BasBQ
Beef en Steak

Koud gerookt zalm

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.091
Beste bbq collega's

Waarom dit topic? Gewoon, omdat het lang geleden was dat er hier zelfgerookte zalm is gemaakt.
En omdat ik zin had dit met jullie te delen.

Het gehanteerde recept is het recept van Ewald, het "minder zout" recept.
Afwijkend op dit recept: beetje knoflookpoeder toegevoegd, rum opgedronken ipv bij de vis

De pics

28 december:
De zalm en de pekel
20231228_194249.jpg


Vervolgens licht gevacuumeerd en daarna voor 4 dagen in de koelkast
20231228_195601.jpg


Om het wachten een beetje dragelijk te maken, wat oestertjes gegeten en een lekker portje (Graham's LBV) gedronken
20231229_124400.jpg


20240101_210618.jpg


En na 4 dagen mocht de zalm uit de koeling en in de weber met een volle csg.
Ik rook mijn zalm altijd 's-nachts want het duurt toch zijn 12-14 uur.
20240101_204510.jpg


Niet lopen kl*ten met een theelichtje, gewoon de gasbrander er op @Barbeknoei

20240101_204942.jpg


20240101_205049.jpg


Kiek em goan !!!

20240101_205822.jpg


En de volgende dag, na 13,5 uur:
20240102_105559.jpg


Daarna nog 2 dagen in licht vacuüm in de koelkast de rooksmaak zichzelf laten "verdelen".
Vandaag een stukje aangesneden en getest

Uitslag: ✅ GESCHIKT
20240104_152635.jpg


20240104_153259.jpg


Zo, voorraadje is weer op peil.

Dank voor het kijken
Rick
 
Laatst bewerkt:
Fantastisch lekker recept. Niet aan te slepen hier. Genieten hoor!
Mag ik vragen waarom je de zijde niet gewoon in 1 stuk hebt verwerkt? Lijkt mij makkelijker, zeker met plakjes snijden.
 
nou weet ik het zeker.. na het zien va ndeze post moest ik er ook maar eens aan geloven.
 
Daar wordt de inwendige mens toch blij van Rick!

van al dat roze lekkers😋

Lekker oesters slurpen met een heerlijk portje erbij. Je bent toch een heerlijke levensgenieter Rick 👍🏻

nou weet ik het zeker.. na het zien va ndeze post moest ik er ook maar eens aan geloven.
Ik zeg doen drekzz! Wij thuis eten hem al jaren niet anders meer dan op de Ewald methode 😋
 
Laatst bewerkt:
Nu kan ik helemaal niet meer wachten, er ligt er hier 1 gevacumeerd in de koelkast te wachten op rook.
Vannacht gaat de CSG aan. 😋
 
Fantastisch Rick! Wat een zalige smaakvolle foto reportage heb je voor ons gemaakt. Die is het keurmerk Foodporn waardig kerel, bravo!
 
Blijft gewoon superlekker, ziet er top uit Rick.
Vlak voor kerst ook 2 zijdes gerookt, maar niet geplaatst is dus niet gebeurd;)
Ook maar gelijk een nieuwe CSG onder de boom laten leggen, die van Weber, wat een solide bouw heeft dat ding, de oude van ProQ begon een beetje tummig te worden. Ditmaal had ik 2% zout gebruikt ipv. 2,5 % het smaakverschil is heel klein, niet noemenswaardig eigenlijk.
De tweeling-neefsjes van 11 vielen in ieder geval weer aan als een stel hongerige spreeuwen.😂
 
Ziet er top uit! Ik heb de zijde ook in stukken gesneden ivm het maatje van de ziplockbags.
Oh en ben geloof ik de oesters vergeten ;-)
Heb de stukken net afgespoeld om ze vanavond in de rook op de Q te leggen.
 
Fantastisch lekker recept. Niet aan te slepen hier. Genieten hoor!
Mag ik vragen waarom je de zijde niet gewoon in 1 stuk hebt verwerkt? Lijkt mij makkelijker, zeker met plakjes snijden.
Thnx
Ik vind het juist makkelijker zo geproportioneerd. Past beter op het rooster en in de vriezer. Een hele zijde gaat hier niet in 1x op.
Bijkomend voordeel, in stukken = meer oppervlakte = meer rooksmaak
 
Ik heb dit nog nooit gedaan. Toch eens een CSG aanschaffen.
Lekker.

Kun je dit vacumeren en invriezen ?
 
Ik heb dit nog nooit gedaan. Toch eens een CSG aanschaffen.
Lekker.

Kun je dit vacumeren en invriezen ?
Echt, een CSG Is fantastisch. Zalm, kaas, enz.
Na het roken van de zalm proportioneer ik hem verder en vacumeren ze.
Na 2 dagen in de koelkast eet ik er pas voor het eerst van. Dan zijn de smaken beter verdeeld.
Wat over Is vries je gewoon in.
 
It giet ohn!

IMG_5814.jpeg
 
@Ridevi71 @Zzzjon . Ik ben om. Ga ook een CSG kopen. Tips welke en welk rookmot?
Zalm op met vel op het roooster?
Hoe weet ik of die goed is ?
 
@Ridevi71 @Zzzjon . Ik ben om. Ga ook een CSG kopen. Tips welke en welk rookmot?
Zalm op met vel op het roooster?
Hoe weet ik of die goed is ?
Type csg sowieso van rvs zou ik doen. Verder jou keuze. Die van weber lijkt mij erg degelijk. Dat wordt waarschijnlijk mijn volgende.
Zalm met het vel op rooster, zie diverse foto's
Na 4 dagen pekelen en ca 12 uur roken en 2 dagen smaak verdelen (als je meteen na het roken eet, kan de rooksmaak intens zijn) Is tie goed.

Je werkt niet met een kerntemperatuur oid. Tja, wat Is goed.
Neem iig hygiëne in acht en roken alleen bij een temperatuur lager dan 20 graden (geloof ik. @Ewald zal dit wel weten/kunnen bevestigen) Om bacterie groei tijdens het roken twee voorkomen. Tis tenslotte rauwe vis.
Daarom zie je dit niemand in de zomer doen.
Zie ook voor aanvullende informatie

Kijk ook eens naar het roken van kaas, zout, of zelfs olijfolie. Is hier op het forum en/of op de site van noskos te vinden
 
@Ridevi71 @Zzzjon . Ik ben om. Ga ook een CSG kopen. Tips welke en welk rookmot?
Zalm op met vel op het roooster?
Hoe weet ik of die goed is ?
Ik had een proQ CSG zo'n vierkante die je met een waxinelichtje aan kan steken. Die optie ervan werkt niet prettig toch best wel lang mee gedaan.
Toen de Weber CSG een aantal jaren geleden uitkwam was ik al om en na de recensie van @noskos helemaal.
Maar mijn oude deed het nog.
Tot afgelopen Kerst ik de Weber heb aangeschaft.
De bouw van de weber is oerdegelijk zoals je van Weber mag verwachten de draad van het gaas is veel steviger dan de ProQ en iets grotere mesh waardoor je volgens Dennis met meel en mot kan roken. Mijn ProQ werkte niet lekker met mot, alleen met meel. Het gaas van de Weber is behandeld met een keramische coating.
Lees ook even de recensie van Dennis

 
De versie van Weber ziet er goed uit en zou ik kopen als ik in de markt ervoor was denk ik.
Ik gebruik een Barbecook coldsmoker en daarmee gaat het ook prima. Om aan te steken gebruik ik een stukje van een aanmaakblokje.

Zelf houd ik max. 15°C buitentemperatuur aan en het liefste zelfs max 10°C. Als de rookmot opgebrand is en het vuur niet tussendoor is overgeslagen dan is het goed. De ene keer gaat het wat sneller dan de andere keer.
 
...........
Neem iig hygiëne in acht en roken alleen bij een temperatuur lager dan 20 graden (geloof ik. @Ewald zal dit wel weten/kunnen bevestigen) Om bacterie groei tijdens het roken twee voorkomen. Tis tenslotte rauwe vis.
............
Ergens staat onder de 25 graden Celsius. Maar zoals @Ericamado zegt hoe kouder hoe beter, onder de 15 graden vind ik een prima temp
Maar wel boven het vriespunt.
 
Terug
Bovenaan Onderaan