BasBQ
Beef en Steak

Béret basque + filet mignon

 
 
 

Stijn

Gemarineerd
Berichten
1.614
Vorig weekend nog eens wat charcuterie gemaakt/voorbereid.

Wat stond er op het programma:
- Bressaola
1701075336147.png

- Coppa
1701074765500.png

- Pancetta
1701074741049.png

- Gevulde varkenshaasjes
1701075315832.png


- Béret basque
- Chorizo
- Venkelsalami

Aangezien ik te lui ben om de worsten af te vullen heb ik maar overal béret basque van gemaakt maar in verschillende smaken.
Droge worsten moeten eerst rijpen zodat de goede bacteriën de overhand nemen en de ph verlaagt.
Daarom de rookoven van onder het stof gehaald, deze ingesteld op 24/25°C en de bérets daar 24h in laten liggen.
1701074791052.png


Na 24h mochten ze dan verhuizen naar de droogkast
1701074714720.png

1701074590986.png


Na een weekje een kleine 30% vocht verloren.
Had geënt met schimmel, maar de kast niet vochtig genoeg gezet, met volgende bizarre resultaat.
Waar ze op de dikke kant van de bakmat lagen is er wel schimmel de rest veel minder.
Dan maar opnieuw geënt en de vochtigheid naar boven.
1701075606997.png


Na een week zouten de filet mignons uit de vacuum gehaald en naar de droogkast verhuisd.
1701074228549.png


To be continued.
 
Laatst bewerkt:
Wat een leuke smakelijke hobby Heb je toch Stijn 🥩😋👍🏻
 
Dat ziet er weer erg mooi uit Stijn!

Krijg er helemaal honger van.
 
De kast blijft met gevuld 😍

ga ze vanavond eens verder aanvullen.

De bresaola, pancetta, coppa, mogen vandaag uit de vacuum.

Ondertussen de eerste beret basque aangesneden en dat valt zeker niet tegen.
1701763814710.png


Toch weer een leermomentje gehad.
Zorgen dat de luchtvochtigheid in de rijpingskast (rookoven in dit geval) hoger blijft en de droogkast zelf ook vochtiger zetten.
Daardoor is de schimmel is niet goed gelukt deze keer, niet vochtig genoeg.
Het nadien opnieuw enten van de schimmel was ook niet echt een succes.

Iedere keer leer je toch weer iets.
Nu ook een PH-meter voor vaste stof besteld, daarmee hoop ik ook de rijpingsfase beter te kunnen opvolgen.
 
man, wat een fantastische projectjes heb je weer in de kast hangen kerel.
je weet het he, als je jezelf zo verwent dan lust je het "gewone" spul niet meer.
 
Terug
Bovenaan Onderaan