- Berichten
- 1.184
Het is al bijna het einde van de maand. Het idee voor deze fotowedstrijd was er al wat langer. Zelf Bao Buns maken, staat al een lange tijd op mijn (veel te lange) wishlist. Onder andere een bamboe mandje ontbrak nog in 't keuken assortiment. Dit was dus de uitgelezen kans om mijn 'quarantaine shopping spree' te rechtvaardigen. Het idee om Bao Buns te maken werd alleen maar versterkt toen ik een recept zag staan in het nieuwste boek van Jord Althuizen: Burgers & BBQ Bites.
Uiteraard niet alleen maar een bamboe mandje gehaald Afgelopen donderdag was mijn wekelijkse uitje naar de groothandel. Deze keer naar de Sligro waar ook de tonic in de aanbieding is. Normaal gezien haal ik mijn vlees altijd bij de Hanos maar als ik dan toch al bij de Sligro ben kan ik maar net zo goed hier een stuk buikspek meenemen.
Gisterochtend toen ik het vlees ging voorbereiden viel het pas op dat het een stuk met zwoerd was. De oplettende lezer ziet het natuurlijk meteen. Het staat in grote KOEIENLETTERS op de verpakking. Ik had alleen maar oog voor het vlees. Maar ach.. Geen probleem, het varkentje ontdaan van de zwoerd en een mooi stuk van 600g afgesneden voor het recept. Het overige buikspek kon mooi dienen als voorafje: Pork Belly Burnt Ends! Ook erg lekker. Voor nu... 'Asian Fantasy Buns'..
Ik startte met de frisse garnering; ingemaakte komkommer. Hiervoor namen we een halve komkommer, een rode peper, 200ml water, 200ml azijn, 0.5 theeleper zout en 50g suiker. De komkommer en rode peper heb ik in dunne plakken gesneden en alles mocht bij elkaar in een kom. Lekker intrekken, terwijl ik de rest voorbereidde.
Het stukje buikspek mocht in de rub. Volgens het recept zou je voor 400g buikspek 6 eetlepels rub moeten mengen met 1.5 eetlepel five spices en 1 theelepel gemberpoeder. Aangezien ik 600g buikspek had heb ik dit keer 1,5 gedaan. Ik weet niet of Jord erg kleine eetlepels gebruikt, of dat die van ons erg groot zijn... Maar de hoeveelheid rub was volgens mij genoeg geweest voor minstens 1200g buikspek.
De hoeveelheid rub die je hier onder ziet is ongeveer de helft van wat ik in totaal had:
De barbecue was nog mooi op temperatuur (ongeveer 110 graden) door het bereiden van de Burnt Ends. Het stukje buikspek ging met 2 nieuwe stukjes appelhout op de Q en het was wederom wachten, wachten, wachten... De kerntemperatuur moest naar de 77 graden en dit zou zo'n 2.5 uur duren.
De bao buns had ik deze maand al 1 keer geoefend voor tijdens de lunch. Het recept wat ik heb gebruikt, vermeldde geen zout en dat merkte we de eerste keer wel. De smaak was wat flets. Dit keer heb ik dus 10g zout aan het recept toegevoegd. Foto's van het maken van de Bao's heb ik helaas niet gemaakt maar heel veel stelt het proces ook niet voor. Het is een ontzettend simpel recept met een erg lekker resultaat!
Toen de thermometer alarm sloeg en de buikspek 77 graden had bereikt, heb ik hem ingesmeerd met 4 eetlepels hoisin saus. Vervolgens het schuifje van de egg opengezet waardoor de temperatuur opliep naar zo'n 200 graden en de karamelisatie wat sneller ging. In de tussentijd heb ik de lente uitjes julienne gesneden en de geroosterde pinda's fijn gehakt.
Na 10 minuten karameliseren zag het er fantastisch uit en werd het tijd om aan te vallen. Nee, dat is gelogen. Eerst moeten er wat mooie plaatjes geschoten worden. Ik stel mijn oerinstinct om aan te vallen nog even uit zodat jullie kunnen meegenieten!
Al met al was het echt een heerlijk recept! En eenvoudig te bereiden. Echt een aanrader!
Uiteraard niet alleen maar een bamboe mandje gehaald Afgelopen donderdag was mijn wekelijkse uitje naar de groothandel. Deze keer naar de Sligro waar ook de tonic in de aanbieding is. Normaal gezien haal ik mijn vlees altijd bij de Hanos maar als ik dan toch al bij de Sligro ben kan ik maar net zo goed hier een stuk buikspek meenemen.
Gisterochtend toen ik het vlees ging voorbereiden viel het pas op dat het een stuk met zwoerd was. De oplettende lezer ziet het natuurlijk meteen. Het staat in grote KOEIENLETTERS op de verpakking. Ik had alleen maar oog voor het vlees. Maar ach.. Geen probleem, het varkentje ontdaan van de zwoerd en een mooi stuk van 600g afgesneden voor het recept. Het overige buikspek kon mooi dienen als voorafje: Pork Belly Burnt Ends! Ook erg lekker. Voor nu... 'Asian Fantasy Buns'..
Ik startte met de frisse garnering; ingemaakte komkommer. Hiervoor namen we een halve komkommer, een rode peper, 200ml water, 200ml azijn, 0.5 theeleper zout en 50g suiker. De komkommer en rode peper heb ik in dunne plakken gesneden en alles mocht bij elkaar in een kom. Lekker intrekken, terwijl ik de rest voorbereidde.
Het stukje buikspek mocht in de rub. Volgens het recept zou je voor 400g buikspek 6 eetlepels rub moeten mengen met 1.5 eetlepel five spices en 1 theelepel gemberpoeder. Aangezien ik 600g buikspek had heb ik dit keer 1,5 gedaan. Ik weet niet of Jord erg kleine eetlepels gebruikt, of dat die van ons erg groot zijn... Maar de hoeveelheid rub was volgens mij genoeg geweest voor minstens 1200g buikspek.
De hoeveelheid rub die je hier onder ziet is ongeveer de helft van wat ik in totaal had:
De barbecue was nog mooi op temperatuur (ongeveer 110 graden) door het bereiden van de Burnt Ends. Het stukje buikspek ging met 2 nieuwe stukjes appelhout op de Q en het was wederom wachten, wachten, wachten... De kerntemperatuur moest naar de 77 graden en dit zou zo'n 2.5 uur duren.
De bao buns had ik deze maand al 1 keer geoefend voor tijdens de lunch. Het recept wat ik heb gebruikt, vermeldde geen zout en dat merkte we de eerste keer wel. De smaak was wat flets. Dit keer heb ik dus 10g zout aan het recept toegevoegd. Foto's van het maken van de Bao's heb ik helaas niet gemaakt maar heel veel stelt het proces ook niet voor. Het is een ontzettend simpel recept met een erg lekker resultaat!
Toen de thermometer alarm sloeg en de buikspek 77 graden had bereikt, heb ik hem ingesmeerd met 4 eetlepels hoisin saus. Vervolgens het schuifje van de egg opengezet waardoor de temperatuur opliep naar zo'n 200 graden en de karamelisatie wat sneller ging. In de tussentijd heb ik de lente uitjes julienne gesneden en de geroosterde pinda's fijn gehakt.
Na 10 minuten karameliseren zag het er fantastisch uit en werd het tijd om aan te vallen. Nee, dat is gelogen. Eerst moeten er wat mooie plaatjes geschoten worden. Ik stel mijn oerinstinct om aan te vallen nog even uit zodat jullie kunnen meegenieten!
Al met al was het echt een heerlijk recept! En eenvoudig te bereiden. Echt een aanrader!
Laatst bewerkt: