Ik herken dit fenomeen ook bij mijn BGE L. Dat de temperaturen hoog oploopt totdat je de magrietschijf (daisywheel) plaatst.
Dit gebeurt meestal als je de toestel net hebt geactiveerd. Door het niet plaatsen van de magrietschijf en een koud toestel hebt ontstaat er een grote trek in het toestel. Door deze grote trek gaat de warmte via de binnenwand direct naar buiten, voel maar bij de schoorsteen en zie hoe hard de hete lucht wordt er uit geperst.(Pas op! Dit kan gvd heet zijn, verbrand je vingers of ogen niet). Als testje kun je in het midden van je ei een probe plaatsen zie de grote temperatuur verschillen met de meter van de BGE bij de wand. Deze trek is normaal en komt bij elk (combi)ketel, kachel, etc. voor.
Door de trek verlaat de warmte snel uit het toestel en wordt jou 2 cm dikke keramiek niet (snel) warmer op en je bent de houtskool min of meer aan het affakkelen. Met de magrietschijf kun je de rookgassen langer in het toestel houden.
Mijn ervaring leert om het toestel het snelst op te warmen door pas nadat de aanmaakblokjes zijn uitgebrand de deksel dicht te doen en meteen de magrietschijf plaatst (uiteraard gaatjes open, stukje openschuiven mag maar niet te veel). De BGE beloofd binnen 15 minuten bedrijfsklaar te zijn, maar dat is meer voor direct bbq niet voor indirect of slowcooking.
De positie van de platesetter, dus pootjes naar boven of naar beneden heeft ook invloed op. Ik ben achter gekomen dat wanneer de pootjes boven wijst, de temperatuur met moeite de 200 graden haalt. Vergeet ook niet de as die buiten de vuurring valt ook regelmatig schoon te maken, dwz de complete vuurring uit de BGE halen en de bodem afpoetsen.