Auteur Topic: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)  (gelezen 36181 keer)

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.513
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Gepost op: 21 april 2013, 21:29 »



Zoals beloofd zou ik ons familierecept voor de sateh nog posten, na de geweldige meeting in Nootdorp.

Het recept zoals hieronder staat is ons originele basisrecept, welke mijn vrouw tot op de dag van vandaag exact hanteert wanneer ze de marinade maakt. Ik ben zelf minder precies en wil nog wel eens kleine aanpassingen maken. Zo hou ik zelf persoonlijk van een wat zoetere smaak en mik er dan soms een extra halve eetlepel bruine suiker in. Komijn vind ik persoonlijk dan weer niet echt lekker en dan minder ik soms een halve theelepel. En wat betreft de olie gebruik ik tegenwoordig vaker pindaolie cq. arachideolie dan slaolie. Het is dus net wat jezelf lekker vind en hoe je subtiele smaakaanpassingen wil uitvoeren.

De marinade voor de sateh op de meeting hadden de aanpassingen zoals hierboven beschreven, maar ik adviseer eerst met het basisrecept te beginnen om te zien wat jezelf lekkerder vind.

Het recept is per 500 gram vlees en dit zal tussen de 10 tot 15 satehs geven, afhankelijk van hoe groot het vlees gesneden is.

Ingrediënten
500gr Varkensvlees (procureur) of Kip (kippendij)
2 teentjes Knoflook
5 el. Ketjap Manis (A)
2 tl. Ketoembar (= koriander)
1 tl. Djinten (= komijn)
1 el. Goela Djawa (= palmsuiker of ter vervanging bruine suiker)
1/2 tl. Zwarte Peper
Scheutje Slaolie
Scheutje Citroensap

Bereiding
Vlees in blokjes snijden en de rest van de ingrediënten fijn maken en vermengen. Vlees door de marinade mengen (makkelijkst in bv. Ziplock zakje) en minimaal 24 uur gekoeld laten intrekken (bij voorkeur 48 uur).

Houten/bamboe prikkers een uur laten weken in water en daarna het vlees rijgen.
Roosteren op de BBQ of gebruik de reverse sear methode, door eerst de sateh indirect te garen en daarna direct af te grillen.



Update #1: spelfoutjes



Update #2: LET OP! Bij het marineren van grotere hoeveelheden kan het recept niet zo maar vermenigvuldigd worden, waarbij de ingrediënten van de marinade voor de gewenste hoeveelheid bij elkaar worden gegooid. Voor het juiste resultaat altijd volgens het recept per 500 gram marineren of maximaal het recept verdubbelen om per 1kg te marineren. Zie ook: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=3484.msg277010#msg277010



Update #3: BAM!! Het DanBras recept is nu meervoudig award winning geworden!
Na jaren positieve geluiden te hebben gehoord over de DanBras sateh, heb ik dit jaar besloten om deze nu eens tijdens een KCBS BBQ wedstrijd door een jury te laten beoordelen in de extra Chef's Choice categorie. Er was dit jaar maar één wedstrijd waarbij er een Chef's Choice categorie was en dat was de Vaartse Hoeve in Dongen op 9&10 september 2017. En met als resultaat een 3e plaats bij de wedstrijd en daaruit volgend een 2e plaats in het NKBBQ 2017 <:-P
Zie deze post ook voor de recepten van de bijgerechten: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=18394.0



Update #4: Een ander forumlid, Roel "OsFa" Duysserinck, heeft het DanBras recept als basis gebruikt voor zijn eigen aangepaste satehrecept en heeft hiermee tijdens de Brabantse BBQ Meating 2017 een geweldige 1e plaats behaald. En is tevens bij deze wedstrijd Grand Champion geworden.
Zie ook het linkje bij Update #3





Update #5: Whooooo!!!  :-O 
Richard & Irene van het Vliegende Hollander BBQ Team hebben tijdens de Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue 2017 in Lynchburg (TN), USA het DanBras recept gebruikt voor de extra categorie Home Cookin' From the Homeland en daarmee een 2e plaatst behaald!!!
Zie ook het linkje bij Update #3


« Laatst bewerkt op: 31 oktober 2017, 08:51 door DanBras »


OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E / 2018 Q-o-Meter: 31x
KCBS Certified BBQ Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

Boldeagle

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.070
  • Hee, kom eens ruikt deze lap naar chloroform ?
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #1 Gepost op: 21 april 2013, 21:37 »
Nou Danny, die gaan we zeker eens maken want we vonden ze erg lekker !
Je had dit overigens erg goed geregeld met alle extraatjes hier omheen zoals kroepoek saus enz enz. Hulde hier nog voor (wat een gesjouw)

Mike
A lot of black stuff and accessoires.  KCBS en WBQA certified judge  en Lid van het M&G BBQ team

Ik neem het leven met een korreltje zout,
een schijfje citroen, en een shot Tequila...

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.513
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #2 Gepost op: 21 april 2013, 21:58 »
Dank je Mike; het was het gesjouw meer dan waard :)

Ik heb alleen maar lekkere dingen gegeten. Ik heb helaas je gevulde champignons gemist maar heb ze wel gezien en die zagen er ook heel erg goed uit.

Dat krijg je als je een stel maffe bourgondiërs bij elkaar zet. Een overvloed aan heel erg lekker eten :P
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E / 2018 Q-o-Meter: 31x
KCBS Certified BBQ Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

FelixH

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • Berichten: 577
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #3 Gepost op: 21 april 2013, 22:08 »
Danny, dank voor het delen!!
BGE Large|WGA| WGA-gas|ProQ CSG | UDS | Do 6qt | Thermapen (Red)
Altijd zoekend naar lekkere recepten

Leo

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 11.385
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #4 Gepost op: 21 april 2013, 22:08 »
ik heb ook heerlijk zitten smullen van je sate's Danny.
Die ga ik ier binnenkort ook zeker maken.
dank voor het (uit)delen
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.682
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #5 Gepost op: 21 april 2013, 22:11 »
Ze waren lekker!
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Mw. BBQ68

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 204
  • De liefde van de vrouw gaat ook door de maag.
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #6 Gepost op: 21 april 2013, 22:22 »
Nu moet ik bekennen dat ik al heel lang geen sateh babi meer heb gemaakt, maar je ingredientenlijst is vrijwel een kopie van de mijne. Ik heb alleen geen idee van de hoeveelheden, die doe ik op gevoel.

Ik gebruik alleen ipv citroensap djeroek peroet (of volgens nieuwe speling djeruk perut). Dit zijn kleine ronde citroentjes die een hele eigen citrus smaak hebben. Geeft toch een touch van authenticiteit.
Eet uit wijlen manliefs WSM 47, Alfa '5 minuti' houtoven, WGA, Primo oval XL

RedFox

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.122
  • De vos verliest wel z'n haar maar niet z'n BBQ !
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #7 Gepost op: 21 april 2013, 22:39 »
Omdat wij (Bloemenboer en ik) zelf zeer druk vandaag waren met het bereiden van andere gerechten heb ik helaas jouw sateh gemist Danny  :(
maar het recept zal ik zeker eens gaan volgen  :)
Mike, ik heb wel 1 x gevulde champignon met bacon voorbij zien komen die werden geserveerd door Gerda en ook geproefd. Heerlijk!!
Recept zie ik graag tegemoet of wellicht al en keertje vermeld?



« Laatst bewerkt op: 21 april 2013, 22:42 door RedFox »
Monolith Le Chef BBQ Guru edition, Monolith Classic, Monolith Junior, Kamado xl 13i, WSM 47, WGA, CyberQ Cloud, DigiQ DX2, FlameBoss 300, HeaterMeter, Grilleye, Thermapen, CSG, Dutch Oven 9ft
KCBS Certified BBQ Judge
HM V5: http://redfoxbbq.ddns.net:8888/luci

Mike v R

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.438
  • IJmuiden
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #8 Gepost op: 21 april 2013, 22:40 »
Het heeft ons goed gesmaakt.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Bert

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.604
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #9 Gepost op: 21 april 2013, 23:35 »
Waren prima ik heb er lekker van gegeten.
Primo Junior  Do Tuinhaard Looflighter
Weber Go Anywhere Heatermeter 4.1

Boel0037

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 960
  • Keep calm and Q on!
    • BBQ Boel
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #10 Gepost op: 22 april 2013, 01:50 »
Het was echt heel lekker. Ga ik zeker zelf maken! Bedankt voor het recept!
Mijn eigen BBQ winkel: www.bbqboel.nl Twitter: @BBQBoel
OTX-47 cm, Weber spirit 500, WSM-47cm, WGA, Porkert No8 en machtige zin om te q-en!

Ronald Jan

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.909
  • Beverwijk
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #11 Gepost op: 22 april 2013, 07:04 »
Bedankt voor het delen.
WSM WGA OTG 57 Mini green ei.

maroc

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.556
  • i'm not a complete idiot, some parts are missing
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #12 Gepost op: 22 april 2013, 07:42 »
Zoals gezegd, to do voor mij  :)
WSM 47|OTP57cm mastertouch|67 cm CK|WGA|maverick ET-733|thermapen|smokiXL rookkast|
Bbqcount 2015:
Steven & me count:

https://www.facebook.com/pages/Mar-cook-BBQ-Grill/662740850430858

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.091
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #13 Gepost op: 22 april 2013, 08:04 »
Hoi Danny,
 
Ik heb je beide sateh varianten gesampled, evenals je lekkere groentjes en knappertjes. Was allemaal pico de luxe. Mooi om te zien hoe mensen uitpakken op zo'n dag en zelfs zo ver gaan om een heel busje te huren om hun spulletjes te kunnen presenteren.
Uitserveren was ook goed geregeld met mooie bakjes en eetgerei.
Ik ga z.s.m. proberen of ik jouw perfecte sateh's na kan maken, dus bedankt voor je recept!
 
Groetjes,
Jeroen
 
 
Genoeg spullen.nl
Lid van competition BBQ team Triple-T 2015
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

Dominique

  • Forum Emeritus
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.550
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #14 Gepost op: 22 april 2013, 08:33 »
Danny, de sate en gado gado was echt heerlijk! Ik heb er van zitten smikkelen en smullen! En waar had jij die grote frietgevormde kroepoek vandaan? Oriental?
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge