Hieronder volgt het recept zoals ik dat zelf ook van het internet heb geplukt. Met nog wat kleine aanpassingen die ik zelf gemaakt heb om het voor de bbq geschikt te maken.
Ingredienten:
1 pak witbroodmix
3 eetlepels kristalsuiker
25 gm boter
3 stevige appels
1 1/2 eetlepels citroensap
150 studentenhaver
75 gm gedroogde abrikozen
1/2 eetl kaneelpoeder
2 eetlepels schenkstroop (ik heb echter maple syrop gebruikt)
2 eetlepels gele basterdsuiker (ik heb 1 eetlepel witte en 1 eetlepel bruine gedaan)
1 ei
Roer het broodmix met de kristalsuiker door 3 dl handwarm water (ca. 40 g C), voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg.
En aangezien er in huize Rocker geen chique keukenmachine te vinden is, was dit gewoon handwerk, waarbij mijn dochters ook konden helpen...
Laat het deeg, afgedekt met huishoudfolie, 10 minuten rijzen. Kneed het deeg nogmaals door en laat het # 15 minuten rijzen. Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
Dat laatste kon mooi door mijn dochter en een vriendin gedaan worden:
Schep de appelpartjes met het citroensap, de studentenhaver, de abrikozen, het kaneelpoeder, de schenkstroop of maple syrup en de basterdsuiker door elkaar.
Rol 1/5 deel van het deeg uit tot een dunne ovale lap. Verdeel de rest van het deeg in 3 gelijke porties en rol die uit tot dunne strengen, zo lang als de omtrek van de ovale lap. Vorm een vlecht van de strengen en verbind de uiteinden.
Maak de randen van de ovale lap met water vochtig en plak de vlecht op de rand ervan, zodat in het midden een holte ontstaat. Vul de holte met het appelmengsel en laat het brooddeeg op een met bakpapier bekleed rooster, afgedekt met huishoudfolie, ca. 35 minuten rijzen. In plaats van enkel een rooster heb ik de bodem van een springvorm gebruikt. En als ik die had gehad waarschijnlijk een pizzasteen.
Bereid de BBQ voor voor een indirecte sessie op 200gr. C.
Bestrijk de vlecht met losgeklopt ei (dat was ik vergeten...) en bak het brood in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar.