebben we vervolgens op de ProQ gelegd op de eerste etage (is ongeveer 40 cm hoog) en die tot een kern van 50 graden gedaan.
Bij 40 graden omgedraaid op de vetkant.
Totaal heeft het 45 minuten geduurd denk ik.
De bbq temp was ongeveer 140-150 graden
De steaks op heet vuur op de Weber.
2x 6 minuten en toen weggelegd tot een kern van 55 graden ongeveer
DAMN wat een vlammen af en toe, dat is echt flamegrilled en niet te doen zonder deksel.... 8)
Voor het serveren de grotert ook nog even 2 minuutjesd met het vet op de hete kolen.
En???
Eigenlijk wisten we het al, staartstuk van 1.8 kg is beslist een ander stuk vlees dan Picanha van 1 kg.
Picanha is echt een zalig stukje vlees en tot nu toe het meest echte stukje grillvlees dat van de Q is gekomen.
Ongetwijfeld in samenwerking met de flamegrill methode...
Dan valt het staartstuk gewoon wat tegen.
Dat is jammer, want het was toch lekker.
Maar inderdaad rosbief met vet.
Minder mals, en het vet was in tegenstelling tot de Picanha niet bedoeld te eten vonden we.
Verder had ik er een variatie op chimichurry bijgemaakt met een basis van gegrilde paprika.
Iets te veel knoflook, maar erg lekker, vooral dan weer bij het staartstuk.
De Picanha had het eigenlijk niet nodig.
Vaste bijgerechten waren gevulde tomaatjes, portebello's en twice baked potato's
Helaas heb ik daar en van het indirect grillen geen scherpe en duidelijke foto's gemaakt.
Conclusie
Picanha als steak is niet te versmaden.
Echt heel erg lekker.
En staartstuk is niet per definitie het zelfde als Picanha.
Volgende keer echt twee indentieke stukken scooren en de test over doen.
Echt vervelend, maar goed, het moet maar......:-D
Oja de Pron
(sorry mensen, ik had de puf niet om de goede DSLR camera op te snorren, dus de foto's zijn iets minder.)
Filmpje van de vlammen doet het altijd leuk.
MVI 4725