Toeter
Kooltjesharker
- Berichten
- 130
Hallo mede BBQ toppers!
Ik heb een Primo XL BBQ en heb nu al 2x iets gemerkt waar ik toch eigenlijk wel enorm nieuwsgierig naar ben hoe dit kan.
Vandaag wilde ik Easterwood spareribs maken, 160 graden en dan ongeveer anderhalf uur op de Q. Wat ik doe is als volgt:
1. Pak een paar handjes houtsnippers en gooi het in een bak met water.
2. Steek BBQ aan door 2 aanmaakblokjes boven op de kolen aan te steken.
3. Hitte stenen boven het vuur zodat mijn spareribs niet aanbranden.
4. Wacht tot de vlammen uitgaan, doe dan de klep dicht en schuifjes zowel boven als beneden vol open.
5. Als de temp rond 160 graden (rooster temp) is, deksel open. Het hout wat lekker heeft kunnen weken wikkel ik in aluminium folie met gaatjes erin zodat ze niet in 1x in vlammen op gaan maar rustig roken.
5. 2 aluminium bakjes op de hitte stenen en deze vullen met water.
6. Spareribs erop.
Doordat er nu een pakketje met hout op de kolen liggen, ik de deksel langere tijd open heb gehad en de bakjes met water op de hitte stenen heb gelegd is mijn temp uiteraard gezakt. Vervolgens zet ik de schuifjes weer allebei open zodat de temperatuur weer op loopt.
Ik zie de temp op het rooster ook oplopen tot een bepaald punt dan stort het ineens in.... Van bijv. 150 graden naar 140 - 135 en dit loopt dan langzaam terug. Als ik de hitte stenen op til dan zie ik dat mijn pakketje vlam heeft gevat.. Hetzelfde heb ik een keer eerder gehad met een groter stuk hout (deze had ik niet eerst in het water laten weken). Door de vlam daalt mijn ROOSTER temperatuur, maar als ik later ga kijken dan is de dome temperatuur wel rond de 200 graden..
Hoe kan dit?? En hoe zorg ik ervoor dat ik weer terug op temperatuur kom zonder dat mijn hout in de fik vliegt?
Alvast bedankt!!
Groetjes Dennis
Ik heb een Primo XL BBQ en heb nu al 2x iets gemerkt waar ik toch eigenlijk wel enorm nieuwsgierig naar ben hoe dit kan.
Vandaag wilde ik Easterwood spareribs maken, 160 graden en dan ongeveer anderhalf uur op de Q. Wat ik doe is als volgt:
1. Pak een paar handjes houtsnippers en gooi het in een bak met water.
2. Steek BBQ aan door 2 aanmaakblokjes boven op de kolen aan te steken.
3. Hitte stenen boven het vuur zodat mijn spareribs niet aanbranden.
4. Wacht tot de vlammen uitgaan, doe dan de klep dicht en schuifjes zowel boven als beneden vol open.
5. Als de temp rond 160 graden (rooster temp) is, deksel open. Het hout wat lekker heeft kunnen weken wikkel ik in aluminium folie met gaatjes erin zodat ze niet in 1x in vlammen op gaan maar rustig roken.
5. 2 aluminium bakjes op de hitte stenen en deze vullen met water.
6. Spareribs erop.
Doordat er nu een pakketje met hout op de kolen liggen, ik de deksel langere tijd open heb gehad en de bakjes met water op de hitte stenen heb gelegd is mijn temp uiteraard gezakt. Vervolgens zet ik de schuifjes weer allebei open zodat de temperatuur weer op loopt.
Ik zie de temp op het rooster ook oplopen tot een bepaald punt dan stort het ineens in.... Van bijv. 150 graden naar 140 - 135 en dit loopt dan langzaam terug. Als ik de hitte stenen op til dan zie ik dat mijn pakketje vlam heeft gevat.. Hetzelfde heb ik een keer eerder gehad met een groter stuk hout (deze had ik niet eerst in het water laten weken). Door de vlam daalt mijn ROOSTER temperatuur, maar als ik later ga kijken dan is de dome temperatuur wel rond de 200 graden..
Hoe kan dit?? En hoe zorg ik ervoor dat ik weer terug op temperatuur kom zonder dat mijn hout in de fik vliegt?
Alvast bedankt!!
Groetjes Dennis