BasBQ
Beef en Steak

Fotowedstrijd pizza, iemand moet de laatste zijn

Rox92

Vuurmaker
Berichten
95
Na een tijdje geen pizza gemaakt te hebben werd het wel weer eens tijd. Toevallig ook het onderwerp voor de fotowedstrijd! Dus mooi moment om voor het eerst een keer mee te doen.

Pizza's maken op de kamado is voor mij nog steeds een ontzettende zoektocht. Ik hou echt van een soft and crunchy rand maar helaas is dat tot op heden niet gelukt, maar het recept wat ik nu had kwam daar wel het dichtste bij! Het was echt een mooi deeg geworden. Lekker soepel, luchtig en niet plakkerig, maar doordat het pizza maken een tijdje geleden was had ik wat moeite met de pizza van de schep te krijgen. Gevolg de toppings lagen op de ene helft van de pizza, maar je ziet tenminste wel dat hij handgemaakt is... De kant van de pizza waar geen toppings op lagen kwam redelijk omhoog. De andere kant was te zwaar om omhoog te komen gok ik.

Op de eerste pizza zat salami met gorgonzola en de andere was serranoham met mozarella en pesto. Beide erg lekkere combinaties!

Dus ja al met al half tevreden, maar misschien dat ik wel een ooni 12" ga aanschaffen. Ik heb het idee dat een echt goed luchtige pizza op de kamado te krijgen lastig is. Daarnaast duurt het opwarmen lang. En nieuw speelgoed altijd leuk.

Enfin hierbij de foto's!

Het deeg na het kneden:
IMG_20240413_165458.jpg


Het deeg na de bulkreis van 6 uur:
IMG_20240413_230536.jpg


Het deeg na de rijs van 10 uur in de koelkast:
IMG_20240414_084557~2.jpg


En dan nu tijd voor de lekkere foto's :D
IMG_20240414_173401.jpg


IMG_20240414_180126.jpg


IMG_20240414_180355~2.jpg
 
Zien er gewoon smakelijk uit hoor. Ooni is een mooi apparaat maar ook daar zal van de schep krijgen nog oefenen zijn. Lagen de saus en toppings lang op de schep voordat hij op de kamado ging?
 
De Piza van de schep, behoorlijk bloem onder de Piza en ook op de schep strooien dan gaat dat prima ! De Oni op kolen heb ik , maar stook hem met eikenhout echter de temperatuur regelen op die manier is nog wel een dingetje want bij mij wordt de Oni te heet en de Piza is dan in 2 a 2,5 “klaar” anders wordt hij zwart……dus dat is hier nog wel een dingetje. Op de Kama moet ik het nog uitproberen ?? Wat is een goede basis temp om dit te doen ?? Want de foto’s hierboven vindt ik veelbelovend !!
 
Zien er gewoon smakelijk uit hoor. Ooni is een mooi apparaat maar ook daar zal van de schep krijgen nog oefenen zijn. Lagen de saus en toppings lang op de schep voordat hij op de kamado ging?
Dank voor het compliment :D Dat viel wel mee. De schep op ging prima maar van de schep af wat lastiger. Ik vermoed dat ik dat te voorzichtig deed.

De Piza van de schep, behoorlijk bloem onder de Piza en ook op de schep strooien dan gaat dat prima ! De Oni op kolen heb ik , maar stook hem met eikenhout echter de temperatuur regelen op die manier is nog wel een dingetje want bij mij wordt de Oni te heet en de Piza is dan in 2 a 2,5 “klaar” anders wordt hij zwart……dus dat is hier nog wel een dingetje. Op de Kama moet ik het nog uitproberen ?? Wat is een goede basis temp om dit te doen ?? Want de foto’s hierboven vindt ik veelbelovend !!
Ik heb ze gemaakt op 300 graden. Ik zou niet de standaard indeling doen op de kamado. Ik zou de platesetter op de roosters leggen op de hoogste stand en dan met 4 proppen aluminiumfolie (+- 3 cm hoog) daarop de pizzasteen (Zie foto). Voorheen deed ik het zoals het hoorde en dan bleef de bovenkant vrij bleek vanwege te weinig bovenwarmte.

Ben wel benieuwd of die van de kamado en ooni erg verschillen! Misschien een mooi experiment. 1 op de ooni maken en 1 op de kamado met hetzelfde deeg :p

IMG_20240414_162952.jpg
 
Laatst bewerkt:
Gewoon maismeel op je schep, schuif je de pizza zo vanaf.
Heb jaren pizza op een kamado gemaakt maar een Ooni is toch wel even wat anders qua resultaat.
Plus dat ik toch heb gemerkt dat je een kamado (we hadden een Primo) toch behoorlijk op zijn donder geeft met zulke hoge temperaturen.
Neemt niet weg dat je pizza er prima uit ziet hoor, ik zou geen nee zeggen ;)
 
Ik volg het recept van Simon Giaccotto hier ooit eens op geattendeerd door @Frits .
Dat met de tip van het maismeel EN niet te lang op je schep laten liggen ( snel werken) scheelt alles.

In mijn WSK leg ik de kolenmandjes onder de steen om hoog in de dome te komen en zo veel beter in balans te komen tussen onder en boven.
En ja ik wil ook het liefst een echte pizza oven 😞
 
De Piza van de schep, behoorlijk bloem onder de Piza en ook op de schep strooien dan gaat dat prima
Ik vind dit altijd zo naar. hele bodem vol met bloem, eerste hap hele tong dicht van de bloem op je tong.

Gebruik maar maïsmeel. dat zijn kleine korrels en daardoor 'rolt' hij van de schep af.
Het is inderdaad even oefenen, maar komt vanzelf goed hoor. Maismeel is de gouden tip, let maar op.

Zorg ook dat je niet de pizza op de schep maakt en nog weet ik veel hoe lang er op laat liggen, dan blijft het alleen maar meer plakken.

Dus: pizza uitrollen in maismeel, daarna even zorgen dat er niet te veel onder blijft liggen (uiteindelijk verbrand het ook op de steen, net als te veel bloem). Als die klaar is klein beetje maismeel over de schep, met veel vertrouwen eronder steken in 2 a 3 steken, blijf een beetje bewegen zodat hij los blijft liggen op de schep. daarna naar buiten ff schudden of hij los is voordat je de dome opent.
Dan schiet je hem erop, je hebt t vast wel de pizzabakkers zien doen in filmpjes en pizzaria's.

Je kan lekkere pizza's bakken op de kamado, hoor
Als je daar geen goede pizza op bakt is een Ooni niet de oplossing.
 
Las laatst ook tip om het deeg uit te rollen en op de schep te laten liggen. Dan net voor je hem gaat beleggen een "shoogle" geven zoals ze dat noemden ofwel een zetje dat hij beweegt en loskomt van de schep. Dan snel schep saus erop en toppings en direct op de pizzasteen.

Moet dit alleen zelf nog een keer proberen

Ralph de Kok had tip om wat meel op de pizzasteen te strooien als test. Als deze te snel verbrand is de steen te heet, dan natte theedoek even overheen halen. Als het meel niet verkleurt binnen aanzienlijke tijd is de steen nog te koud.
 
Dank voor alle tips :D . Meestal post ik de mislukte gerechten niet maar eigenlijk zijn die waardevoller om wel te posten. Je kan er alleen maar door leren.

Goede tip om hem even los te bewegen ook voordat je hem er op legt. Ga dat eens proberen!

Vermoed ook dat de techniek van het stretchen nog veel beter kan ook. Wellicht toch maar eens een pizza workshop volgen.

Toch grappig dat je denkt dat een pizza maken super simpel is, maar merk dat er ontzettend veel variabelen zijn die je pizza kan maken of breken. Al smaakt een slechte pizza toch ook altijd wel top!
 
Niet op een schep klaarmaken ! Tenzij van hout. Een metalen schep heeft oftewel te koud oftewel te warm, met als resultaat dat je deeg gaat plakken aan de schep. Of de kans groter is. Hout heeft die eigenschap minder. In het begin leek het ook gemakkelijker om die rechstreeks op de schep klaar te maken. Maar dan bleef die wel al eens plakken. Als je het toch op de schep doet, na elke topping/saus etc effe "wiggle wiggle" doen als ie niet meer beweegt heb je een 2de schep nodig (of omkeren op een bord)

Maar ik maak het nu gewoon op zo een "plastic" matje met genoeg bloem onder (half 00 bloem en half semolina). En dan opscheppen en nooit nog problemen gehad. Het lijkt moeilijker dan het is, maar nooit nog iets plakken gehad. En als je een schep koopt, koop dan een met "gaatjes" in, zo valt er al een groot deel van overtollige bloem weg. En kan je nog effe "shaken" (indien nodig) om het grootste deel bloem weg te hebben

Maar zowieso van het moment dat je de bol vastneemt moet je niet gaan liggen treuzelen en gewoon "snel" doorwerken. Zie ook dat alles in de buurt staat wat je er gaat opdoen. Hoe langer je pizza blijft liggen hoe meer kans dat hij niet meer schuift. Hoe meer topppings/saus, hoe meer kans dat hij blijft plakken. En als je toch gaat scheppen of op de schep gaat klaarmaken. Zie dan dat deze niet net uit het vuur komt. Want als hij warm is dan zal je deeg ook veel sneller blijven plakken. Een 2de schep is bijna een must

En je kan ook gewoon eens een paar bollen extra maken, gewoon niks opdoen en zo eens proberen te scheppen :)
 
Gebruik maar maïsmeel. dat zijn kleine korrels en daardoor 'rolt' hij van de schep af.
Het is inderdaad even oefenen, maar komt vanzelf goed hoor. Maismeel is de gouden tip, let maar op.
Dat is idd de gouden tip, sinds ik semolina ben beginnen gebruiken, glijden mijn pizza's mooi van de schep mijn Ooni in.
Met uitzondering van de occasionele pizza die te dun werd uitgerold waardoor er een klein gaatje in de bodem komt te zitten, dan zorgt de saus er vaak voor dat die toch nog blijft kleven.

En als je een schep koopt, koop dan een met "gaatjes" in, zo valt er al een groot deel van overtollige bloem weg. En kan je nog effe "shaken" (indien nodig) om het grootste deel bloem weg te hebben
Ik duw mijn deeg mooi uit, verwijder overtollige semolina en dan maak ik de pizza op mijn geperforeerde schep.
De enkele keer dat het mis gaat is wanneer ik toch eens te enthousiast ben en teveel toppings/saus op een pizza gooi,
Hoe meer topppings/saus, hoe meer kans dat hij blijft plakken. En als je toch gaat scheppen of op de schep gaat klaarmaken.
Over de hoeveelheid saus/toppings heb ik veel bijgeleerd uit De Pizzabijbel van Simon Giaccotto.
Hij gaat uit van deegbollen van 200g en gebruikt 60 à 80g tomatensaus, 60à80g Mozarella (droog - vers, gestript & uitgelekt) en voor de rest vaak nog max 140 à 180g aan andere toppings.
Met die informatie ben ik aan de slag gegaan en heb hier thuis verschillende lepels getest en gekeken hoeveel gram saus er in kan, en heb mijn 'pizzalepel' gevonden.
Kaas en andere toppings heb ik ook enkele malen afgewogen vooraleer ik een pizzabol ging uitduwen en beleggen.
Na enkele pizza's weet je wel met vaak gebruikte toppings hoeveel je er van moet nemen.
Meestal post ik de mislukte gerechten niet maar eigenlijk zijn die waardevoller om wel te posten. Je kan er alleen maar door leren.
Hier op dit forum kan je gerust terecht met bereidingen waarvan de resultaten niet aan je verwachtingen voldoen.
Je krijgt hier dan vaak tips & tricks zodat je volgende keer toch je gewenste resultaat bereikt.
 
Ik stretch mijn deeg in een groot dienblad met maismeel.
De laatste fase van het stretchen doe ik op mijn handen - boven het dienblad-( begint een beetje op een echte pizza bakker te lijken....)
Daarbij valt het overtollige maismeel er af.

Zo gaat hij op mijn pizza schep ( metaal zonder gaatjes) snel beleggen, even schudden en dan gaat het doorgaans goed.
Op een incidentele misser na meestal met een reden als te lang gewacht, lekke bodem oid.

Alle andere tips heb ik nog niet geprobeerd maar neem ik zeker mee in toekomstige sessie`s
 
Hoi!

Ik gebruik wel een metalen schep van weber. Ik speel deels vals omdat ik een bakpapiertje onder m’n pizza deeg heb. Daardoor schuift ie er altijd wel af. Ik heb het ook met polenta geprobeerd en dat wil ook heel goed. Plus dat de polenta tijdens het bakken mee bakt en dat geeft ook wel een smaakje af die ik wel lekker vind.

Overigens heeft BGE een mini workshop op hun YouTube kanaal staan. Die tips heb ik toen gevolgd en ben er best tevreden over.
Wellicht heb je er wat aan!

Mvg Raymond


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Meestal post ik de mislukte gerechten niet maar eigenlijk zijn die waardevoller om wel te posten. Je kan er alleen maar door leren.
Daarom is het zo gezellig hier.
Overigens is dat in het BBQ'en wel vaker zo. iedereen helpt en overlegt met elkaar. Uiteindelijk worden we als een geheel beter.

Ik herinner me een paar jaar gelden iemand die vanalles maakte maar niks van receptjes deelde of wat dan ook, die was er niet lang :p
 
Over de hoeveelheid saus/toppings heb ik veel bijgeleerd uit De Pizzabijbel van Simon Giaccotto.
Hij gaat uit van deegbollen van 200g en gebruikt 60 à 80g tomatensaus, 60à80g Mozarella (droog - vers, gestript & uitgelekt) en voor de rest vaak nog max 140 à 180g aan andere toppings.
Met die informatie ben ik aan de slag gegaan en heb hier thuis verschillende lepels getest en gekeken hoeveel gram saus er in kan, en heb mijn 'pizzalepel' gevonden.
Kaas en andere toppings heb ik ook enkele malen afgewogen vooraleer ik een pizzabol ging uitduwen en beleggen.
Na enkele pizza's weet je wel met vaak gebruikte toppings hoeveel je er van moet nemen.

Ik gebruik altijd hetzelfde materiaal, 2 lepels saus, heb ze nog nooit afgemeten :)

Maar hier gebruik ik dus verschillende deegbollen, voor de kleinsten 240-250g is meestal net iets teveel en voor de vrouw en mijzelf 280-300g.
Qua mozarella gebruik ik een zakje (of anderhalf) geraspte mozarella van het huismerk (https://www.carrefour.be/nl/mozzarella-geraspte-200-g/04622451.html). Deze is al droog. Je kan ook gewoon een bol laten uitlekken. Maar je hebt wel zo gemakkelijk kaas en overal. Qua toppings kijk ik gewoon een beetje op het zicht, zelfde qua kaas. En de laatste pizza die ik maak, is de meestal mijn pizza en dat zijn dan dikwijls de left over toppings en is een allegaartje en meestal iets dikker. Maar ik weet nog de eerste malen dat er veel op lag had ik toch wat moeite. En toen iets minder qua toppings en alles ging een pak beter en sneller. Maar veel hangt ook af van je deeg. Ik heb het afgelopen jaar 1x een gaatje gehad bij het stretchen en dat was mijn eigen domme lompe fout. Maar gewoon samengenepen effe goed op gedrukt en we konden verder. Hoe meer je het doet hoe gemakkelijker het wordt. In het begin was ik voor 4 pizza's zo een uur bezig. Nu steek ik mijn kettle aan om 17u en om 18u15 is de 4de pizza klaar ten laatste (meestal al tegen 18u). Maar ik gebruik een "hoop" kolen en wat hout en een stalen plaat voor de pizza te bakken. Is sneller warm. Verbruikt dan ook een pak minder kolen en hout dan met een steen. Alleen te warm is te warm en dan moet ik goed oppassen voor de onderkant. En heb al vanalles en ook qua setup getest. Alleen met hout is het altijd wel net "ietsje" tweaken. Het ene stukje is wat groter, wat harder dus de temperatuur moet ik goed in het oog houden. Maar de kinderen waren niet zo gek van pizza, maar nu vragen ze er zelf achter. Papa het regent niet, ga je pizza maken. Dat zegt dus genoeg :)
 
Dat is idd de gouden tip, sinds ik semolina ben beginnen gebruiken, glijden mijn pizza's mooi van de schep mijn Ooni in.
Met uitzondering van de occasionele pizza die te dun werd uitgerold waardoor er een klein gaatje in de bodem komt te zitten, dan zorgt de saus er vaak voor dat die toch nog blijft kleven.


Ik duw mijn deeg mooi uit, verwijder overtollige semolina en dan maak ik de pizza op mijn geperforeerde schep.
De enkele keer dat het mis gaat is wanneer ik toch eens te enthousiast ben en teveel toppings/saus op een pizza gooi,

Over de hoeveelheid saus/toppings heb ik veel bijgeleerd uit De Pizzabijbel van Simon Giaccotto.
Hij gaat uit van deegbollen van 200g en gebruikt 60 à 80g tomatensaus, 60à80g Mozarella (droog - vers, gestript & uitgelekt) en voor de rest vaak nog max 140 à 180g aan andere toppings.
Met die informatie ben ik aan de slag gegaan en heb hier thuis verschillende lepels getest en gekeken hoeveel gram saus er in kan, en heb mijn 'pizzalepel' gevonden.
Kaas en andere toppings heb ik ook enkele malen afgewogen vooraleer ik een pizzabol ging uitduwen en beleggen.
Na enkele pizza's weet je wel met vaak gebruikte toppings hoeveel je er van moet nemen.

Hier op dit forum kan je gerust terecht met bereidingen waarvan de resultaten niet aan je verwachtingen voldoen.
Je krijgt hier dan vaak tips & tricks zodat je volgende keer toch je gewenste resultaat bereikt.
Goede tip van die toppings! Ik vermoed dat ik er ook teveel op wilde waardoor hij te zwaar werd om te glijden en luchtig te worden.

Ik zie hier op dit forum inderdaad nooit kritiek tegen elkaar maar opbouwende feedback. Erg fijn en gezellig ! :D
 
Goede tip van die toppings! Ik vermoed dat ik er ook teveel op wilde waardoor hij te zwaar werd om te glijden en luchtig te worden.
Dit is denk ik een fout dat velen maken -ook ik in het begin- en dat is de pizza met zoveel toppings beleggen dat deze de hoogte heeft van een hamburger. Niet alleen voor het glijden maar ook voor het bakken is dit een probleem. Wat ik ook nog ondervonden heb is dat je bepaalde toppings beter mijd, zoals toppings die veel vocht afgeven.
Ga me zeker geen pizza specialist noemen maar hetgeen @cricque hier van uitleg geeft, daar heb je nog iets aan.
 
Toch grappig dat je denkt dat een pizza maken super simpel is, maar merk dat er ontzettend veel variabelen zijn die je pizza kan maken of breken. Al smaakt een slechte pizza toch ook altijd wel top!

Het is ook super simpel, mits je je bodem goed voor elkaar hebt. Verfijn dat recept naar je wensen en het komt goed. Ik gebruik zelfs gewoon een deegroller, geen enkele schaamte 😜
 
Ben wel benieuwd of die van de kamado en ooni erg verschillen! Misschien een mooi experiment. 1 op de ooni maken en 1 op de kamado met hetzelfde deeg :p

Antwoord is simpel JA.
Vroeger ook pizza op mijn BGE nu op de Ooni.
Als je naar mijn 2 laatste topics kijkt dan zie je de tigerspots op de rand van de pizza, dit lukte mij niet met de BGE maar wel met de Ooni.

Ook al heb je geen Ooni, je kan de app van Ooni gebruiken voor het recept van de deeg.
Ik zie dat je caputo bloem gebruikt maar er zijn hier ook verschillen in.
Heb is belangrijk dat je de juiste bloem koopt voor de manier dat jij werkt.

Sommige hebben een lange rijs nodig 24h of meer, als je deze bloem gebruikt maar je respecteert de rijstijd niet, dan is je deeg niet zo mooi/handelbaar.
Ook de temperatuur waarop je bakt is belangrijk voor de bloem.
Sommige bloemen zijn voor <250°C andere voor >250°C.

In het begin heb ik ook serieus wat lopen zoeken, maar nu is het een heerlijkheid om pizza's te maken.
 
Wat ik ook nog ondervonden heb is dat je bepaalde toppings beter mijd, zoals toppings die veel vocht afgeven.

Er zijn oplossingen voor. Voorbeeldje: ik neem maïs uit een potje, dat spoel ik toch altijd eerst af ... laten uitlekken en dan echt droogdeppen. De "not done" ananas op een pizza dep ik ook altijd wat droger. Ik zou het net niet "uitwringen/uitpersen" noemen, dus heel hard op duwen zodat het vocht er bijna uit is. Bij groenten die veel vocht hebben genoeg zouten en even laten uitlekken. Voor de mozarella: droogdeppen en laten uitlekken in de koelkast of dus gewoon zakje droge mozarella kopen "speciaal gemaakt" voor gratineren in de oven of pizza (al dan niet al geraspt). Als je courgette op een pizza wilt, de zaadlijsten niet gebruiken bijvoorbeeld. Voor de meeste dingen is er wel een oplossing. Maar ik heb dus zelf al tomaten schijfjes gebruikt. Maar deze waren dus "fijn" gesneden. Ok geen "michel sterren chef" fijn. Maar geen plak van 5 cm om het zo te zeggen, eerder 2 mm max. Maarja het hangt er ook van af op welke topping je de aandacht wilt leggen. Als de "ster" op je pizza die plakken tomaat moeten zijn, dan moet het misschien wat dikker. Maar als je echt nog vochtige dingen gebruikt ook weer niet helemaal vol, want het zal vocht afgeven aan de rest. Dus best altijd droogdeppen, laten lekken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan