BasBQ
Beef en Steak

Speenvarkentje met grote dank aan Leo

 
 
 
 

MrMannetje

Pitmaster
Berichten
520
Een speenvarken aan het spit op de BBQ stond boven aan mijn lijstje.
Wat is er nou mooier om dat met kerst te doen!

Een goede vriend komt uit de Filipijnen en daar is het speenvarken een traditioneel gerecht, Lechon.
Nou is hij daar toevallig op familiebezoek en heeft hij het recept van zijn moeder doorgestuurd.

Vanmorgen alle voorbereidingen getroffen.. Varkentje gewassen en van binnen en buiten ingesmeerd met zout.
Dat even een tijdje laten rusten om hem vervolgens van binnen te vullen met bouillonblokjes, worteltjes, paprika en citroengras.
Daarna de chirurg gespeeld en vakkundig dicht genaaid.

Spit erdoor heen en klaar voor de BBQ, alles voorbereid, kooltjes erin, stekker in het stopcontact.. en dan kom je erachter dat het motortje van mijn spiksplinter nieuwe weberspit het niet doet.. STRESS! ??? Elk tuincentrum en bouwmarkt in de buurt gebeld of er een weber spit op voorraad is maar helaas.. in de winter wordt er niet gebbqt kennelijk, nergens iets op voorraad. Dus als laatste optie het Forum maar proberen en ja hoor, binnen 10 minuten was reddende engel Leo zo vriendelijk om zijn motortje te leen aan te bieden! Halleluja! Het varkentje en ons kerstmaal is gered!!

Inmiddels draait het spit als een varkentje.. ;D
Nu smeren we hem elk uur in met soja om een lekker krokant huidje te krijgen.

Hier alvast de eerste foto's!

IMG_2569_zpsfae76779.jpg


IMG_2574_zpsfdff0647.jpg


IMG_2576_zpse6aef0c1.jpg


IMG_2578_zpscb5a8139.jpg


IMG_2579_zpsce34bdfc.jpg


foto-2_zpsf6f6d010.jpg
 
Wat een knaap! 't past er ook maar net in! Ziet er wel goed uit, ga dit volgen
 
Het is gelukkig allemaal weer goed gekomen.
 
ben benieuwd naar het resultaat!
 
@Daan
Gaaf man, dat ziet er geweldig uit  8)

Ik ben ook erg benieuwd naar het eindresultaat. (ook gezien het feit, dat ik deze of volgende week mijn prijs bij Beef & Steak nog op moet halen)
Gaat er nog een deksel op of blijft de Q open ?

Zet 'm op h?  :)
Suc6.

Mac
 
Mac zei:
@Daan
Gaaf man, dat ziet er geweldig uit  8)

Ik ben ook erg benieuwd naar het eindresultaat. (ook gezien het feit, dat ik deze of volgende week mijn prijs bij Beef & Steak nog op moet halen)
Gaat er nog een deksel op of blijft de Q open ?

Zet 'm op h?  :)
Suc6.

Mac

De deksel zit erop.. rond de 125 graden op de deksel thermometer.
 
Ik heb nog n??it zo'n gelukkig varkentje gezien. Buikje vol en lekker in de warmte :)
 
Bijna 4 uur onderweg..

foto3_zpsbf7de27d.jpg
 
Stoer man :D
 
We zijn hem nu aan het eten! 5,5 uur op de BBQ en hij is HEERLIJK! De foto's volgen snel!
 
dat ziet er als een heerijk varentje uit Daan, ben blij dat ik je uit de brand heb kunnen helpen.
De volgende keer dat ik een varken aan het spit doe ga ik hem op zeker ook vullen.
 
5,5 uur dat is dan sneller als dat ik gedacht had.  ???
Enig idee hoe zwaar het biggetje was ?

Mmm, dat vullen moet ik maar eens even in overweging nemen  :-\

Ben benieuwd naar je foto's
Eet smakelijk verder.

Mac
 
Sweet!
 
Het resultaat!

IMG_2591_zpsc2830a77.jpg


IMG_2595_zpse7279c50.jpg


IMG_2598_zps95fa212d.jpg


IMG_2603_zps634fbd0a.jpg
 
Fantastisch! Wat moet het daar heerlijk hebben geroken :D Hulde!!
 
Mac zei:
5,5 uur dat is dan sneller als dat ik gedacht had.  ???
Enig idee hoe zwaar het biggetje was ?

Mmm, dat vullen moet ik maar eens even in overweging nemen  :-\

Ben benieuwd naar je foto's
Eet smakelijk verder.

Mac

Lege biggetje was bijna 6KG, met vulling ruim 7KG..
Was ook best snel, temp is gemiddeld 130 graden geweest.
 
Terug
Bovenaan Onderaan