- Berichten
- 1.599
Mijn weekend heb ik goed gespendeerd aan een workshop (2 daags) voor het maken van een keukenmes:
We zijn begonnen met een lat staal en daar hebben we dan met de slijpschijf het mes ruw uitgesneden.
De fijnere vorm hebben we verkregen door de bandschuurmachine te gebruiken.
Gaatjes boren voor de pins en daarna eventjes in de oven van 820°C en schrikken in een oliebad.
Hierna zijn de messen nog 2h in de oven op 220°C gegaan om te temperen.
Daarna zijn we begonnen met het vormen van het mes zelf, eigenlijk het moeilijkste stuk. Je moet onder een bepaalde hoek aan weerskanten exact even veel wegnemen zodat je een mooi taps geheel krijgt..
Hiervoor is weer de bandschuurmachine gebruikt.
Om een mooie donkere kleur te krijgen hebben we het mes ondergedompeld in een zuur.
Eens het mes 'klaar' is (behalve geslepen) is het tijd voor het handvat.
Hier wordt gebruikt gemaakt van ofwel gestabiliseerd hout of epoxy hars met een liner van glasvezel en ofwel messing, rvs of carbon pinnen.
Liner en, in mijn geval, epoxy verlijmd.
Eerste testfit met pinnen en gaatjes geboord om te zien dat alles overeen komt
Het voorkantje van het handvat moet als eerste gebeuren aangezien je er na het lijmen niet goed meer aan kan.
Eerst op maat geschuurd en testfit
Fijn schuren en polijsten en weer testfit.
Vervolgens kunnen beide kanten verlijmd worden tegen het mes met de carbon pin erdoor.
En dan is het terug schuren, schuren, schuren tot je de gewenste vorm krijgt en afwerken met het polijsten.
Op deze foto zie je ook mooi de lijn tot waar het mes "geschrokken" is in de olie, bovenaan licht grijs, onderaan donker grijs.
De 2 buitenste messen zijn gemaakt door de meester hemzelf, het andere mes in het midden is gemaakt door mijn collega workshopvolger.
We zijn begonnen met een lat staal en daar hebben we dan met de slijpschijf het mes ruw uitgesneden.
De fijnere vorm hebben we verkregen door de bandschuurmachine te gebruiken.
Gaatjes boren voor de pins en daarna eventjes in de oven van 820°C en schrikken in een oliebad.
Hierna zijn de messen nog 2h in de oven op 220°C gegaan om te temperen.
Daarna zijn we begonnen met het vormen van het mes zelf, eigenlijk het moeilijkste stuk. Je moet onder een bepaalde hoek aan weerskanten exact even veel wegnemen zodat je een mooi taps geheel krijgt..
Hiervoor is weer de bandschuurmachine gebruikt.
Om een mooie donkere kleur te krijgen hebben we het mes ondergedompeld in een zuur.
Eens het mes 'klaar' is (behalve geslepen) is het tijd voor het handvat.
Hier wordt gebruikt gemaakt van ofwel gestabiliseerd hout of epoxy hars met een liner van glasvezel en ofwel messing, rvs of carbon pinnen.
Liner en, in mijn geval, epoxy verlijmd.
Eerste testfit met pinnen en gaatjes geboord om te zien dat alles overeen komt
Het voorkantje van het handvat moet als eerste gebeuren aangezien je er na het lijmen niet goed meer aan kan.
Eerst op maat geschuurd en testfit
Fijn schuren en polijsten en weer testfit.
Vervolgens kunnen beide kanten verlijmd worden tegen het mes met de carbon pin erdoor.
En dan is het terug schuren, schuren, schuren tot je de gewenste vorm krijgt en afwerken met het polijsten.
Op deze foto zie je ook mooi de lijn tot waar het mes "geschrokken" is in de olie, bovenaan licht grijs, onderaan donker grijs.
De 2 buitenste messen zijn gemaakt door de meester hemzelf, het andere mes in het midden is gemaakt door mijn collega workshopvolger.