BasBQ
Beef en Steak

Ribeye (zomercursus Reitse 2010)

 
 
 
 

Frits

Administrator
Forumleiding
Berichten
20.006
IMG_0605.jpg


Foto by Spiffs.

Dit is ??n van de recepten van de zomer bbq cursus bij Reitse Spanninga 2010, restaurant 't Plein te Joure, Weber Grill Academy.

Direct grillen van Ribeye:

Voeg zout altijd pas na het directe grillen toe.

Zout ontrekt namelijk vocht aan een gerecht waardoor het droog en taai wordt. Bovendien krijgt het dan ook geen mooi korstje omdat het vlees dan nog natter wordt.

Zorg ervoor dat de grill heet is. Steek de briketten een halfuur van te voren aan in de starter of laat de gas bbq ten minste 10 minuten voorverwarmen.
Bestrijk het te grillen vlees vooraf met kruidenolie dan droogt het vlees minder snel uit. Ook het rooster van de bbq bestrijken met kruidenolie.
Gebruik niet te veel anders spat de olie op de briketten of de flavorisers (ijzeren beschermkappen boven de gasbranders) en krijg je vlammen.
Dus dubbel invetten met olie: op product en gril om vastplakken van de gerechten te voorkomen.

Gebruik een tang om het vlees op rooster te leggen en om tussentijds te keren. Als je met een vork in het vlees prikt lopen de vleessappen uit het vlees en droogt het uit.

Bij het roosteren op de bbq kan het vleesnat dat in de gloeiende houtskool druipt vlam vatten waardoor het vlees verbrandt.
Dep het vlees dus goed droog en doe er nooit teveel olie op.

Mooi grillen met een ruitje. . .:

Een mooi ruit motief? Doe dan de volgende werkwijze:

- Weinig olie op het vlees
- Diagonaal op de gril leggen (kloksgewijs op 11 uur)
- Begint het vlees aan de kant te drogen? Laat het los van de gril? dan kun je het op 14:00 h leggen (niet omdraaien)
- Wordt het vlees dof aan de bovenkant?
- Omdraaien en daarna de druktest.
- Minimaal 10 minuten laten rusten in alluminium folie.

Druktest:

Wanneer is het vlees klaar?

Een handige tip om te weten wanner het vlees goed is.
Wil je rood vlees van binnen, medium of doorgebakken?

Leg de duim van je linkerhan op de wijsvinger zodat je het 'ok' teken krijgt. Druk met de rechterhand in de muis van je linkerhand. Je voelt soepel vlees, dit is rood ofwel rare.

Breng de middelvinger naar de duim en je voelt meer spanning in de muis van je hand: dit is ros? vlees ofwel medium. Breng je pink naar de duim en je voelt nog meer spanning in de muis van je hand. Dit doorgebakken ofwel welldone.

Erg belangrijk is om het vlees na het grillproces te laten rusten in alluminium folie.

Asperges in Parmaham:

Blancheer (kort koken in kokend water) de asperges gedurende 5 minuten.
Rol de afgekoelde asperges in de parmaham en gril ze op directe manier op de bbq.

Roze peperbes saus:

- 2 eetlepels ingemaakte groene pepers
- 2 eetlepels roze pepers
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 borrelglas cognac
- 2 dl room
- 2 dl bouillon

Werkwijze:

Smelt de boter en zweet de groene pepers aan, doe de tomatenpuree erbij en laat deze ontzuren. Voeg de bloem toe en roer alles glad. Flambereb met cognac en afblussen met room en bouillon. Roer alles tot een gladde massa en laat de suas 5 minuten goed doorkoken.
Zeef de saus en voeg roze peperkorrels toe, maak alles op smaak met peper en zout.

Lekker Ite!
 
Dat ziet er lekker uit,ben ook wel benieuwd naar de saus.
 
Terug
Bovenaan Onderaan